Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan rendezzünk be egy minimalista enteriőrt, és mivel dobjuk fel?

A minimalizmus szellemben berendezett lakás mindenkinek örömet okoz, akinek már nincs kedve leporolni a kiállított dekorációkat, belebotlani egy-egy felesleges bútordarabba, vagy több tucat párnát felverni. Ismerős? Ebben az esetben folytassa az olvasást, hogy megtudja, hogyan dobhatja fel a minimalista enteriőrt.

Mi a minimalizmus

A minimalizmus nemcsak egy időtlen design, hanem életstílus, amely előnyben részesíti a minőséget a mennyiséggel szemben. Az enteriőrben a tiszta és egyszerű vonalak, a semleges színek és a minőségi (különösen természetes) anyagokból készült praktikus bútorok alapján felismerhető. 

Tudta, hogy a minimalista dizájn sok mindenben hasonlít az ipari stílusú lakberendezéshez? Amaz az iparból és a régi gyárcsarnokokból inspirálódik. Az ipari lakásokra jellemzőek a nyers, befejezetlen falak, a szabadon hagyott tégla és kő vagy a hideg fém és a meleg fa kombinációja.

TIPP: A szabadon hagyott tégla vagy kő benyomását fali tapétákkal is elérheti. Előnyük, hogy könnyen felhelyezhetőek és eltávolíthatóak, tehát ha megunja őket, semmi sem akadályozza a cseréjüket.

A minimalizmus alapelvei

  • Minőség – Minél kevesebb a holmija, annál jobban odafigyel a minőségükre. Így ne féljen dizájner darabokba, műalkotásokba vagy egyedi bútorokba befektetni.
  • Anyagok – A minőség és a felhasznált anyagok kéz a kézben járnak. A szigorú enteriőrnek otthonos hangulatot kölcsönöznek a tömör fából, bőrből vagy betonból készült bútorok. Fényűzően hatnak a fémből vagy márványból készült kiegészítők.
  • Tisztaság – A minimalista enteriőrnek tisztának és szellősnek kell hatnia. Ezt segíti a hatékony berendezés, a praktikus tárolóhelyek és a színválasztás, amelyben a fehér árnyalatai játsszák a főszerepet. Ne feledje, hogy nemcsak kívül kellene rendet tartani, de a szekrények és komódok belsejében is.
  • Egyszerűség – Felejtse el a bonyolultan faragott bútorokat, a különféle mintázatokat, íveket és díszítéseket. A tiszta és egyszerű vonalak, a sima felületek és a minimális díszítőelemek viszik a prímet.
  • Praktikus és célszerű – A minimalizmus elvei szerint lakásának minden berendezési tárgya legyen praktikus és célszerű. Amint arra eszmél, hogy porosodnak az olvasatlan könyvei, a szekrénye félig üresen áll, vagy folyton belebotlik egy használaton kívüli fotelbe, itt az ideje a nagytakarításnak, hogy megszabaduljon a felesleges dolgoktól.

Hogyan legyen minimalista lakótér

Már ismeri a minimalizmus alapelveit, most itt az ideje, hogy a gyakorlatba is átültesse őket. Hogyan tovább?

Kezdje a takarítással

Mielőtt a minimalizmus szellemében lakásberendezésbe fogna, szánjon rá időt, hogy azt alaposan kitakarítsa és rendbe tegye. Válogassa szét a ruhatárát, csökkentse a szekrények tartalmát, szabaduljon meg a porosodó dekorációktól, és adja tovább a felesleges bútordarabokat. Csak annak kellene a lakásban maradnia, amit valóban használ és amiben örömét leli.

Minden szobának legyen funkciója

A berendezésben segít, ha minden helyiséghez világos célt rendel. Eszerint döntse el, hogy milyen bútorokat használjon a szobákban. Míg a hálószobát egy franciaágy uralja, addig a konyhát egy okosan kialakított konyhabútor.

