Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan válasszunk tapétát és fotótapétát?

A tapéták és fotótapéták a belső terek díszítésének nagyszerű eszközei, de a legjobb megoldás kiválasztása nem könnyű. A vlies, vagy a vinil tapéta jobb? Milyen tapétát érdemes választani a lakás vagy a ház minden egyes szobájához?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tapétát és fotótapétát?

A tapéták és fotótapéták kiválasztása leginkább azon múlik, hogy hova szánja. Mekkora a helyiség, milyen bútorokkal van berendezve és milyen egyéb díszítőelemek vannak? Vajon a tapéta ki lesz téve nedvességnek vagy inkább mechanikai igénybevételnek? Ezeket a kérdéseket mindenképpen érdemes feltenni a tapéta kiválasztásakor.

Mi a különbség a tapéta és a fotótapéta között?

Amíg a tapétát mindenki ismeri, a fotótapéta, amely posztertapéta néven is megtalálható, viszonylag új a piacon. A közönséges tapétákkal ellentétben, amelyeket vlies, vinil, papír vagy textil alapanyagból gyártanak, a fotótapétákat papírra vagy vlies alapra nyomtatják, és mindig nagy formátumú képmotívummal díszítik.

A tapéták és fotótapéták általában a szobák falát díszítik, de hasonló hatást érhetünk el az ajtón elhelyezett fotótapétákkal is.

   

Milyen tapétát válasszon? 

Vlies, vinil vagy esetleg papír tapéta? Melyik lesz a legalkalmasabb a nappali vagy a fürdőszoba díszítésére? Egy korábbi cikkben már részletesen sorra vettük az egyes tapétafajták összes előnyét és hátrányát.

Vlies tapéta

A vlies tapéta egy kicsit drágább, mint a papír, de cserébe olyan tapétához jut, mely a lakó- és üzlethelyiségek nagy többségében jól használható. A vlies tapéta legjobb tulajdonságai közé tartozik a mechanikai hatásokkal szembeni ellenállása és könnyű karbantartása. Éppen ezért ajánlható a nappaliba vagy a gyerekszobába. Hová nem érdemes vlies tapétát ragasztania? Semmiképp ne ragassza a konyhába és a fürdőszobába – ezekbe a helyiségekbe inkább vinil tapétát vegyen.

Vinil tapéta

A modern vinil tapéta különösen hasznosnak bizonyul a konyhában – nemcsak díszítőelem, hanem ellenáll a víznek, gőznek, zsírnak és más szennyeződéseknek is. A 3 hullámmal jelölt vinil tapétákat nyugodtan ragaszthatja a fürdőszobába is. A fürdőkád vagy a zuhany közvetlen környékén történő használatát azért mindenképp kerülje!

Papír tapéta

A papír tapéta a legrégebbi termék a lakásdekorációk piacán, de még mindig rendkívül népszerű. Kedvező áron választhat kimeríthetetlen szín- és dekorválaszték közül, amelyet különösen értékelni fog hálószoba, nappali vagy gyermekszoba berendezése esetén. Ne felejtse el, hogy a papír tapéta könnyebben kopik, roncsolódik mechanikai behatás esetén és nem mosható! Továbbá nem ajánlott magas páratartalmú helyiségekben vagy repedezett falakon elhelyezni.

Mennyi időt szán a tapétázásra?

A különböző típusú tapéták mindegyikét másképp kell ragasztanunk! A vlies, valamint a vinil és a papír tapéta ragasztását külön cikkben részleteztük.

Vlies tapéta

Nagy előnye, hogy könnyű ragasztani és könnyű eltávolítani. A ragasztót közvetlenül a falra kell felhordani, ahova fokozatosan felhelyezi az egyes tapétacsíkokat. Ha már megunta a tapéta mintáját, és újra akarja cserélni, akkor egyszerűen szárazon lehúzza a tapétacsíkokat. Nagy szilárdságának köszönhetően nem marad semmi a falon, és azonnal elkezdheti a tapétázást.

Papír tapéta

A papír tapéta ragasztása egy kicsit időigényesebb feladat. A ragasztót nemcsak a falra kell felhordani, hanem magára a tapétára is. A régi papír tapéta eltávolítása szintén nem könnyű.

Vinil tapéta 

A vinil tapéta papír alapú, ezért ragasztása hasonló a papír tapétáéhoz. Ez azt jelenti, hogy a ragasztót kenje a falra és a tapétára is! A vinil tapéta eltávolításának előnye, hogy gyakran csak a felső rétegtől kell megszabadulnia. Az alsó réteg alaprétegként szolgálhat az új tapéta ragasztásához.

Tapéták csoportosítása a tulajdonságaik alapján

A mechanikai behatásoknak ellenálló tapéták ideálisak kereskedelmi helyiségekben, ahol védelmet nyújtanak a fal kopása ellen. A lakásban elsősorban a nappaliban vagy a gyerekszobában használhatja őket.

