Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Vlies és fotótapéta felragasztására vonatkozó utasítások

Szeretné otthonosabbá tenni lakását és jellegzetes stílust kölcsönözni neki? Nyúljon a vlies tapéta után, amely a felismerhetetlenségig átalakítja a szoba falait, és elfed minden repedést vagy egyenetlenséget. Utasításaink segítségével a vlies tapéták vagy fotótapéták felragasztása gyerekjáték lesz! 

Mi az a vlies tapéta és fotótapéta 

A vlies tapéták és a fotótapéták préselt cellulózból és szintetikus, szabálytalanul elrendezett szálakból készült nem szőtt szövetekből állnak, amelyeknek köszönhetően a tapéta megtartja az alakját. Otthonának legtöbb helyiségében elhelyezheti őket, kivéve a fürdőszobát, de vállalati helyiségekben, például irodákban is jól mutatnak. 

A vlies fotótapéták és tapéták ellenállnak a mechanikai sérüléseknek, és szennyeződés esetén könnyen letörölhetők nedves ruhával. Ezenkívül légáteresztők, nem gyúlékonyak, könnyen installálhatók és eltávolíthatók. 

A vlies tapéta és a fotótapéta közötti fő különbség a felületükben rejlik. A fotótapétákelső pillantásra az enyhén texturált felületükkel hívják fel magukra a figyelmet, amely műanyag motívum benyomását kelti.  

Vlies fotótapéta Vliesová tapeta Vlies fotótapéta

Milyen felszínre ragassza fel a vlies tapétákat és fotótapétákat

A vlies tapéta a legkülönbözőbb típusú alapokra – vakolat, gipszkarton, betonlapok, forgácslap vagy tapéta alaplap– felvihető. Különösen alkalmas a repedésekkel és egyenetlenségekkel rendelkező falakon való elhelyezésük, amelyeket megbízhatóan eltakarnak.

Hogyan ragassza fel a vlies tapétákat falra

A tapéta tényleges felhordását mindig alapos előkészületeknek kell megelőzniük. Elég tekercs tapétát szerzett be? Előkészítette már az alapot a tapétázáshoz? És minden szükséges eszköz kéznél van? Nézzük meg, hogyan kell lépésről lépésre kitapétázni a falakat.

Mennyi tapétára lesz szüksége

Mennyi tapétát kell tehát vennie? A legtöbb esetben egy egyszerű képlet segít a tekercsfogyasztás kiszámításában. Az adatokat méterben kell megadni. 

Tapétatekercsek száma = ((szoba kerülete x szoba magassága) / 5 (egy tapétatekercs kerekített területe európai méretekkel, 10,05 m × 0,53 m)) × 1,1

A számítás során célszerű legalább 1,1-es együtthatót használni – a tapétázás során vegye figyelembe a feltételezett 10%-os veszteséget. Vegyen tehát még egy tekercs tapétát, ahelyett, hogy azon aggódna, mit kezdjen a befejezetlen fallal.

A tapéta eredő mérete azonban csak tájékoztató jellegű – a tapétákat tekercsben árulják, és mindig figyelembe kell vennie az úgynevezett jelentést, vagyis azt a távolságot, amelyen a minta ismétlődik a tapétán. Ez centiméterben van megadva, és a tapéta címkéjén találja. 

Az alap előkészítése a tapétázáshoz

Az alap precíz előkészítése nagyban megkönnyíti a későbbi tapétázást, és biztosítja azt is, hogy a tapéta nem fog leválni. Ezért először távolítsa el a régi tapétát, festéket vagy vakolatot, és ha szükséges, tisztítsa meg a felületet, hogy tökéletesen sík legyen. 

Ügyeljen arra, hogy a friss vakolatot, gipszkartont vagy festett felületet lealapozza, ami így biztosítja, hogy a ragasztó ne száradjon ki idő előtt. 

TIPP: Olvassa el, hogyan és miért kell tapétázás előtt a lealapozni a falat.

 

Nélkülözhetetlen felszerelés a tapéták felragasztásához

Mi nem nélkülözhető tapétázáskor? Magán a vlies tapétán vagy fotótapétán kívül szüksége lesz továbbá:

  • ragasztóra 
  • edényre a ragasztóhoz
  • ecsetre vagy ragasztóhengerre
  • fa keverőgépre
  • zsinórra vagy lézeres vízmértékre (függőleges vonalak jelöléséhez a falon)
  • ceruzára
  • sniccerre
  • ollóra
  • vonalzóra vagy mérőszalagra
  • gumihengerre vagy spatulyára
  • állványra

 

Mielőtt hozzáfogna a tapétázáshoz

Mire figyeljen oda, mielőtt a tapéta a falra kerül?

