Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Mikor legyen a gyereknek saját szobája? Csodálkozni fog!

Minden gyerek megérdemel egy saját szobát, ahol a nap nagy részét töltheti. De milyen életkorban ideális a gyerekszobába költözés? És hogyan csinálja úgy, hogy még a kisgyerekek is elégedetten aludjanak el a saját kiságyukban?

Még egy csecsemőnek is szüksége van saját térre

Meglepőnek tűnhet, de sok szakértő úgy véli, hogy már egy pár hónapos csecsemő is saját teret érdemel, ahol biztonságban érezheti magát. Eleinte egy játszószőnyeggel és babatornázóval ellátott sarok is elegendő, de ahogy a gyerek növekszik, egyre több helyre és hatásra lesz szüksége, amit a saját gyerekszoba biztosíthat.

A saját szoba megerősíti gyermeki önbizalmat

A saját szobába költözés a gyerek fejlődése szempontjából is fontos. Az önbizalom fejlesztésben segít a sötéttől és a kísértetektől való félelmének leküzdése, amelynek segítségével könnyedén elviselheti a szüleitől való hosszabb távollétet is – például az óvodába való belépés után. Emellett megtanulják, hogy még a szülőknek is szükségük van a magánéletre, amelyet a hálószobájuk képvisel. 

Mikor van a megfelelő idő a gyerekszobára

Mikor költöztessük át tehát a gyereket saját szobába? Ebben még a pszichológusok sem tudnak megegyezni. Egyes szakértők véleménye szerint az ideális időpont körülbelül hat hónappal a baba születése után van, akinek a sahját szobájában így sokkal hosszabb és jobb minőségű az alvása. Általánosságban azonban elmondható, hogy a gyermeknek körülbelül hároméves korára, liberális nézetek szerint ötéves korára kell megkapnia a szobáját. 

Vigyázzon a szeparációs szorongásra

Az internetes beszélgetések azt mutatják, hogy a legtöbb szülő csak a születés után egy-két évvel ad saját szobát a gyermekének. Ráadásul gyakran kudarccal szembesülnek – a gyermek boldogtalan, nem tud elaludni a saját kiságyában, és megköveteli a szülei jelenlétét. Az orvosok szerint ennek oka a szeparációs szorongás, amely 1-2 éves kor között természetes módon jelentkezik a gyermekeknél, és megnehezíti az önálló elalvást.

Mekkora szobára van szüksége a gyereknek

Ha úgy dönt, hogy saját szobát alakít ki gyermekének, győződjön meg róla, hogy az elég tágas-e. Egy vagy két gyermek számára legalább 16 m²-es helyiség ajánlott. A harmadik gyereknek még plusz 10 méterre van szüksége. 

Nagyobb korkülönbséggel rendelkező testvérek esetében próbáljon meg mindkettőjük számára biztosítani némi magánéletet a szobájukban. Erre szolgálnak a paravánok, magas könyvespolcok agy akár az emeletes ágy is.

A gyerekszobát ossza fel három zónára

A berendezésnél is érdemes ragaszkodni a három különálló zóna elvéhez, amelyek mindegyike más-más funkciót szolgál. Minden gyerekszobában kell egy alvó zónának, egy játékzónának és mindenekelőtt egy tanulózónának. Az utolsóként említett zónának tartalmaznia kell egy gyerek íróasztalt, egy munkaszéket és egy megfelelő fényforrást, például asztali lámpa formájában. Szerezzen be állítható magasságú íróasztalt, amely együtt nő a gyerekkel, és győződjön meg róla, hogy a szék ergonomikus, így biztosítva a megfelelő testtartást, hogy elkerülje a hátfájást.

Hogyan rendezzen be egy gyerekszobát

A gyermekszoba berendezésének a lehető legcélszerűbbnek, praktikusnak és otthonosnak kell lennie, hogy a gyermek elégedett legyen benne. Inspirálódjon abból, amit a kisgyereke szeret – talán a Minyonok vagy a Jégvarázs című animációs film poszterei és képei szereznek neki örömet.

A legkisebbek számára szerezzen be egy rácsos kiságyat, és soha ne tegyen bele túl sok párnát és takarót, amibe belegabalyodhatnak. A biztonság kedvéért a szobában légzésfigyelőt vagy videós babafigyelőt is elhelyezhet, hogy a babát állandó ellenőrzés alatt tartsa.

 

Érdekli Önt több is? Szintén olvassa el:

Hogy a gyermek ne féljen elalvásnál, nyitva hagyhatja az ajtót, vagy gyenge fényt kapcsolhat. Ezt a kellemes hangulatot teremtik meg a bölcsőjátékok is különböző dallamokkal, ezzel segítve, hogy a kicsik könnyebben elaludjanak.

A gyerekszoba berendezésének a gyerekkel együtt kell nőnie.

Ne feledje, hogy a gyerekszoba sok éven át elkíséri gyermekét. Sok munkát és pénzt spórolhat meg magának, ha a gyerekszobába semleges alapot választ, fehér falakat és fából készült, ideális esetben állítható vagy többfunkciós bútorokat. Míg nő a gyerek, megelégedhet azzal, hogy csak a dekoráció cserélődik időnként.

TIPP: Nagyszerű módja, hogy néhány pillanat alatt a felismerhetetlenségig átalakítsa a gyermekszobát a fali tapéták és fotótapéták. Válasszon ki egy falat vagy falrészt, és helyezzen rá egy gyerekmotívumos tapétát. Ha gyapjútapétát választ, biztos lehet benne, hogy gond nélkül bármikor leveheti és kicserélheti.

Gyerekszoba mint szülinapi ajándék?

Nem tudja, hogy mivel lepje meg gyermekét születésnapjára? Mi lenne, ha bemutatná neki az új szobáját? A születésnapok, de az új lakásba költözés is ideális alkalmak erre. Már jó előre kezdje el elmagyarázni gyermekének, miért nagyszerű, ha saját szobája lesz a játékra és alvásra, és nyugodtan engedje, hogy segítsen a gyerekszoba színeinek, játékainak vagy dekorációjának kiválasztásában. 

TIPP: Gyermeke szereti a szuperhősöket, akiket a filmvászonról ismer? Szerezzen be a számára egy olyan posztert vagy tapétát, amelyről Pókember vagy Batman néz le rá.

A születésnapján borítsa be a gyermekbirodalom ajtaját nagyméretű csomagolópapírral, és hagyja, hogy gyermeke "kicsomagolja" az ajándékát. Garantáljuk Önnek, hogy a gyermeki öröm, ami a szemében visszaköszön, felbecsülhetetlen lesz!

Tanácsok és tippek a gyermek saját szobába költöztetéséhez

  • Semmiképpen se költöztesse át gyermekét a saját szobájába, ha éppen beteg vagy fogzik. Abban az időszakban sem, mikor leszoktatja a szoptatásról. Az új környezet stresszes élménye megsokszorozódhat és traumát idézhet elő.
  • Az átmeneti időszakra szerezzen be a gyerekszobába egy szétnyitható fotelt, amelyen szükség esetén aludhat. A szoptatós anyukák is értékelni fogják.
  • Ha a baba éjszaka sírni kezd, menjen megnézni, csitítsa le, ölelje át, vagy maradjon vele egy ideig a szobában, hogy megnyugtassa, hogy mindig ott van. De aztán menjen vissza a hálószobába.

A terméket sikeresen a kosárba tettük