A lemosható tapétát szennyeződés esetén egyszerűen törölje le nedves ruhával. Nagyszerű a gyerekszobákhoz, de a fürdőszobához vagy a konyhához is, ahol a lemoshatóságra valóban szükség van.

A légáteresztő tapéta megakadályozza a penész képződését, így ideális a gyerekszobába vagy hálószobába.

A festhető tapéta mintáit kiegészítheti színes festékkel. Jól szigeteli a hőt és a hangot, valamint részben moshat is.

A fényálló tapéta különösen hasznos a napsütötte helyiségekben, ahol a szokásos tapéta mintája idővel kifakul.

Milyen felületet tapétázunk?

A tapétázás előtt minden típusú felületet alaposan elő kell készíteni. Ez jelentősen lerövidíti a tapéta ragasztásával töltött időt, valamint a tapéta jobban fog tapadni és nem hámlik majd le idő előtt.

Különösen fontos az fal nedvszívó képességének ismerete. Ezt egy egyszerű teszt segítségével könnyen megállapíthatja. Permetezzen valamennyi vizet a falra ecsettel vagy spray-vel. Ha a felület nedvszívó képessége jó, akkor az alapfelület a víz hatására rövid idő múlva színt vált. Ha az abszorpciós képesség túl nagy, a felület gyorsan elsötétül.

  • Nem nedvszívó aljzat például üveg vagy különféle szilárd lemezekből készült felület. A tapétázás előtt elég megtisztítani és zsírtalanítani a nem nedvszívó anyagot.
  • Abszorbens aljzat például gipszkarton vagy gipsz. Tapétázás előtt vigyen fel egy alapozó festéket a falra, és hagyja megszáradni legalább 6 órán át. 

Miért fontos a helyiség mérete a tapéta kiválasztásánál?

Egy kisebb helyiség, ahova kevés nappali fény jut, garantáltan fényesebb lesz a világos színű tapétának köszönhetően, lehetőleg apróbb mintával, amely megnagyobbítja a teret. Függőlegesen csíkozott tapéta segítségével a szoba mennyezetét optikailag megemelheti.

Szeretné, ha a nagyobb helyiség otthonosabb legyen? Válasszon sötétebb színű és feltűnő motívumokkal ellátott tapétát, melyek a teret kisebbé teszik. A vízszintes csíkozású tapéta a szoba mennyezetét optikailag alacsonyabbnak mutatja.

Milyen stílusú tapétát válasszunk?

A tapéták színeit, mintáit és motívumait is a helyiség stílusának megfelelően érdemes kiválasztania. Általában nem kell tartania attól, hogy feltűnő, absztrakt tapétát ragasszon egy minimalista belső térbe. Egy gazdagon berendezett szobához válasszon inkább kevésbé harsány színű és mintájú tapétát.

     

Hogyan válasszunk tapétát az egyes helyiségekbe?

Bizonytalan, hogy melyik helyiségbe milyen tapéta lenne a legjobb választás? Tanácsot adunk, hogy mi ideális a hálószobába, vagy akár a fürdőszobába.

Tapéta a nappaliba

A nappaliban mindenképp értékelni fogja a vlies tapétát, amely tartós, a kopásnak ellenálló anyagból készült. A kifogyhatatlanul sok szín, minta és motívum közül érdemes a szoba berendezéséhez jól illeszkedő tapétát választani.

   

Tapéta a konyhába

A konyhai tapétának ellen kell állnia a nedvességnek, a víznek, a gőznek és a zsírnak. Ezért ajánljuk a vízálló és mosható felülettel rendelkező vinil tapétát.

   

Tapéta a gyerekszobába

A gyermekszoba tapétájának két fő kritériumot kell teljesítenie: tetszenie kell a gyerekeknek, és ami a legfontosabb, elnyűhetetlennek kell lennie! Ezért helyezzen vlies tapétát a gyermekszobába, amely kellően tartós és mosható. További előnye a légáteresztő képessége is, melynek köszönhetően a helyiségben nem képződik penész.

Választhat nagyon tartós vinil tapétákat is, esetükben azonban ügyeljen arra, hogy azok ne legyenek károsak az egészségre és ne bocsátsanak ki mérgező anyagokat.

   

Tapéta a hálóba

Papír vagy vlies tapétával könnyen megszépítheti a hálószoba falait, ha csak egy oldalt akar tapétázni, akkor mindenképp érdemes az ágy fejtámlája mögötti falra koncentrálni. Ha luxust és váratlan megoldásokat keres, próbálja ki a textil tapétát! A tapéta kiválasztásakor ne feledje, hogy ez a helyiség elsősorban a pihenést szolgálja, ezért ajánlottak a világosabb színárnyalatok és kevésbé feltűnő minták.

   

Fürdőszobai tapéta

Ha fürdőszobai csempék alternatíváját keresi, az egyetlen helyes választás a három hullámmal jelölt vinil tapéta, amely ellenáll a magas páratartalomnak. Kerülje a fürdőkád vagy a zuhany közvetlen környékén történő használatát!

 

Ha többet szeretne megtudni, olvassa el:

 


A terméket sikeresen a kosárba tettük