Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

14 tipp a tapéta kiválasztásához

A megfelelően megválasztott tapéták csodákra képesek a lakásában - optikailag nagyíthatják és világosíthatják, vagy hangulatosabbá teszik a teret, újjá varázsolják a régi ajtókat és elegánsan lefedhetik a rétegelt lemezeket. Válassza ki a legjobb tapétát, amely tökéletesen illeszkedik a belső térbe! Kövesse tippjeinket és jól fog választani!

1. Hova érdemes vlies tapétát ragasztani?

A vlies tapéta nem szőtt textilből, préselt cellulózból és szintetikus szálakból, amelyek szabálytalanul vannak elrendezve, készül. Ennek a szerkezetnek köszönhetően a tapéták ellenállnak a kopásnak és a karcolásoknak, könnyen lemoshatók, ami ideális a nappali vagy a gyerekszoba számára. Értékelni fogja az egyszerű felhelyezést és eltávolítást, amelynek köszönhetően a gyerekek növekedésével könnyen kicserélheti a tapétát. Ezenkívül nem gyúlékonyak és áteresztik a levegőt, ezért nem kell aggódnia a penész miatt.

     

2. Hova érdemes vinil tapétát ragasztani?

A vinil tapéta műanyagból készül, ezért nem ereszti át a vizet és a nedvességet - ha a konyhához vagy a fürdőszobához keres tapétát, akkor rátalált a megfelelőre. A vinil tapéta egyéb jellemzői közé tartozik a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás és az egyszerű karbantartás. Természetesen elhelyezheti őket a nappali vagy a hálószoba falán is, ahol a részleges hőszigetelés képessége jól jön.

 

 

3. A szín kiválasztásakor gondoljon a szoba egészére!

A tapéta színét ne csak személyes preferenciái alapján válassza ki, hanem vegye figyelembe a szobát is, ahova a tapétát vásárolja - mennyire tágas, milyen bútorokkal és kiegészítőkkel van felszerelve, milyen színekkel van berendezve, és azt is, hogy mennyi napfény hatol be. A kisebb szobát, mely kevesebb nappali fényt kap világosabbá teszi és optikailag kibővíti a világos tapéta, apró, nem feltűnő mintával. Ellenben, egy nagy és világos helyiségben nem kell félnie a sötét színű tapéták használatától.

4. Alakítsa át a belső teret különböző minták használatával!

Nem csak a tapéta színe, de mintája is képes hatást gyakorolni a térre. Szeretné optikailag megemelni az alacsony mennyezetet? Használjon tapétákat függőleges csíkokkal vagy hullámos vonalakkal. A nagy, fényes szobát kisebbé és barátságosabbá teheti a háromdimenziós tapétákkal.

     

5. Merítsen ihletet a meglévő bútorok és berendezési tárgyak stílusából!

Olyan szobába keres tapétát, amely már be van rendezve bútorokkal és dekorációval? Ebben az esetben a tapéta kiválasztásához jó kiindulópont a meglévő berendezés - az egyszínű tapéták jól illeszkednek majd a gazdagon díszített enteriőrbe, míg a geometriai vagy absztrakt mintás tapéták egy minimalista szobában mutatnak nagyszerűen.

6. Ne tolja túl!

A túl sok és hangsúlyos dekorációs elem a szobát általában kaotikussá teszi. Próbáljon a belső térbe harmonikusan illeszkedő tapétát választani, és ha lehetséges, ne kombinálja egymással a különböző színű és mintájú tapétákat! Hasonlóképpen, nem mindig szükséges az összes falat tapétázni egy helyiségben - különösen igaz ez a feltűnő mintájú tapétákra, gyakran bőven elég csak egy, vagy két falat díszíteni velük.

7. Vegye figyelembe a felület tulajdonságait, amelyre a tapétát ragasztani akarja!

A felület típusa nagymértékben befolyásolja, hogy milyen tapétát és hogyan kell ragasztani. A vlies és vinil tapétákat általában könnyen fel lehet ragasztani a leggyakoribb felületekre, például falra, gipszkartonra, betonra vagy forgácslapra.

8. Újítsa fel az ajtót fotótapétával!

 Nem csak a falak tapétázhatók. Gondolt már arra, hogy fotótapétát tegyen az ajtóra? Egyetlen dekorációs elemmel különlegessé teszi az egész belső teret, és emellett egyszerűen felújítja régi ajtóját. Válasszon a helyiséghez illeszkedő fotótapétát és meglátja, hogy mennyivel jobban fogja magát érezni a megváltozott környezetben.

   

9. Egy tekercs tapétával többet vegyen! 

Már ki is választotta a tapétát és úgy döntött, hogy itt az ideje bevásárolni? De nem biztos benne, hogy mennyi tapétára lesz szüksége? Számolja ki azoknak a falaknak a területét, amelyekre a tapétát ragasztja (a tapéta hossza egyezzen a szoba magasságával, amelyhez azonban néhány centimétert hozzá kell adni). A falak területe alapján megtudhatja, hogy hány tekercs tapétára lesz szüksége. A biztonság kedvéért vegyen egy tekerccsel többet - hasznos lesz bármilyen későbbi javításhoz.

És végül, néhány konkrét tipp - hogyan válasszunk tapétát a lakás minden egyes helyiségébe?

10. Hogyan válasszunk tapétát a konyhába?

A konyhában olyan tapétára lesz szüksége, amely ellenáll a nedvességnek, a gőznek és a magasabb hőmérsékletnek. Ezért a vinil tapéta az ideális választás, a tisztításhoz egyszerűen nedves ruhával törölje le a felületet.

   

11. Hogyan válasszunk tapétát a fürdőszobába?

Próbálja meg a fürdőszoba klasszikus csempéit vinil tapétával helyettesíteni, amely ellenáll a párának és a nedvességnek. Nem ajánlott közvetlenül a kád körül vagy a zuhany alatt elhelyezni, mivel a vízzel való tartós érintkezést már nem viseli el.

12. Hogyan válasszunk tapétát a gyerekszobába?

A tapétákkal könnyű megteremteni az ideális légkört a gyermek szobájában. Mind a vinil, mind a vlies tapéták megfelelőek, mivel könnyen ellenállnak a gyermekek piszkos kezének vagy a kiömlött italoknak – elég nedves ruhával letörölni. A legfiatalabb gyermekek számára ajánlottak a mesefigurákkal díszített fotótapéták, míg serdülők esetében legjobb, ha a tapéták kiválasztását rájuk hagyja.

   

13. Hogyan válasszunk tapétát a hálóba?

A hálószobai tapéta kiválasztásakor ne feledje, hogy ez egy pihenésre és kikapcsolódásra szánt szoba! Részesítse előnyben a világos árnyalatokat és az apró, nem feltűnő mintákat, kerülje a túl merész és figyelemkeltő színeket és motívumokat.

14. Hogyan válasszunk tapétát a nappaliba?

A nappali az egész lakás vagy ház központi helyisége, és elvárás, hogy egyszerre legyen reprezentatív és hangulatos. Az eddigi összes tippünk használható itt is - igazítsa a tapétát a meglévő dekorációhoz, használja a tapéta színét és mintáját a belső tér megváltoztatásához, mindenekelőtt vegye figyelembe a saját ízlését. A klasszikus tapéták mellett választhat olyan fotótapétákat is, amelyek jelentősen megváltoztatják a lakás hangulatát.


A terméket sikeresen a kosárba tettük