Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Élet Bali stílusú otthonban

Bali stílusban élni? Hazánkban is lehet úgy élni egész évben, mint egy trópusi paradicsomban. Vessen egy pillantást arra, hogyan hozhat létre egzotikus légkört otthonában. 

Élet trópusi stílusú otthonban 

Vágyik a trópusi stílusú életre, de nem tudja, hogy hazánkban ez csak egy hóbort-e? Ne aggódjon, nálunk is lehet egzotikus hangulatot teremteni. Csak a megfelelő anyag- és színkombinációt kell kiválasztani hozzá. Legtöbbjüket könnyedén megtalálja a klasszikus bútor- és lakberendezési cikkeket árusító üzletekben. 

És hogy is néz ki valójában egy ilyen trópusi beltér? A trópusokon az emberek a helyi viszonyokhoz igazítják lakóhelyüket. Az első szabály tehát az, hogy a helyiségnek szellősnek kell lennie. Helyi természetes anyagokat, például fát, textíliát vagy faháncsot, és egyéb fűféléket használnak. A beltér a környező természet színeivel van összhangban: barna (fa), zöld (növények), fehér (homok), kék (tenger).

A trópusi belteret különféle kézműves termékek, gyümölcstálak, gyertyák és virágok díszítik. A dekorációk mindig a helyi hagyományokon és művészeten alapulnak.

Hogyan éljünk Balit idéző stílusban

Hogyan csempéssze be a házába vagy lakásába az Istenek szigetének egy darabját? Elegendő betartani a következő szabályokat:

  • Teremtsen szellős és nyitott teret.
  • Őrizze meg a letisztult vonalakat.
  • Használjon természetes anyagokat.
  • Válasszon egyszerű fából készült bútorokat.
  • Ne féljen az olyan egzotikus fáktól, mint a bambusz vagy a teakfa.
  • Harmonizálja a belső teret a természet által inspirált világos színekkel.
  • Válassza a természetes anyagokból készült dekorációkat.

Tipp: Próbálja ki a kókuszdióhéjból készült edényeket.

A trópusi paradicsomra emlékeztető színek

Mi jut eszébe a trópusi paradicsom kifejezés hallatán? Valószínűleg mindenki azt fogja válaszolni, hogy tenger, homok, nap és pálmafák. A trópusok színei ezen a négy elemen alapulnak.

A trópusi beltér domináns színe a barna, és annak minden árnyalata, a krémszíntől a sötétbarnáig. Ezt a színt a fából készült bútorok, és a természetes anyagokból készült dekorációk képviselik. Világos szöveteket, leggyakrabban természetes bézs színűt alkalmaznak, főként függönyök, lepedők és huzatok esetében.

A beltér légiességét és tisztaságát a fehér szín idézi. A trópusokon a falak és a textíliák szoktak fehérek lenni. Ne spóroljon tehát ezzel a színnel, különösen akkor, hogyha egy kis helyiséget kell optikailag megnövelnie.

A zöld szín pálmafákra, trópusi buja növényzetre és frissességre emlékeztet. Válasszon telített zöld árnyalatokat, valamint sötétebb tónusokat. Próbáljon zöld tapétát ragasztani a falra, sötétzöld szőnyeget fektetni a padlóra, vagy frissítse fel belterét egy azonos színű kanapéval. Természetesen majd kellenek szobanövények is. 

A trópusok egyenlő a hőséggel, a tengerrel és a kék éggel. Ha szeretné, hogy beltere minél inkább az egzotikus hatáshoz közelítsen, használjon kéket vagy türkizt főként a dekorációhoz, mint például párnákhoz, szőnyegekhez, takarókhoz vagy festményekhez.

A megfelelő hangulatot a Bali jellegű dekoráció teremti meg

A dekoráció kiválasztásakor gondoljon a természetes anyagok használatára. A hagyományos díszítések közé tartoznak a fából készült szobrocskák és maszkok, a faragott és fém tálak, valamint a vágott szőnyegek. Válasszon világos árnyalatú textileket. Próbálja ki a fonott lámpaernyőket és csillárokat. Tárolja nélkülözhetetlen dolgait fonott kosarakban vagy bambuszdobozokban.

Bár Bali túlnyomórészt hindu sziget, a balinéz stílust Buddha ábrázolásával társítjuk. Ha tehát spirituális dimenziót szeretne kölcsönözni belterének, helyezzen el benne egy Buddhát, mely őrizni fogja otthonát. És ezt megteheti egy szobrocska, virágcserép, kép vagy esetleg egy Buddháról vászonkép formájában. A hagyományos balinéz szimbólumok közé tartozik még a majom, a komodói sárkány vagy az elefánt. 