  • Ellenőrizze, hogy a tapéta nem mutatja-e sérülés nyomát, és hogy az egyes tekercsek színe vagy mintázata nem különbözik-e egymástól. Alaposan vizsgálja meg a tapétákat, és hasonlítsa össze a tételszámokat, amelyekkel az egyes tapétatekercsek fel vannak címkézve. 
  • Mérje le a szoba magasságát, és számoljon hozzá 5 cm-t a tapéta hosszához a felső és alsó széleinél. Ha a mennyezet 240 cm magas, akkor az így kapott tapétacsík 250 cm hosszú lesz. 
  • Vágja le az első néhány tapétacsíkot, és a biztonság kedvéért fektesse őket egymás mellé a padlóra. Ellenőrizze, hogy a minták egymásra kapcsolódnak-e, és ha szükséges, jelölje meg az egyes tapétacsíkokat számmal, hogy a megfelelő sorrendben tudja őket felragasztani a falra.

Vlies tapéták ragasztása 

A vlies tapéta vagy vlies fotótapéta falra való felhelyezése nagyon egyszerű, és minden bizonnyal szakember segítsége nélkül is megoldja. Mindig nappali fényben, csukott ablak és ajtó mellett, 20 °C körüli hőmérsékletben tapétázzon. Biztosítson elegendő helyet a tapétázáshoz, tegye ki a bútorokat, vagy helyezze őket a szoba közepére, és takarja le fóliával, hogy távol tartsa a port. Elővigyázatosságból helyezzen a padlóra is védőfóliát. 

  • A tapétázást kezdje az ablak felől. Egy függőleges vonal segítségével mérje ki és jelölje meg ceruzával az első függőleges vonalat a falon. 
  • Készítse elő a vlies tapéta ragasztóját. Ennek módját a gyártói utasításban találja.
  • Vigye fel a ragasztót ecsettel vagy tapétahengerrel közvetlenül a falra.
  • A tapéta elejét ragassza fel a fal felső szélére úgy, hogy kb. 5 cm-rel túlfusson a mennyezeten.
  • Tekerje le a kívánt szalagot a fal hosszában, és igazítsa függőlegesen.
  • Egy gumihenger vagy spatulya segítségével fokozatosan, felülről lefelé haladva nyomja a vlies tapétát a falhoz.
  • A mennyezetnél és a padlónál lévő túlnyúlásokat egy spatulyával nyomja be a sarkokba, majd egy késsel vágja le őket.
  • Adjon hozzá egy másik tapétacsíkot úgy, hogy a minta folytatódjon.
  • Egy gumihengerrel simítsa el a széleket az illesztéseknél.
  • Ha nem elégedett az eredménnyel, egyszerűen tépje le a tapétát, és helyezze fel újra. Köszönhetően annak, hogy szilárdak, nem maradnak maradványok a falon. 
  • Hagyja a tapétát normál szobahőmérsékleten (kb. 20 °C) 12-24 órán át száradni. Ez idő alatt ne fűtse vagy szellőztesse túlzottan a helyiséget. 

Tippek és trükkök

  • A szoba sarkainak tapétázásakor hagyja, hogy a tapéta egy része átfedje a másik falat. Átmenettel fedje le az első tapétacsíkot a második falon. Most nyomja a tapétát a sarkakba, és egy vágással vágja át a két egymást átfedő tapétát. Távolítsa el a tapéta levágott végeit, és hengerrel vagy ecsettel simítsa el a csatlakozást.
  • Aljzatok és kapcsolók körül való tapétázásnál, kapcsolja ki az áramot és csavarja le az aljzat fedelét. Ragassza a tapétát az aljzat fölé, majd vágjon rajta egy lyukat.
  • Hogyan kell tapétát ragasztani az ablakrésbe? Hagyja, hogy túlnyúljon, majd egy metszőkéssel vágja le.
  • A radiátorok esetében elegendő 10-15 cm-t tapétázni.

Összegzés

Tudja már, hogyan tapétázza a falakat vlies tapétával vagy fotótapétával? Fontos, hogy ne becsüljük alá az előkészítést, amely magába foglalja a tapéta megvásárlását, az alap kiegyenlítését és alapozását, valamint a szükséges szerszámok beszerzését. Ne felejtse el ellenőrizni, hogy a tapéta vonalai egymáshoz kapcsolódnak-e, és nem különböznek-e színben vagy mintázatban. 

Szintén olvassa el:

 


A terméket sikeresen a kosárba tettük