Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan válasszunk tapétát és fotótapétát a fürdőszobába?

Új fürdőszobát rendez be vagy felújít egy meglévőt? Ne féljen a klasszikus fürdőszobai csempéket lecserélni olyan tapétákra vagy fotótapétákra, amelyek egyedivé teszik a helyiséget! Tanácsokat adunk, hogyan válasszon tapétát a fürdőszobába, milyen típust válasszon és mit ne felejtsen el, mielőtt nekikezdene a tapétázásnak.

Miért tapétázzuk a fürdőszobát?

A legtöbb fürdőszobában praktikus és tartós klasszikus csempék találhatók. Telepítésük azonban anyagilag költséges, és az esetleges csere nemcsak pénzbe, hanem sok időbe és munkába is kerül.

A tapétát és fotótapétát néhány órán belül felragaszthatja a fürdőszoba falaira, és ha megunta a mintáját, könnyen (és viszonylag olcsón) kicserélheti újra. Ezenkívül a legtöbb elképzelhető felületre is felragasztható, valamint lefedi az esetleges egyenetlenségeket, repedéseket.

A fürdőszoba falainak tapétázása szintén jól jön abban a helyzetben, amikor bérelt lakásban él, és a fürdőszobát az ízléséhez szeretné igazítani anélkül, hogy sokat fektetne az átalakításba.

A tapéta kiválasztása

Mire ügyeljen a tapéta kiválasztásakor? Ha már tudja, melyik szobát szeretné tapétázni, gondolja át, hogy mit is vár a tapétától. Csak egy olyan dekorációs elemet keres, amely kellemesebbé teszi a fürdőszobában való tartózkodást, vagy a tapétával szeretné eltakarni az eredeti felületet?

Ajánlott cikkek:

  • Hogyan válasszunk tapétát és fotótapétát?
  • 14 tipp, hogyan válasszunk tapétát

Mi a különbség a tapéta és a fotótapéta között?

Ha tapétát választ, akkor a legegyszerűbb megoldás az egyszínű, minta nélküli tapéta, melyet könnyedén összetéveszthet a klasszikus festéssel. A másik választás a különféle mintákkal és motívumokkal díszített tapéta. A fotótapéták ellenben nagy formátumú képmotívummal vannak díszítve, amely nagyon reális megjelenést kölcsönöz nekik.

A tapéta és a fotótapéta közötti különbség van a felhasznált anyagokban is. Míg a tapéták lehetnek vlies, vinil-, papír- vagy textilanyagok, a fotótapéták papírra vagy vlies hordozóra vannak nyomtatva.

További lehetőség a belső tér díszítésére az ajtóra való fotótapéta, amelyet szabványosított 211 × 91 cm méretben gyártanak.

Hogyan válasszunk tapétát a fürdőszobába?

A fürdőszoba berendezésénél ne feledje, hogy olyan tapétát keres, amely ellenáll a megnövekedett páratartalomnak, gőznek és a ráfröccsent vízcseppeknek! A papír tapétát inkább felejtsük el és inkább tartós vinil tapétát vagy öntapadó fotótapétát részesítsen előnyben!

Ideális, ha a tapéta három hullámos vonallal van jelölve - akkor biztos lehet benne, hogy ez megfelelő tapéta a fürdőszobába (vagy a konyhapult mögé is). Javasoljuk, hogy a kád közvetlen közelében több tíz centiméteres magasságig a jól bevált, semleges vagy fehér csempe burkolatot alkalmazza és a fal többi részét tapétázza!

Hogyan válasszunk fotótapétát a fürdőbe? Az eljárás ugyanaz, mint a tapéta kiválasztásakor, azonban a fotótapéta jellegzetes motívuma miatt alaposan gondolja át, hogy illeszkedik-e a fürdőszoba meglévő berendezési tárgyaihoz, nem fog-e hamar ráunni a képre, valamint azt, hogy hogyan is fog a végeredmény kinézni a falon.

Tehát mit kell figyelembe vennie a fürdőszoba tapétájának kiválasztásakor?

  • A tapéta és a fotótapéta típusát
  • A szoba méretét
  • A meglévő berendezési tárgyakat
  • A felület típusát

Milyen típusú tapétát válasszunk?

