Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan kell kiszámítani a szükséges tapéta mennyiségét tapétázáskor

Ha tapétázásra készül, biztosan azon gondolkodik, hogy mennyi tapétát kell vásárolnia. A spórolás nem mindig kifizetődő – nemcsak, hogy rossz pillanatban fogy el a tapéta, de nehezen fog találni új tekercset ugyanabból a tételből. Tehát hogyan kell kiszámítani a szükséges tapéta mennyiségét tapétázáskor? És mi van, ha vannak bemélyedések és öblös ablakok a szobában? 

Miért szükséges kiszámítani a tapéta pontos mennyiségét?

A megfelelő mennyiségű tapétával való felszerelkezés elengedhetetlen a sikeres tapétázáshoz. Ha az installáció során úgy találja, hogy hiányzik egy tekercs, nem csak feleslegesen késlekedik, de fennáll a veszélye annak is, hogy nem talál ugyanolyan a tapétatételt. Mit jelent ez? Hogy a megvásárolt tekercs színe eltérhet a már falon lógó tapétától! 

Hogyan kell kiszámítani a tapéta mennyiségét 

A tapétatekercsek mennyisége nem csak a falak területe alapján számítható ki – azaz szorozza meg a szélességüket a magasságukkal. A vlies és vinil tapétákat általában 10,05 m × 0,53 m-es rögzített európai méretű tekercsekben értékesítik. Normál szobamagasság (kb. 2,5 méter) esetén tehát tekercsenként legfeljebb három tapétacsíkot készíthet.

A tapétafogyasztás kiszámításának képlete 

Mennyi tapétát kell tehát vennie? A legtöbb esetben egy egyszerű képlet segít a tekercsfogyasztás kiszámításában. Az adatokat méterben kell megadni. 

Tapétatekercsek száma = ((szoba kerülete x szoba magassága) / 5 (egy tapétatekercs kerekített területe európai méretekkel, 10,05 m × 0,53 m)) × 1,1

A számítás során célszerű legalább 1,1-es együtthatót használni – a tapétázás során vegye figyelembe a feltételezett 10%-os veszteséget. Vegyen tehát még egy tekercs tapétát, ahelyett, hogy azon aggódna, mit kezdjen a befejezetlen fallal.

Hogyan kell kiszámítani a mintás tapéta mennyiségét

A helyzet bonyolódik a mintás tapétákkal. A felragasztásukkor jelentős átfedésekkel kell számolni, hogy a minták megfelelően illeszkedjenek egymáshoz. Azt a távolságot, amelyen a minta ismétlődik a tapétán, rapportnak nevezzük. Ez centiméterben van megadva, és a tapéta címkéjén találja. Egy tapétacsík maximális terjedelme ugyanakkora lehet, mint a rapport, ezért azt szükséges beleszámolni a becsült tapétafogyasztásba.

A tapéta mintázatának elrendezésének módja

A rapporttal ellátott tapéták szintén a három szimbólum egyikével vannak jelölve:

 

 

 

Ezek a tapétaszimbólumok tájékoztatják Önt arról, hogy a tapéta felragasztásakor úgymond le kell-e venni a mintát, és milyen módon. 

 

Olyan tapéták esetén, amelyeknél nem csúszik el a minta, elegendő 10-15 cm-rel hosszabb darabot levágni, mint a szoba magassága. Így könnyen a mennyezeti peremhez és a padlósínhez igazíthatók.

 

 

Az egyenes mintázatú tapétacsíkokat ragasztáskor szorosan egymás mellé kell fektetni.

 

Az eltolt mintázatú tapétacsíkokat ragasztáskor mindig az eltolás méretével kell elmozdítani. A nagyméretű minták esetében a vágás ezért akár 1-2 tekercs is igénybe vehet.

 

A tapétafogyasztás kiszámításának képlete 

Mintás tapétát szeretne a falra installálni? Ebben az esetben a már említett rapportot figyelembe is figyelembe kell venni a számítás során. Ebben segít Önnek a következő képlet (a méreteket méterben kell megadni):

Tapétatekercsek száma = ((falszélesség + rapport) × falmagasság) / 5

Kerekítse fel az eredményt egész számokra, és megkapja a kívánt tekercs számát, amelyet szükséges a boltból elhoznia. 

Ez a kiszámított mennyiség a 0,53x10m-es szabványtapétára vonatkozik. Eltérő tapétaméret esetén ezt figyelembe kell venni, és szükség esetén ki kell számítani a különbséget. A tapéta nettó felülete a fenti szabványméretben körülbelül 5,3 négyzetméter. 

Mi a helyzet az ablakokkal, ajtókkal és fülkékkel?

Az ablakok és ajtók területét nem kell levonni az alatta lévő fal teljes területének kiszámításakor, hanem hozzá kell adni. Hasonlóképpen, a fülkéket, a ferde falakat vagy az öböl ablakokat is bele kell számítani a számításba, hogy elegendő anyag álljon rendelkezésre a tapétázáshoz.

Hogyan tapétázzon nehezen hozzáférhető területeket?

Arról, hogyan kell tapétát a falra ragasztani, már írtunk. De hogyan lehet a tapétát nehezen hozzáférhető helyekre, például a szoba sarkaiba vagy az ablakrésekbe felhelyezni?

  • A sarkok tapétázása – Vágjon le egy tapétacsíkot úgy, hogy az kb. 2 centiméterrel átfedje a következő falat, és a létrejövő átfedést vágja le több helyen. A csík maradékát vagy az új csíkot most erre az átfedésre kell felvinni és ecsettel elsimítani.
  • Ablak- és ajtókeretek tapétázása – Mindig csak az ablak vagy az ajtó egyik oldalát kezdje el tapétázni. Először vágja ki a tapétát az ablak vagy ajtó hozzávetőleges formájára, három centiméteres átfedést hagyva. A falra ragasztás után jelölje meg a fal és a keret közötti sarkot (az olló lekerekített oldalával), majd ecsettel pontosan vágja le és simítsa el a sarkot. 
  • Tapétázás a konnektorok és kapcsolók körül – A konnektorok és kapcsolók körüli tapétázás előtt először kapcsolja ki az áramot, és csavarja le a konnektorok és kapcsolók fedelét. Ragassza a tapétát a szabadon hagyott aljzatkapcsolók és kapcsolók fölé. Ezután a késsel végezzen keresztmetszést a kapcsolók és aljzatok területén. Miután a tapéta megszáradt, egy késsel vágja ki a tapétát a kapcsoló vagy az aljzat területéről úgy, hogy maga a keret teljesen fedje a kivágást.

Összegzés

Minden enteriőr és minden egyes minta a tapétán annyira egyedi, hogy a fenti képletek csak útmutatóként szolgálnak a tapétatekercsek hozzávetőleges mennyiségének kiszámításához. Különösen a szokatlan enteriőrök (például 3 métert meghaladó szobamagasság esetén) és nagy rapporttal rendelkező tapéták esetében kell mindig pontosan kiszámítani a tapétamennyiséget az adott helyiség méreteinek megfelelően, és nem szabad elfelejteni, hogy figyelembe kell venni a különböző fülkéket és öböl ablakokat. 

Szintén érdekelheti:


A terméket sikeresen a kosárba tettük