Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan távolítsuk el a tapétát?

Hogyan lehet egyszerűen és gyorsan eltávolítani a régi tapétát a falról? A vlies, vinil és egyéb tapétákat bárki könnyen eltávolíthatja a fal károsodása nélkül. Tanácsokat adunk, hogyan is kell ezt csinálni.

Hogyan lehet eltávolítani a régi tapétát?

A régi tapéták eltávolítása időnként elég macerás lehet – elszakadhatnak, ráadásul jelentős mennyiségű száraz ragasztó maradhat a falon. Néhány egyszerű tippel azonban megkönnyíthetjük a munkát. Fontos tudni, hogy milyen típusú tapétát akar eltávolítani. Ettől függ az eltávolítás módja - akár szárazon, akár a falakat vízzel nedvesítve.

Ha olyan tapétát kell eltávolítania, melyet nem ön ragasztott, akkor fontos megtudni, hogy mit is rejt a tapéta. Akár több réteg további tapétát is találhat, amelyek alatt még festék is van. Érdemes először eltávolítani a konnektor aljzatokat és a villanykapcsolókat, mert az ezek körüli helyek elárulják nekünk, hogy pontosan mire számíthatunk.

Előkészületek a tapéta eltávolításához

Ahogy a tapétázás megkezdése előtt, úgy a tapéta eltávolításakor is fontos az előkészítés. Ha vízzel szeretné eltávolítani a tapétát, teljesen takarja le a padlót, hogy ne ázzon át, ha szőnyeg van a helyiségben, akkor tekerje fel. Mindig kapcsolja ki az áramellátást! A víz a átnevesedett tapétából könnyen eljuthat az elektromos aljzatokhoz vagy a kapcsolóhoz. Tolja a bútorokat a szoba közepére, és takarja le fóliával, készítsen elő szemeteszsákokat a szakadt tapétadaraboknak.

Hogyan távolítsuk el a papír tapétát?

A papír tapétát forró vízzel kell eltávolítani, amelybe érdemes tapétaeltávolítót keverni. Ez megkönnyíti a munkát és segít megszabadulni nemcsak a tapétától, hanem az alatta levő ragasztórétegtől is.

Vigye fel a keveréket ecsettel vagy permetezze a tapéta egész felületére, és hagyja 15-20 percig hatni. Előfordulhat, hogy ezt a folyamatot többször meg kell ismételnie, mielőtt az oldat behatolna a tapétába, és elkezdené lebontani a ragasztót. Ha sikerrel járt, akkor szakadások nélkül eltávolíthatóak az egyes tapétacsíkok.

Magát a tapétát a legjobb egy speciális tapétakaparóval vagy spatulával eltávolítani. A letépett tapétát hagyja a földön, közvetlenül a fal mellett – legalább felszívja a falakról lefolyó vizet.

Hogyan távolítsuk el a vinil tapétát?

Kétféle módszerrel lehet eltávolítani a vinil tapétát. A vinil tapéta két különböző rétegből áll - a felső réteget szárazon is le tudja tépni, az alsó, cellulózból készült réteget vízzel távolíthatja el.

Az alsó réteget gyakran a falon hagyják, ahol az új tapéta alapjaként szolgál. Ez azonban csak akkor ajánlott, ha a benedvesítés után sem képződnek rajta buborékok, és ugyanakkor nem rejtőzik alatta a falon semmilyen egyenetlenség.

Ha egyrétegű vinil tapétával van dolga, akkor ugyanúgy kell eltávolítani, mint a papír tapétát. Mielőtt tapétaeltávolítóval kevert forró vízzel nedvesítené, szúrja át a vízálló felületét - szüksége lesz egy tüskés tapétahengerre.

Hogyan távolítsuk el a vlies tapétát?

A legegyszerűbbet hagytuk a végére - könnyen eltávolíthatja a vlies tapétát a falról, anélkül, hogy át kellene itatnia és vegyszereket használnia. Keresse meg a sarkot, ahol a tapéta már esetleg hámlik vagy egy késsel kaparja meg, és húzza le a tapétát fentről lefelé.

A vlies tapéta nem szakad és nem marad semmi a falon, további alapozás nélkül, azonnal lehet újra tapétázni vagy festeni.

Tanácsok és ötletek 

  • Ha vízzel távolítja el a tapétát, a páratartalom maximalizálása érdekében zárja be a szoba összes ablakát.
  • Használjon gőzös tapétaleszedőt, hogy megkönnyítse a papír vagy vinil tapéta eltávolítását.
  • Hogyan lehet eltávolítani a ragasztót a falról? A tapéta vízzel történő eltávolításakor feltétlenül vegyi anyagot (például Metylan tapétaeltávolítót) kell hozzáadni a vízhez a ragasztóréteg megbízható feloldásához. Amennyiben nem tudta teljesen eltávolítani az összes ragasztót, puha, meleg vízbe áztatott ruhával dörzsölje át a falat.
  • Helyezze a letépett tapétát a padlóra közvetlenül a falhoz, hogy felszívja a felesleges leszivárgó vizet a falakról, valamint, hogy megakadályozza a padló károsodását és esetleges átnedvesedését.
  • Fotótapétát szeretne eltávolítani? Kövesse ugyanazt az eljárást, mint a papír tapéták esetében.
  • Az öntapadó tapétát szárazon távolítsa el! A tapétát hajszárítóval melegítve jelentősen megkönnyítheti a tapéta leválását. A ragasztó esetleges maradványait alkoholos tisztítószerrel vagy benzinnel távolíthatja el.

Reméljük, most már pontosan tudja, hogyan tud megszabadulni a régi tapétától. Ha új tapétára kívánja lecserélni, ne felejtse el elolvasni tippjeinket az egyes helyiségekhez megfelelő tapéta kiválasztásához. Továbbá tanácsokat adunk, hogyan ragaszthatja fel a különböző típusú tapétákat


A terméket sikeresen a kosárba tettük