Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan válasszunk tapétát és fotótapétát a konyhába?

A tapéták és a fotótapéták alkalmazása jó módszer a szoba és a konyha falainak könnyű és gyors felújítására. De melyiket válasszuk - vinil vagy vlies? Mintával vagy anélkül? Tanácsot adunk a konyhai tapéta kiválasztásában, és nem felejtjük el a fotótapétákat sem.

Tapéta kiválasztása a konyha falára

Amikor a tapétát választ a konyhába, először válaszoljon néhány alapvető kérdésre, amelyek jelentősen leegyszerűsítik a választást. Milyen felületet fog tapétázni? Milyen tulajdonságai legyenek a tapétának? Vízálló és mosható legyen? Milyen színek és minták illeszkednek a meglévő konyhai felszerelésekhez?

Külön cikkben írtuk meg a lakás egyes szobáiba legjobban illő tapéta és fotótapéta kiválasztására vonatkozó alapvető tanácsokat. És milyen tapétát érdemes választani a konyhába? A széles választékot osszuk fel néhány kategóriára, hogy megtaláljuk a legjobb konyhai tapétákat.

Tapéta kiválasztása a felület alapján

A tapéták a legtöbb elképzelhető felületre alkalmazhatók. Fontos azonban ismerni a felület nedvszívó képességét, amit egy egyszerű teszttel könnyen megállapíthatunk. Permetezzen vizet a falra ecsettel vagy spray-vel. Ha a felület nedvszívó képessége jó, akkor az alapfelület a víz hatására rövid idő múlva színt vált. Túl nagy abszorpciós képesség esetén a felület gyorsan elsötétül.

  • Nem nedvszívó például az üveg vagy különféle szilárd lemezekből készült felület. A tapétázás előtt elég megtisztítani és zsírtalanítani a nem nedvszívó anyagot.
  • Abszorbens felület például gipszkarton vagy gipsz. Tapétázás előtt vigyen fel alapozót a falra, és hagyja megszáradni legalább 6 órán át. Arról, hogy hogyan és miért kell alapozni tapétázás előtt, ezt a cikket írtuk.

Tapéta kiválasztása a tulajdonságai alapján

A konyhai falitapéta nemcsak díszítőelem, hanem praktikus funkciója is van. Amikor tapétát választ a konyhába érdemes vízálló, könnyen mosható és a mechanikai hatásoknak ellenálló tapétát venni. Csak ezen tulajdonságok megléte esetén válik a tapéta a klasszikus csempe megfelelő helyettesítőjévé, és nem kell néhány hónap múlva újra cserélnie.

Tapéta kiválasztása a helyiség berendezése alapján

Általában megengedheti magának, hogy többet kísérletezzen a színekkel és mintákkal egy minimalista konyhában - a tapéták és a 3D fotótapéták ebben az esetben nagyszerűek az Ön számára. A gazdagon díszített helyiségekbe inkább egyszínű árnyalatokat és egyszerű motívummal rendelkezőtapétát válasszon.

   

Tapéta kiválasztása a helyiség mérete alapján

A színek és minták megfelelő kombinációjával könnyen nagyobbnak tűnik a kis méretű konyha is, mindez fordítva is igaz, egy tágas konyhát is könnyen meghittebbé tehet. Ne feledje, hogy a világos színek és az egyszerűbb minták optikailag nagyítják a teret, míg a sötét kivitelű, feltűnő mintás tapéták a nagy teret is kisebbnek tüntetik fel.

Milyen tapéták ajánlottak a konyhába?

A fentiekben már valamennyire belementünk a részletekbe - a megfelelő konyhai tapéták mindenekelőtt vízállóak, moshatók és kopásállóak. A vinil tapéták az összes felsorolt jellemzőnek megfelelnek - közvetlenül a konyhapult fölé érdemes ragasztani. Amennyiben olyan falat szeretne tapétázni, amely nincs munkafelület közvetlen közelében, akkor a vlies tapéta is bőven megteszi.

Konyhai vinil tapéták

Tapétát szeretne a konyhapult mögé? Akkor a modern vinil tapéta a legjobb megoldás megfelelő lesz. Nem csak design, hanem funkcionális elem is, amely ellenáll a víznek, a gőznek és a zsírnak. Szennyeződés esetén csak nedves szivaccsal törölje át, melyet előtte mosogatószeres vízbe áztatott.

   

Vlies tapéta a konyhába

A vlies tapéták egy kicsit drágábbak, de cserébe kopásálló tapétát kap, amelyet könnyű karbantartani. Éppen ezért ideális konyhai dekorációként szolgálnak. Ezenkívül egyszerű ragasztani és később eltávolítani, eltávolítás után a fal azonnal készen áll a további tapétázásra.

Öntapadós tapéták a konyhába

Egy másik lehetőség az öntapadó mosható tapéta, amely tartós és könnyen felvihető. Bármilyen sima és nem nedvszívó felületre ragaszthatja őket - így megfelelő tapéták csempékhez és akár a konyhaszekrényt is díszítheti velük.

Fotótapéták a konyhába

Hogyan válasszunk fotótapétát a konyhába? Az eljárás ugyanaz, mint a tapéta kiválasztásakor, az egyetlen különbség az, hogy a konyhai fotótapétákat papírra vagy vlies háttérre nyomtatják, és nagy formátumú képmotívummal díszítik. A konyhapult mögött található fotótapéták gyakran utánozzák például a tégla vagy kő burkolatot, és tökéletesen kombinálhatóak természetes anyagokból készült díszekkel.

Tapéták és fotótapéták a konyhába, merítsen ihletet: 

Milyen tapétát, vagy fotótapétát ajánlunk a konyhába?

   

 

Már tudja, hogy hogyan válasszon tapétát a konyhába? A tapétázásban segít a következő cikk: Hogyan tapétázzunk?


A terméket sikeresen a kosárba tettük