Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan gondoskodjon a tapétákról és fotótapétákról

Hogyan kell megfelelően ápolni a tapétákat és fotótapétákat, hogy évek múlva is jól nézzenek ki? Segítünk, hogyan állapíthatja meg, tapétája mosható-e, és hogyan szabadulhat meg gyorsan és egyszerűen a szennyeződésektől, zsírfoltoktól, portól és penésztől.

Miért használjon fali tapétát és fotótapétát

A tapéták és fotótapéták kellemes hangulatot kölcsönöznek a lakásnak, és vonzóbbá teszik azt. Ezenkívül tovább tartanak, mint a festék, a Nap hatására nem fakulnak ki és nem változik meg az árnyalatuk, moshatók és maradék nélkül eltávolíthatók. Ragassza őket a falra, a mennyezetre vagy az ajtóra, így könnyedén felújíthatja velük régi bútorait. Adjon esélyt a dekoratív tapétáknak és a fotótapétáknak Ön is – mi tanácsot adunk, hogyan gondoskodjon róluk megfelelően, hogy évekig örömét lelhesse bennük.

Hogyan különböztessük meg a tapétát a fotótapétától? A fotótapéták klasszikus tapétákra nyomtatott nagyméretű fényképek vagy grafikai minták. Ezzel szemben a fotótapétákat vagy papírra, vagy vlies alapra nyomtatják. 

Vlies fotótapéta Vlies fotótapéta Vlies foto tapeta

 

TIPP: Olvassa el, hogyan válassza ki a megfelelő tapétát és fotótapétát.

Hogyan ragassza fel a tapétát

A tapéta falra való felragasztás nem nehéz, és biztosan sikerül Önnek is. Tapétázáskor azonban érdemes óvatosnak lenni és időt szánni az előkészületekre.  A tapéta falra ragasztásának módját egy külön cikkben tárgyaltuk, de ismételjük meg a legfontosabb pontokat.

  • Az alap felületnek, amelyre a tapétát fogja felhelyezni, simának, jó nedvszívó képességűnek és repedés mentesnek kell lennie. 
  • Kezelje az alapot alapozóval, hogy lezárja a felületet, és megakadályozza, hogy a ragasztó beszivárogjon a falba. 
  • Tapétázáskor vegye figyelembe a tapéta típusát – az eljárás némileg eltér abban az esetben, ha vlies, papír-,vagy vinil tapétát alkalmaz.
  • Tapétázás után tartsa a helyiséget stabil 20 fok körüli hőmérsékleten, ne szellőztessen, és hagyja, hogy a ragasztót teljesen megszáradni. Ellenkező esetben a tapéta összezsugorodhat, felfedve az egyes csíkok illesztéseit. 

Szintén olvassa el:

  • Hogyan ragassza fel a vlies tapétát
  • Hogyan ragassza fel a vlies tapétákat és fotótapétákat

Tapéták moshatósága

A tapéták és fotótapéták általában olyan szimbólumokkal vannak jelölve, amelyek tájékoztatnak a moshatóságukról. Ez fontos információkat ad arról, hogy mi a teendő szennyeződés esetén. Milyen szimbólumokkal találkozhat?

A tapéta csak megdolgozás esetén vízálló – a friss ragasztófoltokat nedves szivaccsal óvatosan le lehet törölni.

 

 

 

 Mosható tapéta – enyhe szennyeződés esetén az nedves szivaccsal eltávolítható.

 

A tapéta csak megdolgozás esetén vízálló – a friss ragasztófoltokat nedves szivaccsal óvatosan le lehet törölni.

 

 

Súrolásálló tapéta – a szennyeződések enyhe szappanoldattal és puha kefével eltávolíthatók.

 

 

Rendkívül súrolásálló tapéta – a szennyeződések mechanikusan, tisztítószerrel eltávolíthatók.

 

 Hogyan tisztítsuk a tapétákat

Piszkos gyermekkezek, egy pohár vörösbor vagy egy tányér paradicsomszósz – mindez és még sok minden más is roncsolhatja a tapéta állapotát. Mi a teendő szennyeződés esetén

Általános tanács a tapéták tisztításakor:

  • A tapéta tisztításakor kövesse az általunk említett szimbólumokat. Tudatja Önnel, hogy mivel kell mosni a tapétát, és hogy lehet-e súrolni.
  • Ha folyadék ömlött a tapétára, próbálja meg óvatosan eltávolítani azt a tapéta felületéről. 
  • Tisztításkor ne áztassa be a tapétát – csak ismételten nedvesítse majd szárítsa meg.
  • A tisztításhoz ne használjon fehérítőt vagy súrolószereket tartalmazó termékeket. A legtöbb folt eltávolítható szappannal vagy akár csak egy nedves törlőkendővel. 
  • A tapéta felületét csak tapogatva tisztítsa meg, sosem erővel.

