Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

A színek pszichológiája a belső térben - válasszuk ki a megfelelőt

Hogyan dolgozzunk a színekkel a belső térben? Melyik színt válasszuk a konyhába és melyiket a nappaliba? Nézze meg a színek hatását és jelentését, és ennek megfelelően válassza ki a megfelelőt.

A színek hatása a pszichére

Az emberi psziché és a színek szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Színízlésünket tehát befolyásolja például az, hogy éppen hogyan érezzük magunkat. Amikor tele vagyunk energiával és örömmel, akkor nagyobb valószínűséggel nyúlunk a vidám, merész színekhez, mint a sötéthez. Próbáljon meg elgondolkodni azon, hogy a hangulata hogyan befolyásolja a színválasztást.

És ez fordítva is működik. Bizonyos színek kiválasztásával megfelelő hangulatot teremthet, például étvágygerjesztő, kreativitásra ösztönző, megnyugtató vagy éppen ellenkezőleg, energetizáló hatású. Tehát először mindig tisztázza, hogyan szeretné érezni magát az adott helyiségben.

A színek hatása és jelentősége a belső térben

Minden színnek különböző tulajdonságai vannak, amelyeknek köszönhetően titokban bizonyos információkat közvetít, egy adott érzést, ízt vagy esetleg emléket idéz fel. A megfelelő szín kiválasztásához, nézze meg, hogyan hatnak ránk az egyes színek:

  • Kék: nyugodt, harmonikus, hagyományos, stabil
  • Zöld: pihentető, friss, természetet idéző és egyensúlyt teremtő
  • Sárga: a nap meleg színe, örömöt, energiát ad
  • Narancssárga: elősegíti a kreativitást, a lelkesedést és az optimizmust
  • Piros: extrovertált, provokatív, energetizál, serkenti az érzékiséget és az étvágyat
  • Rózsaszín: gyengéd, lágy, édes, fiatalos
  • Lila: titokzatos, fényűző, a finomságot hangsúlyozza
  • Barna: meleg, földes, fát és kényelmet sugall
  • Fekete: elegáns, minimalista, kifinomult, fényűző
  • Szürke: semleges, nyugtató, más színekkel könnyen kombinálható
  • Fehér: hűvös, tiszta, semleges, de a maximalizmus szimbóluma is

Hogyan dolgozzunk a színekkel a belső térben

Kiválasztotta már a legjobb színeket? A következő lépés álmai enteriőrje felé az, hogy ezeket a megfelelő módon kombinálja. Hogyan kombináljuk a színeket a belső térben? A tervezők titka az úgynevezett "hármas szabályban" rejlik. Igen, ez ilyen egyszerű. Mindig három színt vagy három anyagot kombináljon. Adjon hozzá két másik, visszafogottabb színt a választott domináns színhez. 

Ugyanakkor gondolja át, hogy milyen anyagokat tervez használni. Ha például fát szeretne, az egyik színe a barna lesz. Vagy ha rozsdamentes acélból készült készülékeket szeretne, akkor az egyik szín az ezüst lesz.

Most már csak az van hátra, hogy a színeket úgy kombináljuk, hogy harmonikus egészet alkossanak. Válasszon két másik színt, amelyek kiegészítik, hangsúlyozzák és élénkítik a domináns színt. Melegítse a kéket barnával és bézzsel, a szürkét piros vagy narancssárga színnel, míg a fekete szürkével és fehérrel párosítva tökéletesen kiemelkedik.

Végezetül vegye figyelembe, hogy a választott színekhez milyen méretű teret szeretne kialakítani. Ha kevés a hely, használjon világos színeket, hogy a tér vizuálisan nagyobbnak tűnjön. A sötét színeket tartogassa a kiegészítőkhöz vagy nagyobb terekhez, amelyek hangulatosabbak lesznek.

Milyen színt válasszunk a nappaliba

A nappali a pihenés, a szórakozás és a társasági élet helyszíne, és hangulatosan kell berendezni. De ne feledkezzünk meg a reprezentatív funkciójáról sem. Ide hívja meg a látogatókat, itt ünnepli a születésnapokat, vagy itt díszíti fel a karácsonyfát. Milyen színeket válasszon, hogy vendégei mesésen érezzék magukat? 

