Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan készítse elő a falat a tapétázáshoz

A tapétázni kívánt felületnek száraznak, egyenesnek és simának kell lennie. Hogyan állapíthatja meg, hogy az alap túl nedves-e? És miért nem szabad megfeledkeznie az alapozóról? Ha nem tudja, mit kell tennie, részletesen leírjuk, hogyan készítse elő a falat tapétázás előtt.

Öreg tapéta és festék eltávolítása

Azt tervezi, hogy meglévő tapétáját újra cseréli? Ebben az esetben először el kell távolítania az öreg tapétát.  A tapéta eltávolítására két módszer létezik – az úgynevezett "száraz" módszer, amikor egyszerűen lehúzza a csíkokat a falról, és a "nedves" módszer, mikor először be kell nedvesíteni a tapétát. 

  • Távolítsa el a papírtapétát és a papírhátlapon lévő fotótapétát forró vízzel, amelyhez hozzáadja a tapétaeltávolítót. Ez megkönnyíti a munkát, és segít megszabadulni nemcsak a tapétától, de az alatta lévő ragasztórétegtől is.
  • A vinil tapéták két különálló rétegből állnak – míg a felső réteg egyszerűen szárazon eltávolítható, az alsó, cellulózból készült réteget vízzel kell eltávolítani. 
  • A vlies tapéták és a vlies alapanyagú fotótapéták elég könnyen eltávolíthatók a falról áztatás és vegyszerek használata nélkül is . Egyszerűen keresse meg a leváló sarkot (esetleg használjon kést), majd felülről lefelé haladva húzza le a tapétát a falról.

Abban az esetben, ha a falon öreg festék van, azt le kell csiszolni. Szélsőséges esetekben lúgot vagy festékeltávolítót is lehet használni. 

A fal előkészítése a tapétázáshoz

Az alapfelületnek simának, jó nedvszívó képességűnek és repedés mentesnek kell lennie. Tapétázás előtt győződjön meg arról is, hogy a felület mentes a tapadást csökkentő anyagoktól és kellően szilárd. Ismertessük lépésről lépésre a fal előkészítésének teljes folyamatát a tapétázás előtt.

Az alapfelület minősége

Tapétát szeretne ragasztani egy vakolt falra? A minőségéről egyszerűen meggyőződhet, ha a tenyerével végigsimít rajta. Ha a porszemek az ujjaira tapadnak, az erősség nem lesz elegendő. Hasonló tesztet végezhetsz ragasztószalaggal is.

Hogyan kezeljük a rossz minőségű, morzsálódó alapot? Távolítsa el a laza részeket maradék nélkül, vagy erősítse meg az alapot mélyalapozóval (például Hydrosol). Szélsőséges esetekben az omladozó vakolat- vagy festékréteget le lehet marni, és az alapot újra kell vakolni. 

Az alapfelület nedvessége

Hogyan tudja megállapítani a fal páratartalmát, ha nincs kéznél higrométer? Mindössze egy darab fóliára van szüksége (legalább 0,3 x 0,3 m), amelyet ragasztószalaggal a falra helyezhet. Távolítsa el nagyjából 24 óra elteltével. Ha a fólia belsején páralecsapódás jelent meg, vagy ha a fólia alatti fal elsötétült, akkor túl nedves. 

Ebben az esetben meg kell várni, amíg a fal kellőképpen megszárad, vagy a száradás felgyorsítása érdekében a helyiséget hősugárzóval kell fűteni.

Az alapfelület nedvszívó képessége

Egy másik vizsgálat, amelyet a tapétázás előtt el kell végezni, megmutatja az alap nedvszívó képességét. Fújjon vizet a falra egy ecsettel vagy szórófejes flakonnal, és figyelje, milyen gyorsan szívódik be. Az alapnak néhány másodperc múlva el kell kezdődnie sötétedni. Ha azonban a víz szinte azonnal beszivárog, kezelje le a falakat alapozóval. Ha viszont a víz egyáltalán nem vagy csak kevéssé szivárog be, akkor a felületet le kell csiszolnia.

Az alapfelület lúgtartalma

A tapétázáshoz semleges (pH = 7) vagy enyhén lúgos vakolat (pH = 8-9) az ideális. Nedvesítse meg desztillált vízzel, tegyen rá lakmuszpapírt, és az elszíneződés alapján határozza meg a lúgosság mértékét. 

Ha a vakolat túl lúgos (pH > 8), az a tapéta nemkívánatos elszíneződését okozhatja. Ezért jobb, ha szigetelő festékkel vonjuk be, és hagyjuk alaposan megszáradni.

Az alap tisztítása és kiegyenlítése

Ügyeljen arra, hogy minden zsír-, olaj- és kátrányfoltot eltávolítson a felületről. Sem a tapéta, sem a ragasztó nem tapad jól piszkos felületre, illetve a tapétán csúnya foltok keletkezhetnek. 

Ha penész jelent meg a falon, használjon penészgátló termékeket (ideális esetben klórmenteseket), és hagyja az érintett területeket alaposan megszáradni.

Vannak repedések a falon? A kisebb egyenetlenségek csiszolóvászonnal könnyen eltüntethetők, míg a nagyobb egyenetlenségek simítógittel kezelhetők.  Rendszerint elegendő vízzel összekeverni, és a falra felhordani egy facsaróval vagy spatulyával. A közönséges vakolathoz képest a gitt gyorsan megszilárdul és megszárad, így még aznap folytathatja a tapétázást. 

