Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Inspiráció: Skandináv tapéták

Új lakást rendez be vagy felújítja a már meglévőt? Merítsen ihletet a skandináv stílusból, amely tisztaságával, eleganciájával és praktikusságával elbűvöl, és engedje be a fát, a vintage dekorációkat vagy az északi mintás tapétákat a beltérbe.   

Skandináv stílus

Ahogy a neve is mutatja, a skandináv stílus a hosszú és sötét telek által jellemzett északi országokban született. Ezért a lakók igyekeznek minél több fényt, meleget és kényelmet csempészni az otthonukba. Az alapot a nyitott, szellős terek, világos színek, fabútorok és természetes textíliák alkotják az alapot. A skandinávok nem viszik túlzásba a dekorációt, de néhány jól megválasztott kiegészítő személyiséget kölcsönöz az enteriőrnek, és otthonossá teszi azt. 

Tegye otthonosabbá lakását tapétákkal

Az északi enteriőrökben a letisztult vonalak és a semleges színek dominálnak. A csupasz falak azonban túl hidegnek tűnhetnek, ezért ne féljen feldobni őket tapétával, amely otthonosabbá teszi a teret. De ne feledje, a kevesebb több, csak egy falra vagy egy falrészre helyezzen tapétát. 

Használhatja a dizájnos fotótapétákat is. Ezek a klasszikus tapétákra nyomtatott nagyméretű fényképek vagy grafikai minták, amelyek mélységet kölcsönöznek a beltérnek. 

Érdekli Önt több is? Olvassa el az alábbi cikkeket:

Mikor válasszunk vlies tapétát?

A vlies tapéták nem szőtt, tömörített cellulózból és szintetikus szálakból készültek. Könnyen felragaszthatóak a falra, és a lakás legtöbb helyiségében alkalmazhatók, kivéve a fürdőszobát, ahol túl párás a levegő. 

A vlies tapéta jellemzői:

  • Ellenállás a mechanikai sérülésekkel szemben
  • Moshatóság – szennyeződés esetén elég letörölnie őket egy nedves ruhával vagy szivaccsal. 
  • Légáteresztés – nem kell aggódnia a penész miatt.
  • Méretstabilitás
  • Tűzálló
  • Falra könnyen installálható

Vinyl tapéták

A vinil tapéták mesterséges PVC-ből készülnek, amely bizonyos esetekben kiegészíti a papírhordozót. Tulajdonságaiknak köszönhetően tökéletesek a magasabb páratartalmú helyiségekbe, például a konyhába vagy a fürdőszobába. 

A vinil tapéták tulajdonságai:

  • Ellenállás a mechanikai sérülésekkel szemben
  • Moshatóság
  • Ellenállóság a párával szemben
  • Hőszigetelő tulajdonság
  • Fedőképesség – elfedi a kisebb egyenlőtlenségeket és repedéseket.

Érdekli Önt több is? Olvassa el az alábbi cikkeket is:

Tapéták skandináv stílusban

A skandináv ihletésű tapéták ötvözik a fent említetteket – világos színek, tiszta vonalak, természetes minták és motívumok. A skandináv enteriőr semleges alapja azonban lehetővé teszi, hogy egy kicsit eljátsszon a tapéta kiválasztásával, és válasszon egy különlegesebb, például vintage stílusú darabot. A cél egy olyan tér kialakítása, amely harmonikusnak és időtállónak hat, és amelyben Ön kényelmesen érzi magát. 

Természetes anyagokat imitáló tapéták

A skandináv stílusra jellemző a fadeszkák és gerendák használata a falakon, amely sokkal egyszerűbben megvalósítható fa utánzatú tapétával. Emellett a skandináv dizájn remekül mutat ipari elemekkel, ezért ne féljen téglafallal kombinálni, vagy használja ki a téglaburkolatot utánzó skandináv tapéta előnyeit.

Tapéta fa-, tégla- vagy kő imitációval:

Tapéta vakolat vagy beton imitációval:

Tapéta vakolat vagy beton imitációval Tapéta vakolat vagy beton imitációval Tapéta vakolat vagy beton imitációval

Tapéták mozaik motívummal

Bár a skandináv dizájn nem kedveli túlságosan a merész színeket, nem szabad azokat elvetni. Néhány jellegzetes kiegészítőnek és mintának köszönhetően az enteriőr személyiséget nyer, így nem lesz szigorú és érdektelen. 

Tapéták mozaik

Tapéták vintage stílusban

Bár a skandináv stílus az egyszerűség híve, és ragaszkodik a tiszta, lágy vonalakhoz, ne féljen a modern elemek és a régebbi vintage darabok kombinálásától. A skandináv enteriőr semleges alapja biztosítja, hogy a látszólag különálló elemek harmonikus egészet alkossanak. Ehhez a retró motívumú tapéta tesz a tökéletes, amely feltűnő kontrasztot alkot a szoba egyéb modern berendezési tárgyaival.

Tapéták vintage Tapéták vintage

Tapéták természetes motívummal

A skandinávok kedvelik a minőségi fát, különösen a nyírfát és a fenyőt. Mi lenne, ha ezt az elemet belecsempészné a lakása tapétájába? Más természetes motívumok, például tollak, levelek vagy virágok szintén tökéletesen illenek az északi enteriőrökbe. 

Tapéták természet motívummal:

Tapéták természetes Tapéták természet

Fotótapéták természet motívummal:

Fotótapéták természet Fotótapéták természet Fotótapéták természet

Összegzés

Az élénk színek, a természetes anyagok, de a skandináv stílusú tapéták vagy fotótapéták is, amelyekkel otthon körülveszi magát, pozitívan hatnak a pszichére. Ezt tudják a skandinávok, és Hygge stílusban élnek, amit dánból szabadon fordítva hangulatosnak vagy nyugodtnak lehetne nevezni. Nyerjen inspirációt az élethez való hozzáállásukból, és varázsolja otthonát kellemes élettérré.

Szintén érdekelheti:


A terméket sikeresen a kosárba tettük