Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Egy nappali berendezése

A konyhát „az otthon szívének“ tartják, a nappalit pedig nem másnak, mint... nappalinak? Bizonyára kellően sokatmondóbb becenevet is megérdemel, hiszen a legtöbb ember ezt tartja a legfontosabb helyiségnek a lakásban. Persze, ezzel persze lehet vitatkozni – a feng shui szerint a legfontosabb helyiségek a már említett konyha és a hálószoba. De tudat alatt azért valószínűleg érzi, hogy épp a nappali az, amit mindig szívesen mutogat a látogatóknak.

Valamikor csak a gazdagoké volt

Nem érdemes kétségbe vonni a nappali fontosságát. Boldogulnánk nélküle is, hiszen tévézhetünk és pihenhetünk a hálószobában, de miért térnénk vissza a középkorba? Akkoriban a lakosság szegényebb rétegei ugyanis csak álmodozhattak valami hasonló átlag feletti dologról. Mai szemmel nézve hihetetlen, de egykor a mai nappalihoz hasonló funkciójú szobák a gazdag kereskedők és a nemesek sajátja volt.

A nappali, amilyennek ma ismerjük, különböző célokat szolgál. Itt pihenünk, családi összeüléseket tartunk, évfordulókat ünnepelünk, és nem utolsó sorban igyekszünk jó benyomást tenni a barátokra, ismerősökre vagy más látogatókra. Ezenkívül a modern nappali megegyezik a fogadószobával – egy társalgóval, amelynek enteriőrjét műalkotásokkal, trófeákkal és más értékes dekorációkkal díszítették.

Ami azonban a nappali, mint olyan helyiség megjelenését illeti, amelyet elsősorban a családdal való együttlétre terveztek, az a 19. század első felére tehető. Vagyis abban az időben, amikor Közép-Európában megjelent a biedermeier. Ekkor került a hall a figyelem központjába, amiből egyetlen fontos elem sem hiányzott. Egy klasszikus városi házban a kanapé és a fotelek mellett zongorát vagy varrógépet is találnánk.

Egy nappali berendezése

Milyen funkciót fog a nappalink betölteni?

Mielőtt fejest ugrana a nappali nélkülözhetetlen tárgyainak megvásárlásába, gondolja végig, milyen funkciót fog a szoba ellátni. Tényleg tegye meg, mert különben azt kockáztatja, hogy aztán kezdheti elölről – amikor ráébred, hogy valójában sokkal többre van szüksége, mint „csak“ egy térre a pihenéshez. Tipikus példa erre a nappali és a dolgozószoba kombinációja, ami manapság általános gyakorlat. Vagy kicsi a lakása, és kézenfekvő lenne, ha a nappali hálószobaként is funkcionálna?

A választott stílusnak kéz a kézben kell járnia a tervezett felhasználással. Ha a helyiséget több tevékenységre fogja használni, akkor valószínűleg a rendszer- vagy moduláris bútorok választása lesz ésszerű. Az előnyei nyilvánvalóak – Ön kiválaszthatja az alkatrészeket, amelyek a méret vagy funkció szempontjából megfelelőek. Ezeket tetszés szerint kombinálhatja, és szükség esetén, eltávolíthat vagy hozzáadhat egy másik elemet.

Úgymond szabad kezet kap az egy „egyfunkciós“ helyiséget berendezésénél, azaz egy olyan nappali esetében, amely nem helyettesíti a dolgozószobát vagy a hálószobát, és nincs összekapcsolva a konyhával. A stílus megválasztása pusztán ízlés (és természetesen pénzügyi lehetőségek) kérdése.

Egy nappali berendezése

Hogyan ossza fel a nappalit több szektorra?

Arra a következtetésre jutott, hogy a nappalit több különálló zónára kellene osztania? Ennek több módja is akad – a jó hír pedig az, hogy nem feltétlenül csak válaszfallal. A zónázás állványok, tolóajtók vagy bútorok segítségével is megoldható. Az elmúlt években a tervezők nem félnek attól, hogy például egy tévéasztallal, egy akváriummal vagy egy vitrinnel osszák el a helyiséget. És a nagyon tágas nappaliban, amely hálószobaként is szolgál, természetesen lehetőség van rá, hogy az ággyal ossza fel.

Hogyan rendezzen be egy panelházi nappalit?