Vinyl tapéta

 

Specifikus típusú alapok elkészítése

Gipszkartont szeretne letapétázni? Először távolítsa el a meglévő tapétát vagy festéket, majd vonja be egy nedvszívó alapra tervezett alapozóval. A tapéta típusától függően válassza ki a megfelelő ragasztót. 

Műkartonra szeretne tapétát felhelyezni? Először is alaposan zsírtalanítsa, majd csiszolópapírral érdesítse, hogy porózus felületet hozzon létre, amelyre a ragasztó és a tapéta jobban megtapad. Az érdesítésre csak akkor nincs szükség, ha a következő lépésben egy réteg ragasztóhidat használ az ideális nedvszívó képesség biztosítása érdekében. A tapéta felragasztásakor ismét a megfelelő típusú ragasztót használja. 

Alapozás

A fal tapétázásra való előkészítésének fontos lépése az alapozás, amely megerősíti a falat, egységesíti a különböző színű alapokat, és biztosítja az időjárásnak kitett, abszorpciós és porózus felületek egyenletes felszívódását. A későbbi tapétázás sokkal könnyebb lesz, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy a tapéta leválik a falról. 

Hogyan vigye fel az alapozót Hogyan vigye fel az alapozót

Hogyan vigye fel az alapozót

Papír hátlappal rendelkező tapéta (papír és vinil tapéta vagy papír hátlappal rendelkező fotótapéta) felhelyezésekor általában alapozó nélkül is boldogulhat. Ezt teljesen helyettesíti a ragasztó, amelyet közvetlenül a tapétára visz fel.

Mielőtt azonban elkezdené felragasztani a tapétát, először kezelje le a falat alapozóval. A ragasztót közvetlenül a falra viszik fel, és fennáll a veszélye, hogy megszárad, mielőtt a tapéta felhordható lenne. 

A fal alapozásának folyamata:

  • Először válassza ki a megfelelő alapozót (az alap típusától függően), és olvassa el a gyártó utasításait (hígítás és száradási idő).
  • Távolítsa el a régi festéket, zsírfoltokat és port az alapról, simítson el minden egyenetlenséget és repedést.
  • A folyékony alapozót hengerrel, ecsettel vagy szórófejjel vigye fel a tiszta, zsírtalanított és száraz felületre. 
  • Hagyja az alapozót száradni körülbelül 2-4 órán át.
  • Ha az alap nem szilárdul meg tökéletesen, vigyen fel újabb réteget.
  • Miután megfelelően megszáradt, elkezdheti a tapétázást vagy festést.

TIPP: Hogyan és miért kell előkészíteni a falat tapétázás előtt?

Tapétaragasztó kiválasztása 

A ragasztó kiválasztásakor és előkészítésekor mindig kövesse a tapétán található utasításokat (lásd: tapéta szimbólumok) és a ragasztón található utasításokat. Minden tapétatípushoz tartozik egy hozzávaló ragasztó – papír, vlies és vinil tapétákhoz. 

Hogyan ragassza fel a tapétát 

Először is győződjön meg arról, hogy elegendő tapétája van-e, amit a falra installálhat. Ebben egy egyszerű képlet segít:

  • Tapétaméret m²-ben = (az alapfalak magassága x azon felületek szélességének összege, amelyekre a tapétát helyezzük – ablakok és ajtók az alapfelületeken) × 1,1 (az 1,1 együttható azt jelenti, hogy tapétázáskor körülbelül 10%-os veszteséggel kell számolnunk). 

Ellenőrizze azt is, hogy a tapétán nem található-e semmilyen sérülés. Hasonlítsa össze az egyes tekercseket egymással, mind vizuálisan, mind a tételszám ellenőrzésével - van-e különbség színben vagy mintázatban? 

Mielőtt elkezdené levágni az egyes tapétacsíkokat, mérje meg a szoba magasságát, és adjon hozzá 5 cm-t a tapéta hosszához a felső és alsó széleinél. Ha a mennyezet 2,5 méter magas, akkor az így kapott tapétacsík 260 cm hosszú lesz. 

A biztonság kedvéért először fektesse egymás mellé a padlóra a levágott tapétacsíkokat – rendezze el őket úgy, hogy átfedjék egymást, és ha szükséges, jelölje meg a csíkokat egy számmal, hogy a falra ragasztáskor a helyes sorrendet tartsa be.

A tapéta tényleges felhordása a tapéta típusától függően változik. A legszembetűnőbb különbség a ragasztó felvitelében van – míg a vinil- és papírtapétánál közvetlenül a tapétákra kell felhordani, addig a vlies tapétáknál a falra kell festeni. 

Érdekli a részletes útmutató a falak tapétázásához? Olvassa el a következő cikkeket:

  • Hogyan ragassza fel a vinil tapétákat falra
  • Hogyan ragassza fel a vlies tapétákat falra 

Összegzés

A fal tapétázás előtti előkészítése megkönnyíti a munkát, és biztosítja, hogy a tapéta sokkal tovább tartson a falon. Győződjön meg róla, hogy az alap felülete egyenes, száraz és sima, és ne felejtse el lealapozni.

Szintén érdekelheti:

 


A terméket sikeresen a kosárba tettük