Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

A tapéta története, avagy honnan származik a tapéta?

A tapéta egy népszerű otthoni kiegészítő, amely a szocialista időszakban élte legnagyobb fénykorát. De tudta, hogy az első tapétákat Kínában készítették i.e. 200 évvel ezelőtt? Útjuk a cseh háztartások falai közé egészen a Közel-Keleten, a francia királyok és a brit nemesség palotáin át vezetett. A tapéták történetét a Német Tapétamúzeum is részletesen tárgyalja, és mi is megpróbáljuk ugyanezt megtenni a következő sorokban.

Az első tapéták rizspapírból készültek.

Az első tapétáért egészen a távoli Kínáig kell elmennünk. Körülbelül i. e. 200 évvel ezelőtt itt jött létre a rizspapír, amely a kínai otthonok belső falain használt tapéta alapjául szolgált. A papír- és tapétakészítés művészete évszázadokon át szigorúan őrzött titok maradt. Végül azonban a kínai munkások révén a 8. században a Közel-Keletre, majd a 12. században Európába is eljutott.

Papírtapéta a spanyol bőr és a faliszőnyeg helyett

Mielőtt a tapéták meghonosodtak volna az európai kontinensen, a falakat bőrrel bevont fakeretekkel (úgynevezett spanyol bőr) és faliszőnyegekkel díszítették. A papírtapéták tehát kezdetben csak olcsó helyettesítői voltak a drága faldekorációknak, amelyeket a tehetősebb rétegeknek szántak.  

Vinyl tapéta kőfal barna árnyalato vinyl tapéta

Híres festők által készített tapéták

A papírtapéta azonban hamarosan a nemesség körében is népszerűvé vált. A festett tapéták különösen keresettek voltak, és nemcsak a falakon, hanem a szekrényeken és könyvespolcokon is alkalmazták őket. A rajzolt papírtapéták szerzői olyan híres festők voltak, mint például Albrecht Dürer vagy Jean Bourdichon. Ötven tekercsnyi, kék alapon festett angyalokat ábrázoló tapéta formájában készült alkotása XI Lajos király rezidenciáját díszítette. 

Az első nyomtatott tapéta 

A francia Papillon család a 17. században nagy szerepet játszott a tapétaipar fejlődésében. Jean Papillon, akit a mintás tapéta felfedezőjének tartanak, 1688-ban megalapította az első tapétagyárat és elkészítette az első papírtapétát. Fia, Jean Michael Papillon volt az első, aki nyomótömböket használt az ismétlődő mintákhoz. Ez egy nagyon igényes és költséges technológia volt, de egészen a 18. századig fennmaradt. 

 

tapéta

Az első tapétázógép...

...állítólag Franciaországból indult. 1778-ban XVI. Lajos francia király rendeletet adott ki, amelyben a tapéta hosszát 34 lábban, azaz körülbelül 10 méterben határozta meg (a mai európai szabványmodell 0,53 x 10,05 m). Nem sokkal később a tapétatekercsek gépi gyártása Angliában is elterjedt, és a tapéta elárasztotta az otthonok falait. 

A tapéta fénykora

A 19. században a tapéta olyan általános faldekorációvá vált, amely egyetlen otthonból sem hiányozhatott. Csehországban az 1970-es és 1980-as évekre nyúlik vissza a tapéta használat fénykora. A tapéta vékony papírból készült, és a panel épületekben közvetlenül a betonra ragasztották. 

Tapéta Múzeum

Tudtad, hogy a tapétáknak még saját múzeuma is van? A német határhoz közeli elzászi kisvárosban, Riksheimben található. Itt több mint 160 ezer féle tapétát tekinthetünk meg, amelyek közül a legrégebbiek a 18. századból származnak. A legtöbb kiállított tárgyat történelmi minták díszítik, amelyeket jelenleg a történelmi épületek helyreállításához használnak mintaként. 

És milyenek a tapéták most?

A tapéták kialakítása és kivitelezése jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben. Még ma is találkozhatsz papírtapétákkal és retró mintákkal, amelyek a szocialista korszakot idézik. Ugyanakkor választhat a nem szőtt és vinilből készült modern tapéták közül, amelyek könnyen ragaszthatók, vagy a nagy formátumú fotótapéták közül, valósághű motívumokkal, amelyek mélységet kölcsönöznek bármilyen beltérnek. 

Anyag

  • Papír tapéták - egy- vagy kétrétegű papírból készülnek. Alacsony beszerzési ár jellemzi őket, másrészt viszont nem túl tartósak és nehezen kezelhetők. A papírtapéta otthonokban és kereskedelmi helyiségekben egyaránt használható, de nem szabad magas páratartalmú helyiségekben vagy repedezett falakon alkalmazni.
  • Vlies tapéta - tömörített cellulózból és szintetikus szálakból, nem szőtt szövetekből készülnek. Moshatóak, mechanikusan ellenállóak és formában stabilak. A tapétázás könnyedén elvégezhető, akárcsak annak későbbi eltávolítása. A fürdőszoba kivételével a legtöbb helyiségbe tökéletesen megfelel. 
  • A vinil tapéták mesterséges PVC-ből készülnek, amely bizonyos esetekben kiegészíti a papírhordozót. Mechanikailag ellenállóak, könnyen karbantarthatók, és nem árt nekik sem a nedvesség, sem a víz. A vinil tapéta használata ezért a fürdőszobában vagy a konyhapult mögött javasolt. 

Mi szerint válasszuk ki a megfelelő beltéri tapétát

A tapéták és fotótapéták kiválasztását leginkább az befolyásolja, hogy milyen helyiségben szeretné elhelyezni őket. Mekkora? Milyen bútorokkal van berendezve, és milyen dekorációk vannak benne? A tapéta itt nedvességnek vagy inkább mechanikai igénybevételnek lesz kitéve? Ezek mind olyan kérdések, melyeket fel kell tennie magának a tapéta kiválasztásakor. 

A tapéta dizájnjának kiválasztásánál figyelembe kell venni azt a stílust is, amelyben a helyiséget berendezték. Általánosságban elmondható, hogy egy kisebb helyiséget garantáltan fel fog dobni egy világos színű, apró mintás tapéta. Emelje meg optikailag a szoba mennyezetét függőleges vonalakkal ellátott csíkos tapétával. Másrészt egy nagy helyiséget hangulatossá lehet tenni sötét színű monokróm tapétákkal merészebb motívumokkal, amelyek szűkítik a teret. A magas mennyezet optikailag csökkenti a vízszintes csíkokkal ellátott tapétát. 

   

Szintén érdekelheti:


A terméket sikeresen a kosárba tettük