A nappalik egyik sajátos kategóriája a „panelszobák“. Általában nincs nagy alapterületük, de ennek ellenére nagy igénybevételnek vannak kitéve. Kialakításuknak és berendezésüknek illeszkednie kell a szerényebb elrendezéshez. Néha szükséges a teret több zónára osztani, amelyek a nappalit többfunkciós helyiséggé alakítják át. Hogyan birkózzon meg a nehéz feladattal?

Egy panelnappalihoz a modern vagy minimalista stílus illik. Az utóbbi években nő az érdeklődés az ipari stílus iránt – talán nem szólít meg mindenkit, de ha egy kellően tapasztalt lakberendező vállalja egy ilyen enteriőr kialakítását, az eredmény nagyszerűen fest. Az érdekes megjelenés mellett optikailag is nagyobbnak tűnik, ami több mint kívánatos egy kis helyiségben. 

Hasonlóan minimalista, de sokkal otthonosabb a skandináv lakberendezési stílus. Világos, semleges színek, természetes anyagokból készült minőségi bútorok jellemzik, illetve és dekorációk illatos gyertyák, bolyhos takarók és egyéb textil kiegészítők formájában. A nappalijához (és az egész otthonához) számos inspirációt találhat a Pinteresten és egyéb közösségi oldalon.

jak zařídit obývací pokoj

A kis panellakásokban nincs elegendő hely, és a nappali gyakran alvóhelyként szolgál. Önnél is ez a helyzet? Szerencsére a helyhiány nincs hatással a minőségi alvásra. Az ágyak és matracok megbízhatóan helyettesíthetőek szétnyitható ülőgarnitúrával a mindennapi alváshoz. A hagyományos kanapékhoz képest alváshoz van igazítva, és teljes értékű megoldást nyújt kompromisszumok nélkül.

Általánosságban elmondható, hogy egy panelházak nappalijába egyszerűbb színek és a nem túlkombinált bútorok illenek. Ideális, ha egy árnyalattal fest ki, és egy falat tapétával hangsúlyozol. Ha az egészet még pár érdekes elemmel kiegészíti, például egy jól megválasztott fotótapétával, akkor egészen biztosan nem lesz unalmas és szigorú.

A nappaliba tökéletesen illő attraktív dekorációk közül nem hagyhatjuk ki a stílusos fémtáblákat, a grafikailag igényes posztereket és fényképeket vagy akár a vászonra festett képeket. Biztosan nem kell hangsúlyoznunk, hogy színben és témában is passzolniuk kell egymáshoz. Egy rossz kompozíció pillanatok alatt olcsó karavánná változtathat egy egyébként ízléses szobát.

Mindig engedjen be elegendő fényt

Tekintet nélkül arra, hogy egy nagy nappalit vagy egy kompakt nappalit rendez be, fordítson kellő figyelmet a világításra. A hiánya negatív hatással van az egészségünkre, és az enteriőrt megfosztja az otthonosságától. 

Egyértelmű, hogy a központi világítás csillár formájában (amely nagy nappalikba és magasabb mennyezettel rendelkező helyiségekbe való) vagy egyéb mennyezeti lámpa csak egy a nappaliban használható fényforrások közül. De milyen más opciók vannak? Mint általában, ez a helyiség elrendezésétől függ. A kínálat széles, és magában foglalja a spotlámpákat, mennyezeti lámpákat, fali- és állólámpákat, valamint a hangulatos LED-csíkokat. 

 

Hova helyezze el az ülőgarnitúrát?

A nappalik túlnyomó többségének szerves része az ülőgarnitúra, amely a szoba képzeletbeli középpontját jelöli. Elhelyezkedése azonban gyakran akadály. Egy elég nagy helyiségben nem kell a falnak nyomni, ahogy azt sokan gondolják – a térben sokkal jobban tud mutatni. 

Messze a legnagyobb (és elég gyakori) hiba az, hogy háttal ülünk az ajtónak. Mindenki szeretné átlátni, hogy mi történik, ami egy ilyen elrendezés esetében nem igazán lehetséges. Ezért olyan helyet keressen a kanapénak, ahonnan zavartalan kilátás s nyílik az egész helyiségre. És ne feledkezzen meg a körülötte lévő szabad térről sem, hogy kényelmesen elférjen.


A terméket sikeresen a kosárba tettük