Ha nagyon kicsi lakásban vagy akár egy garzonban él, próbálja meg a teret vizuálisan több zónára osztani – például alvó és pihenő zónára, munkazónára és szabadidős zónára. 

Egyszerű és praktikus bútorok

Tiszta és egyszerű vonalvezetésű bútorokat válasszon, amelyek minőségi anyagokból készültek, és illeszkednek a beltér többi részéhez. A lehető legpraktikusabbnak is kell lennie – a konyhai minimalizmusra például a tökéletes vonalvezetés jellemző, amelyből semmi sem hiányzik vagy felesleges, és mindennek megvan a maga helye. 

TIPP: Még egy modern nappali sem nélkülözheti a nappali falat. De a kész garnitúra helyett maga is összeállíthatja aszerint, hogy mire van igazán szüksége. A függőbútor a sláger, mivel szellősnek hat, és alatt könnyű rendet tartani.

Kombináljon két vagy akár három színt

Válasszon két vagy akár három színt, amelyeket az egész enteriőrben kombinálhat. Az ideális alap a fehér, amely mindenhol megállja a helyét. Ezt megfelelően kiegészítik a szürke, a bézs vagy a földbarna árnyalatai. A minimalista enteriőrt szintén feldobja a mustársárga, mentazöld vagy lazacnarancs.

Hogyan dobjunk fel egy minimalista interiőrt

A minimalista stílusú modern lakás egyesek számára túl szigorúnak és ridegnek tűnhet. De nem kell, hogy az ön esetében is így legyen. Elegendő, ha az enteriőrt jól megválasztott (és praktikus) kiegészítőkkel, élő virágokkal vagy tapétákkal dobja fel.

Ne hanyagolja el a dekorációt

Még a minimalizmusban sem érvényes a dekorációk abszolút tilalma, csak érdemes jobban átgondolni a választásukat. Ha egy tárgyhoz erős érzelmi kötődés, egy kedves emlék fűzi vagy egy ritka műtárgyról van szó, találjon otthonában olyan helyet, ahol az kiemelkedik. Mindig tartsa azonban észben, hogy a kevesebb több, és ne vigye túlzásba a díszítést.

Dobja fel a falakat tapétával

A klasszikus festés mellett a falakon helyet kaphatnak a tapéták és a nagyméretű fotótapéták is. Ezek kiválasztásakor is tartsa magát a minimalizmus elveihez – nagyszerű választás az enteriőrhöz passzoló monokróm tapéták vagy a tapéták vakolat- vagy betonutánzattal.

Ne féljen a mintáktól

Ne féljen a merész mintáktól, de használja őket okosan és takarékosan. Tegyen szert eredeti párnahuzatokra, színes motívumokkal díszített ágyneműre vagy dizájner fotelekre a nappalijába. 

TIPP: Válassza ki a szoba egy részét – ideális esetben egy bemélyedést esetleg a kanapé vagy a fejtámla mögötti falat –, és dobja fel egy merész mintájú tapétával. Próbálja ki a mozaik mintájú tapétákat vagy az absztrakt fotótapétákat.

Csempésszen egy kis természetet otthonába

A növényeknek pótolhatatlan helyük van egy minimalista lakásban. Friss színt kölcsönöznek az enteriőrnek, tisztítják a levegőt és feldobják a hangulatát is. Próbálja például optikailag csökkenteni a magas mennyezetet lelógó virágokkal, egy magas pálmafát elhelyezni a szoba sarkában, vagy egy könyvespolcot élő növényekkel teli virágfallá alakítani.

Inspiráció minimalista enteriőrhöz

Nem tudja elképzelni, hogyan fest egy ilyen minimalista nappali? Vagy tanácstalan, hogyan alkalmazhatná a fenti elveket a hálószobában vagy a konyhában? Számos inspirációt hozunk, amelyek segítségével kisujjból elintézi a berendezést.

 

 


A terméket sikeresen a kosárba tettük