Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Mit jelentenek a tapétán található jelek és piktogramok?

A tapétákon található szimbólumokat nem szabad figyelmen kívül hagyni. Tájékoztatják Önt a tapéta legfontosabb jellemzőiről, illetve a tapéta felhelyezésének és eltávolításának folyamatáról. Ismerkedjen meg az alapvető piktogramokkal, amelyeket minden tapétán vagy fotótapétán megtalál, és tudja meg, mit jelentenek. 

Mit jelentenek a piktogramok a tapétán?

A tapétákon általában különleges szimbólumokat és jelöléseket talál, amelyeket néha piktogramoknak is neveznek. Leírják a tapéta legfontosabb jellemzőit, és tájékoztatják Önt például arról, hogyan kell helyesen felhelyeznie a tapétát, azt ápolni, vagy hogyan lehet szükség esetén eltávolítani a falról. 

Tapéták moshatósága

A tapéta moshatósági foka nemcsak azt határozza meg, hogy milyen módon lehet a tapétát szennyeződés esetén kimosni, hanem azt is, hogy hogyan helyezzük fel. Valójában a magasabb páratartalmú és nedves felületű helyiségekben, például a fürdőszobában és a konyhában csak jól mosható és vízálló, hullámokkal jelölt tapétát szabad használni – jellemzően vinil tapétát. Másrészt a papírtapéták nem érintkezhetnek vízzel vagy vízgőzzel – az egyetlen megoldás, ha a vízállóságot növelő védőbevonatot használ.

 

Nem mosható tapéta –a tapéta csak akkor érintkezhet vízzel, amikor a falra ragasztják. 

Mosható tapéta –  az enyhe szennyeződések nedves szivaccsal eltávolíthatók.

Jól mosható tapéta –  a legtöbb szennyeződés (kivéve olajok, zsírok stb.) eltávolítható enyhe szappanoldattal és puha szivaccsal.

Súrolásálló tapéta –  a szennyeződéseket enyhe szappanoldattal és puha kefével távolítsa el. 

Rendkívül súrolásálló tapéta –  a szennyeződéseket mechanikusan, tisztítószerrel és kefével távolítsa el, aggodalom nélkül. 

 

A tapéta mechanikai ellenállása

A tapéta fontos jellemzője az ütésállóság. A nagy mechanikai ellenállású tapéták alkalmasak olyan nyilvános helyiségekbe, ahol több ember mozog, és a tapéta nagyobb igénybevételnek van kitéve. 

Ütésálló tapéta – speciális tapéta különösen tartós és rugalmas felülettel.  

Stabilitás fényben

Biztosan nem szeretné, ha a tapéta kifakulna és elveszítené eredeti élénk színeit. Pedig ez könnyen megtörténhet, különösen napsütötte belső terekben. A megoldás az, hogy olyan tapétákat válasszon, amelyeket magas fényállóság jellemez. Melyek azok? A legtöbb modern vlies és vinil tapéta megfelel ennek a követelménynek.

 

Elegendő színtartóság a fényben

Megfelelő színtartóság a fényben

Jó színtartóság a fényben

Nagyon jó színtartóság a fényben

Kiváló színtartóság a fényben

 

A tapétázás folyamata

A tapéta felragasztásának eljárása a tapéta típusától függően jelentősen eltérhet. A tapétákon található szimbólumok jelölik a legfontosabb dolgot – hogy a ragasztót közvetlenül a tapétára vagy magára a falra vigye fel:

A ragasztót közvetlenül a tapétára kell felvinni.

A ragasztót az alapra kell felvinni.

Előre felhordott tapéta; a tapéta hátoldalára előre felhordanak egy ragasztóréteget, amely rövid vízben való áztatással aktiválódik.

 

Több minden érdekli a tapétázással kapcsolatban? Olvassa el az alábbi cikkeket is:

A tapéta mintázatának elrendezése

A mintázat elrendezése azt jelenti, hogy a következő tapétacsíkon lévő mintát mennyivel kell elmozdítani az előző csíkhoz

képest, hogy a minták megfelelően kövessék egymást.

 

Nincs mintaelrendezés

Nincs mintaelrendezés – nem kell figyelembe venni a mintát a tapéta felragasztásakor. 

Azonos mintakezdés

Azonos mintakezdés – azonos mintákat ragasztunk egymás mellé, azonos magasságban.

A minta kezdőpontjának eltolása

A minta kezdőpontjának eltolása – a következő csík mintája mindig az eltolódik a kezdőpont méretével.

Fordított ragasztás

Fordított ragasztás – minden második tapétacsíkot fejjel lefelé ragasztunk.

Vízszintes ragasztás

Vízszintes ragasztás – a tapétacsíkokat nem függőlegesen, hanem vízszintesen ragasztjuk.

A tapéta eltávolításának folyamata a falról

Hogyan távolítsa el a falról az öreg tapétát A rajtuk található piktogram ezt is elárulja. A papírtapétákat csak vízzel lehet leszedni, és gyakran más eszközöket, például speciális tapétakaparót vagy spatulát kell alkalmazni. Másrészt a vlies tapéták áztatás és vegyszerek használata nélkül – azaz szárazon is – eltávolíthatók a falról. És mi a helyzet a vinil tapétákkal? Mivel két különböző rétegből áll, a két módszer kombinációját kell alkalmaznia – a felső réteget szárazon, az alsó réteget pedig vízzel kell eltávolítania.

Szárazon eltávolítható tapéta

Szárazon eltávolítható tapéta – egyszerűen távolítsa el a tapétát szárazon a falról. Egyszerűen keressen egy kiálló sarkot, vagy használjon például feszítővasat. 

Szárazon eltávolítható tapéta

Szárazon eltávolítható tapéta – a tapéta felső rétege szárazon eltávolítható, de az alsó réteg makulatúraként a falon marad (azaz alapként egy másik tapéta felragasztásához).

Nedvesen eltávolítható tapéta

Nedvesen eltávolítható tapéta – a tapétát először alaposan be kell áztatni vízbe, majd maradék nélkül eltávolítani.

Egyéb szimbólumok

Duplex dombornyomott tapéta – két egymásra laminált papírrétegből készült, dombornyomott mintázatú, értékes tapéta (a domborzat a tapétázás során megmarad).  

Duplex dombornyomott tapéta Duplex dombornyomott tapéta – két egymásra laminált papírrétegből készült, dombornyomott mintázatú, értékes tapéta (a domborzat a tapétázás során megmarad).

Összegzés

A tapétán található jelek és szimbólumok nemcsak annak kiválasztását, hanem a tapéta felhelyezését és eltávolítását is megkönnyítik. Ne felejtse el ellenőrizni a tételszámot, amelyből könnyen megállapíthatja, hogy a tekercsek ugyanabból a nyomdából származnak-e, és például színben vagy mintázatban különböznek-e egymástól.

 

Érdekli több információ? Olvassa el a további cikkeket is:

 


A terméket sikeresen a kosárba tettük