Hogyan kell megtisztítani a különböző típusú tapétákat? 

Hogyan kell ápolni a papírból, vliesből vagy vinilből készült tapétát? A különböző anyagok eltérő megközelítést igényelnek, nemcsak a tapéta felhordásakor, hanem a tapéta utólagos ápolásakor is. Hogyan fest tehát a fotótapéták és tapéták megfelelő ápolása?

  • Papírtapéták – az egyik legkevésbé tartós tapéta, amelyet valóban gondosan kell ápolni. Folyékony szennyeződés esetén a lehető leghamarabb próbálja meg letörölni a foltot (soha ne törölje száraz ruhával vagy szivaccsal), és mindig haladjon a szélétől a közepe felé. A kisebb foltok óvatosan letakaríthatók rajzolóradírral.
  • Vlies tapéták – Itt is ajánlott a szennyeződéseket a lehető leghamarabb eltávolítani a szélektől a közepe felé haladva, gyenge mosószeroldat is használható. Kerülje, hogy a tapéta nedvességet kapjon, mert ez a színének vagy textúrájának romlását okozhatja. Ebben az esetben is használhat rajzolóradírt a tapéta megtisztításához. 
  • Vinil tapéták – A felületük nagyon ellenálló a mechanikai sérülésekkel és a nedvességgel szemben (3. szimbólum hullámok és ecset). Ha a felületet szennyeződés éri, az gond nélkül letörölhető. Ha azon foltok maradnak, használjon nedves ruhát vagy szivacsot, puha kefét és enyhe szappanoldatot. 

Gondoskodás a tapétákról és fotótapétákról 

Nemcsak a foltok, hanem a por és a zsír is megtapadnak a tapétán. Ritkán penész is megjelenhet a felületükön. Hogyan kezelje?

Por a tapétákon

A tapéta portalanításakor nem kell figyelembe vennie a tapéta anyagát. Használjon például mikroszálas portörlőt, amelyet egy teleszkópos rúdra rögzíthet. Hosszú mozdulatokkal törölje le a port felülről lefelé. A kevésbé tartós tapéták esetében ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a textúrát. 

Penész a vinil tapétákon 

Penész jelent meg a vinil tapétán? Keverjen össze egy negyed csésze klóros fehérítőt és egy csésze vizet. Áztasson be egy ruhát a keverékbe, csavarja ki, törölje át vele a falat, majd hagyja rajta. 10-15 perc elteltével törölje át az érintett területet csak vízbe mártott ruhával. 

Tapéták zsírtalanítása

Hogyan tisztítsuk meg a falat a zsírfoltoktól és viaszfoltoktól? Akár a konyhai serpenyőből fröccsent olaj a tapétára, akár a gyerekek készítettek belőle táblát, biztosan érdekli, hogyan lehet a tapétát a lehető leggyorsabban zsírtalanítani. 

Használhat például por állagú babapúdert, amelyet ecsettel vigyen fel a foltra, és körülbelül egy órán át hagyja rajta. Egy kis idő eltelte után óvatosan kefélje ki vagy porszívózza át a foltot.

Még a közönséges kenyér is megszabadítja a zsírfoltoktól. Kanalazza ki a puha tésztát a zsemlemorzsából, és formáljon belőle egy kemény golyót. Futtassa végig az ujját a folton finom mozdulatokkal, hasonlóan a papírradírozáshoz. Ismételje meg a folyamatot annyi golyóval, ahánnyal szükséges.

Hogyan gondoskodjon a tapétákról és fotótapétákról Hogyan gondoskodjon a tapétákról és fotótapétákról Hogyan gondoskodjon a tapétákról és fotótapétákról

Összegzés

A tapéták és fotótapéták megfelelő ápolása biztosítja, hogy hónapokig és évekig kitűnjenek a falain. Mindez azonban már a tapétázás előtt kezdődik – fordítson elegendő időt és figyelmet az alap előkészítésére, hogy a tapéta ne váljon le. És ne felejtse el, hogy a tapétákon található szimbólumok sokkal könnyebbé teszik a gondozását. 

Szintén érdekelheti:

 


A terméket sikeresen a kosárba tettük