A fürdőszobában menjen biztosra és fektessen be a három hullámos vonallal jelölt tartós tapétába, mert a párás környezet nem árt nekik.

Üvegszálas tapéta 

Lúgmentes üvegszálból készül, ami rendkívül ellenállóvá teszi a tapétát, mind a károsodásokkal, mind a vízzel vagy a tűzzel szemben. Mivel átereszti a párát, a nedvesség nem csapódik le rajta. Ezért a penész miatt sem kell aggódnia.

Ha szeretné gyakran változtatni a lakás belsőjét, akkor biztosan értékelni fogja az üvegszálas tapétát. Festhető, így könnyedén változtathatja a fürdőszoba hangulatát. A gyártók szerint akár tíz réteg festéket is elbír. Speciális ragasztóval ragasztják, amelyet a tapétára és a falra egyaránt felvisznek.

Öntapadó tapéta és fotótapéta

A felületén speciális réteg van, amely rendkívül ellenállóvá teszi a fizikai behatásokkal szemben és biztosítja a vízzel való problémamentes érintkezést. Általában egy nem nedvszívó aljzathoz ragasztják, például üveghez, fémhez, vagy PVC lemezekhez. Az egész ragasztási folyamat könnyebb és gyorsabb, köszönhetően a ragasztónak, amely a tapéta hátuljának része.

Vinil tapéta

A vinil tapéta legtöbbünk számára a kézenfekvő megoldás, amikor fürdőszoba vagy konyha tapétázásáról van szó. Műanyagból (vinilből) és cellulózból készül, ami számos hasznos tulajdonságot biztosít, amely a legjobb típusú tapétává teszi a fürdőszobába.

  • A vinil tapéta jellemző tulajdonsága, hogy könnyen lemosható. Ennek köszönhetően ellenáll a nagyobb páratartalomnak és a nedvességnek. ha a tapéta bepiszkolódik, csak nedves ruhával törölje le és a tapéta újra tökéletes állapotban lesz.
  • Tökéletesen elfedi a fal apróbb egyenetlenségeit, repedéseit és kopásait. Minél vastagabb a tapéta, annál jobban elfedi vele az esetleges hiányosságokat.
  • A vinil tapétákkal nemcsak a klasszikus vakolt téglafalak díszíthetők, hanem az előregyártott házak falai, gipszkarton válaszfalak, forgácslap, beton panelek vagy a mosható falbevonatok is.
  • A vinil tapéta méretstabil, így nem kell aggódnia, hogy a nedvesség hatására összezsugorodik vagy kitágul.
  • A különféle minták és motívumok széles választékának köszönhetően a vinil tapéták hűen utánozhatják a különböző felületeket, például kő, tégla, fa vagy beton, és természetesen a klasszikus csempét is.
  • A tapéta részben szigetelőanyagként szolgál - megakadályozza a hőszivárgást, így a fürdőszoba kissé melegebb lesz.
  • A vinil tapéták hosszú élettartama biztosítja, hogy 10–15 évig ugyanolyan minőségben fennmarad a falon.

Ajánlott vinil tapéták a fürdőszobába:

   

Vlies tapéta

A tégla- vagy gipszkarton fürdőszobákat a vlies tapéták is szépítik, amelyek sajtolt cellulózból és szintetikus, szabálytalanul elrendezett szálakból készült nem szövött szálakból készülnek, amelyeknek köszönhetően a tapéták állandó méretűek. A biztonság kedvéért azonban, jobb egy speciális bevonattal is lefesteni, amely nemcsak a vizet, hanem a port is taszítja.

A tapéta színe és mintája

A fürdőszobák nem tartoznak a lakás legnagyobb helyiségei közé, ezért érdemes okosan dolgozni a színekkel, mintákkal és motívumokkal. A világos színektől frissnek és szellősnek tűnik a fürdő, míg a sötét színek a luxus érzését keltik. A színek és minták megfelelő kombinációja elérheti az egész szoba optikai átalakulását.

A kicsi, szűk fürdőszoba az apró, nem feltűnő mintázatú világos tapétáknak köszönhetően nagyobbnak tűnhet. Esetleg az ellenkező pólussal van dolga és azt szeretné, ha a nagyméretű fürdőszoba hangulatos lenne? Használjon vastag mintákat és sötét színű tapétát!