Ne feledkezzen meg a gyertyákról és illatpálcikákról sem, amelyek egzotikus fák, gyümölcsök vagy bergamott illatával járják át a belső teret.

Trópusi életstílus a természettel összhangban

A trópusi beltér egyenlő a természettel. Felejtse el tehát a műanyagokat, a fényes anyagokat és a szintetikus szöveteket. A trópusi otthonok alapanyaga a fa. Ha nem szeretne a rétjeinkből és ligeteinkből származó fához ragaszkodni, próbáljon ki néhány egzotikus fát. Keményebbek, tartósabbak és szélesebb színskálát kínálnak. 

Ázsiában leggyakrabban a teakfát használják, amely nagy arányban tartalmaz olajat, ezáltal ellenáll az ottani párás éghajlatnak. A teakfa sötétbarna színű, és nagy az ellenálló képessége a külső hatásokkal szemben, ezért gyakran használják kültéri bútorok készítésére. Szintén könnyen beszerezhető és nagyon népszerű a bambusz . A bambuszból készült bútorok, dekorációk vagy edények könnyedén beszerezhetőek bármely bútorüzletben. A klasszikus rattan bútorokkal sem nyúlhat mellé.

A szobanövények sem hiányozhatnak a trópusi belső térből. Rengeteg szobanövény. Vigyen be egy darab trópusi növényzetet lakásába banánfa vagy monstera, esetleg egy tengerparti pálmafa formájában. Ne féljen a nagy virágoktól sem, ha van számukra hely. A növények kiválasztása során maradjon a trópusi vonalon, ezért kerülje a kaktuszokat, illetve a pozsgás növényeket.

interiér v bali stylu interiér v bali stylu

Hogyan rendezze be Bali stílusú nappaliját

Mindig tartsa szem előtt, hogy meg kell őriznie a légiességet és a letisztult vonalakat. Válasszon fából készült bútorokat, és mindig legfeljebb két fafajtát kombináljon. Ülőgarnitúrája színét hangolja világos tónusokhoz. Ha kevés hellyel rendelkezik, próbáljon ki egy egyszerű kanapéágyat természetes japán matraccal. Ha viszont szeretné felosztani a teret, próbáljon ki egy bambusz paravánt.

Díszítésként válasszon természetes textilanyagokat. A kanapét különböző színű párnákkal szerelje fel. Egyeztesse össze velük a szőnyeget, vagy próbálja ki a szizál szőnyegeket. Az abszolút trópusi kényelem megteremtése érdekében akasszon tengeri motívumokat ábrázoló festményeket, vagy trópusi mintájú tapétát a falra, és gyújtson gyertyákat vagy illatpálcikákat.

Tipp: Akasszon egy függőágyat a nappalijába.

Hogyan kell kinéznie egy Bali stílusú hálószobának

A Bali stílusú hálószobának egyszerűnek kell lennie, a természet világos színeiben. Mindig tömör fából készült ágyat válasszon. Alternatív megoldás lehet a rattan, illetve a fa raklapok is. Az ágyneműt hangolja finom színekhez, rikító minták nélkül. Ha szeretne egy kis romantikát vinni a hálószobába, akasszon egy fehér baldachint az ágy fölé. 

A hálószobában mindig a minimalizmusra és a légiességre törekedjen. Korlátozza a dekorációkat és a rikító színeket. Helyezzen egy egyszerű- vagy kilépőszőnyeget az ágy mellé. Díszítse a világos falakat decens festményekkel, vagy az egzotikus nyaralásairól készült fotókkal, esetleg elhelyezhet az egyik falon tengeri motívumos fotótapétát is.

Hogyan néz ki egy Bali stílusú fürdőszoba?

Itt ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a többi helyiségre. Tehát a mértékletesség, légiesség és természetes anyagok. Rendezze be fürdőszobáját egyszerű fából készült bútorokkal, amelyek a fehér kerámiával együtt kiemelkednek. A kőből készült mosdókagylók is nagy sikert arattak az elmúlt években. A kövek különböző árnyalatai és színei megtalálhatóak a kínálatban, ezért ne habozzon kiválasztani a sajátját. A kőburkolatok előnye az egyszerű karbantartásuk, valamint az, hogy nem látható rajtuk annyi vízlerakódás, mint a csempéken.

Tárolóhelyként tökéletesen szolgálnak a fonott kosarak. Ha 100%-os Bali stílusra vágyik, felejtse el a kereskedelmi csomagolású kozmetikumokat, esetleg töltse ki őket üvegedényekbe és palackokba. Ha van ablaka a fürdőszobában, ne habozzon elhelyezni oda olyan növényeket, amelyek szeretik a nedvességet (pl. zöldike, vitorlavirág vagy borostyán).

koupelna v bali stylu

 


A terméket sikeresen a kosárba tettük