Az olyan semleges színek, mint a szürke, a bézs és a világos olajzöld, biztonságosak. Próbálja ki a bézs és krémszínű tapétát, amely meleg hangulatot varázsol a szobába. Ezek a színek jól mutatnak meleg fával és hideg fémmel kombinálva. Ha az utolsó nyári nyaralás hangulatát szeretné a nappalijába varázsolni, használja a bézs színű fotó tapétát kőmintával. 

Ha nagy térrel rendelkezik, ne féljen a sötét, meleg árnyalatoktól. Az egyik falon elhelyezett zöld vagy kék tapéta nagy sikert arat, és a nyugalom és a harmónia érzetét kelti.  

Milyen színt válasszunk a konyhába

A konyhába válasszon olyan színeket, amelyek "haraphatóak". Ezek közé tartoznak a vörös, rózsaszín, barna, mély sárga és pasztellszínek. Serkentik az étvágyat, kellemes és barátságos légkört teremtenek, és kedvet adnak a főzéshez és az összetevőkkel való kísérletezéshez. 

Másrészt próbálja meg elkerülni az úgynevezett divatos színek használatát, azaz azokat, amelyek most divatosak, de néhány év múlva már nem lesznek azok. A konyhában öt év múlva is jól kell éreznie magát, ezért válasszon időtálló színeket.

Ha semleges színeket választ, akkor a konyhát feldobhatja sötét munkalapokkal, színes készülékekkel, eredeti konyhai feliratokkal vagy mágnesekkel a hűtőszekrény díszítésére. Ne féljen a színes kiegészítőktől, edényektől vagy függönyöktől. Abban az esetben, ha egyszerű konyhabútorai és bútorai vannak, fűszerezze meg konyháját fekete-fehér tapétával vagy gasztro témájú tapétával. A konyha egyszerűen merészebb színeket és kombinációkat is elbír. 

Milyen színt válasszunk a hálószobába

Kerülje a rikító és excentrikus színeket a hálószobában. Válasszon nyugtató és meleg színeket, például bézs, szürke, barack, sötétkék vagy barna színt. A szobának mindenekelőtt letisztultnak és barátságosnak kell lennie. A központi darab egy kényelmes ágy, amelynek anyagát igyekezzen a szoba többi bútorával összehangolni. Ne essünk túlzásba a kiegészítőkkel vagy a virágokkal, lógjanak fekete-fehér fotók vagy finom képek. Intim légkört teremthet hálószoba tapéták vagy fali lámpák segítségével.

Tipp: Az ágynemű kiválasztásakor játszhat a színekkel.

 

A gyerekszoba berendezésénél gondoljon a multifunkcionalitásra. Hálószoba, dolgozószoba és játszószoba egyben. Használjon vidám színeket, ne féljen a pasztell minden árnyalatától és a semleges szürkéktől. A színválasztást minden esetben egyeztesse a szoba lakójával - bizonyára szeretné, ha jól éreznék magukat a szobájukban.

Mindig törekedjen a színharmónia fenntartására. Legalább az ágy környéke legyen nyugodt színű, az íróasztalnál pedig használhat feltűnőbb árnyalatokat. Remek kompromisszum lehet a lágy színek és gyermek háttérképek egy kedvenc hőssel.

Tipp: Olvassa el, hogyan kell berendezni egy gyerekszobát vagy egy diákszobát.

Milyen színű legyen a fürdőszoba

A fürdőszobának, akárcsak a hálószobának, tisztának kell lennie. Ezért válasszon egyszerű mintákat és friss színeket, például fehéret, kéket, szürkét vagy zöldet. Mielőtt kiválasztaná a színeket, képzelje el, hogy épp most töltötte meg a fürdőkádat, és éppen pihenésre készül. Milyen színnel szeretné magát körülvenni?


A lágy színeket feltűnőbb kiegészítőkkel kombinálhatjuk, mint pl. törölközők, tükrökkel vagy kozmetikai tokokkal. Az utóbbi évek slágere az ipari beton vagy a minimalista stílus egyszínű csempékkel, amelyek biztosan nem rontanak el semmit. Ha nem akar energiát pazarolni a megfelelő kőminta létrehozására, próbálja ki a mosható fürdőszobai tapétát.


A terméket sikeresen a kosárba tettük