Milyen felületre tapétázik?

Mielőtt elkezdené tapétázni, szánjon időt a felület előkészítésére! Ez lerövidíti a ragasztásra szánt időt, ráadásul a tapéta jobban fog tapadni és nem hámlik le.

Először is végezzen el egy egyszerű tesztet, hogy megtudja, hogyan kell megfelelően előkészíteni a falat a tapétázáshoz! Célja a fal nedvszívó képességének megállapítása.

Hogyan kell elvégezni a tesztet? Permetezzen vizet a falra ecsettel vagy spray-vel. Ha a felület nedvszívó képessége jó, akkor az alapfelület a víz hatására rövid idő múlva színt vált. Túl nagy abszorpciós képesség esetén a felület gyorsan elsötétül

  • Nem nedvszívó, az üveg vagy a különféle szilárd lemezekből készült felület. A tapétázás előtt ezeket csak tisztítsa meg és zsírtalanítsa! Az ilyen felületre gond nélkül ragaszthat öntapadó fotótapétát!
  • Abszorbens felület például a gipszkarton vagy a gipsz. Tapétázás előtt vigyen fel egy mélyalapozó folyadékot, és hagyja száradni legalább 6 órán át. Az ilyen felületre nyugodtan ragaszthat vlies tapétát is.

Ajánlott cikk: Hogyan és miért kell alapozót használni tapétázás előtt?

A fürdőszoba tapétázása

Hogyan kell eljárni a fürdőszoba tapétázásakor? Ez elsősorban attól függ, hogy végül milyen tapétát választott.

A vlies tapéta ragasztása és eltávolítása

A vlies tapétákat úgynevezett "száraz" módon ragasztják. Ez azt jelenti, hogy a ragasztót közvetlenül a falra viszik fel, ahol fokozatosan felviszik az egyes tapétacsíkokat. A nem szövött tapéta eltávolítása ugyanolyan egyszerű. Csak keresse meg a hámló sarkot, és tépje le a tapétát a falról, fentről lefelé mozgatva.

A vinil tapéta ragasztása és eltávolítása

A vinil tapéta ragasztása tisztaságot, gondosságot és precizitást igényel. Ha a tapétának papír hátlapja van, vigye fel a ragasztót közvetlenül a tapétára, hagyja rajta kb. 3 percig, és csak ezután ragassza fel az egyes csíkokat a falra.

Hogyan lehet eltávolítani a régi vinil tapétát? Mivel kétrétegűek, egyszerűen eltávolíthatja a felső réteget szárazon, miközben az alsó réteget vízzel távolíthatja el. Előfordul, hogy az alsó réteg a falon marad, ahol alapként szolgál, amelyre új tapétát ragaszthat.

Ha egyrétegű vinil tapéta, akkor először tapétahengerrel (tüskés henger) szúrja át a vízálló felületet. Ezután nedvesítse be a tapétát forró vízzel, és fokozatosan távolítsa el a falról.

Ajánlott cikkek: 

Ajánlott tapéták a fürdőszobába:

Még mindig nem biztos benne, milyen tapétát válasszon a fürdőszobába? Íme néhány tipp:

  • A mozaik tapéta helyettesíti a klasszikus fürdőszoba csempéket.
  • Fa, kő vagy tégla motívummal díszített tapéták sikeresen utánozzák a természetes anyagokat, amelyek pihentető, megnyugtató benyomást keltenek. Kombinálhatók klasszikus fehér fürdőszobabútorokkal, valamint természetes anyagokkal és földszínekkel díszített dekorációkkal.
  • Vakolat- és betonutánzatok modern, ipari megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek. 
     

 

Ajánlott fotótapéták a fürdőszobába:

A következő tippek segítenek kiválasztani az Önnek megfelelő fotótapétát: 

     

Tudja már, hogyan válasszon tapétát a fürdőszobába, és milyen típust válasszon? Ha lakásának más szobáit tapétázza, olvassa el egyéb cikkeinket is tanácsokkal és tippekkel. Vagy írjon nekünk, és örömmel adunk tanácsot a kiválasztásban!

Ajánlott cikkek:


A terméket sikeresen a kosárba tettük