Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan rendezzünk be egy kis folyosót

 Úgy gondolod, hogy semmi sem fér el a kis előszobádban, és nincs más választásod, mint elfogadni? Tévedés! Adunk néhány tippet, hogyan rendezheti be ezt a kis helyet, és mit érdemes elkerülni. 

Mik a folyosó minimális méretei

Úgy érzi, hogy az előszobája túl kicsi ahhoz, hogy bármi elférjen benne? Még a legkisebb folyosónak is legalább 100 cm szélesnek kell lennie, hogy kényelmesen fel tudjon öltözni. Szélességének legalább 130 cm-nek kell lennie. Az előszoba járhatóvá tételéhez 80 cm-re van szükség, a fennmaradó térbe bútorokat, padot vagy fogast lehet elhelyezni.

Ezután mérje meg a folyosóra nyíló ajtó szélességét. Számítsa ki a folyosó valós méreteit, beleértve azt is, amikor az ajtó nyitva van. Így láthatja, hogy a helyiségben mennyi hely áll rendelkezésre a mozgáshoz és a bútorok elhelyezéséhez.

A könnyebb tervezés érdekében papíron vázolja fel a helyiséget méretekkel, a műszakilag hozzáértőbbek az interneten szabadon elérhető online alkalmazások egyikében (például Homestyler vagy Floorplanner) készíthetnek belsőépítészeti tervezést. Az elkészített terv megkönnyíti Önnek, hogy funkcionális koncepciót hozzon létre a lakás vagy ház előszobájában. 

Mik a folyosó minimális méretei

Gyakori hibák egy kis előszoba berendezésénél

  • Rosszul kialakított tárolóhelyek – Ez az első dolog, amit észreveszünk, nevezetesen, hogy nincs "mozgástér" a folyosón. A kabátokat, sálakat, táskákat és cipőket szó szerint ott tároljuk, ahol csak tudjuk, mert már nem találunk nekik helyet. A leggyakoribb ok a nem megfelelően kiválasztott tárolórekeszek, amelyek túl keskenyek vagy mélyek, és a dolgok nem férnek el bennük. Ezért helyezzen többfunkciós bútorokat, nyitott polcrendszereket az előszobában, és ne féljen kihasználni a mennyezetig terjedő teret. A legfelső polcokon tárolhatja azokat a ruhákat, amelyeket éppen nem visel. 
  • Elégtelen világítás – A folyosókon ritkán van ablak, így az egyetlen fény a mennyezeti vagy fali világítás. Javasoljuk, hogy ne spóroljon a spotvilágítás mennyiségével és az izzó erősségével. A helyiséget üvegajtókkal és világos színekkel is feldobhatja.
  • Túl sok ajtó – Mint fentebb említettük, gyakran több helyiségből is vezetnek ajtók a folyosóra. A megoldás például az, hogy a fürdőt összekötjük a WC-vel, vagy hagyjuk, hogy az ajtó összeolvadjon a környező fallal a fotótapéta révén. 

Hogyan kell felszerelni egy kis folyosót

Kevés embernek van hely külön szekrénynek a lakásában, ezért az összes ruhát és cipőt az előszobában hagyják. Általában cipőket, kabátokat, valamint ridikülöket és táskákat tárolunk itt. Az esernyőnek, a sportfelszerelésnek, a kulcsoknak, a sálaknak és más alapvető dolgoknak is el kell férniük valahol. Ha vannak gyermekei, szorozzon meg mindent legalább kettővel. A cél a maximális tárolóhely kialakítása, ahol minden szükséges dolog elfér, és mégis kényelmesen felveheted a cipődet és elindulhatsz.

Egyedi szekrények

Ha a leggyorsabb módját keresi annak, hogy rendet teremtsen előszobájában, szerelje fel azt egy gardróbbal vagy beépített szekrénnyel. Nézze meg az előszobai gardróbszekrények kínálatát, amelyek gyakran tükörrel vagy beépített cipőtartóval is fel vannak szerelve. 

Ha a bútorboltok kínálatában nincs olyan gardróbszekrény, amely megfelelne Önnek, kérjen egyedi épített szekrényt az előszobába, amely elegendő tárolóhelyet biztosít Önnek. Lehet, hogy egy kicsit drágább, mint a szekrénymodellek, de a legjobb helykihasználást nyújtja.

Komódok apróságok számára

Még egy kis előszobában is elhelyezhető egy komód például kalapok, kézitáskák vagy sportfelszerelések tárolására. Akasszon fölé polcokat vagy fogasokat a kulcsok, kalapok és egyéb apróságok számára. Így a folyosó szellősebbnek fog tűnni. A komódot díszítheti például virággal vagy tükörrel.

Cipőtartó nélkül nem működne.

Hová tegyük a cipőket? Sokan közülünk keresik a választ erre a kérdésre. Természetesen a cipőknek a cipős szekrényben van a helyük, de nagyon gyakran nem minden cipő fér bele. Szerezz be tehát egy padot tárolóhelyekkel, ahol tárolhatod a cipőket, amelyeket éppen nem viselsz. És persze továbbra is érvényes a szezonális válogatás szabálya, amely szerint csak olyan cipők lehetnek a cipőszekrényben, amelyeket éppen hord.

Üljön kényelmesen

Mindig jobb, ha van mire ráülni, amikor cipőt húzunk. Ez azonban attól függ, hogy mennyi hely áll rendelkezésre. A korlátozott hely maximális kihasználása érdekében javasoljuk, hogy az előszobában helyezzen el egy tároló padot, amelyhez egy fogas vagy akár egy cipőtartó csatlakozik. Minimalista megoldás egy igazán kis helyre egy összecsukható zsámoly, amelyet használat után a falra lehet akasztani. Ha viszont nagyobb előszobával rendelkezik, akkor vannak kényelmesebb lehetőségek – például egy karosszék, szék vagy zsámoly.

Nagy tükör 

Ön is mindig megnézi magát a tükörben, mielőtt elmegy otthonról, hogy hogyan néz ki? Egyetlen előszoba sem lehet tükör nélkül, lehetőleg egy nagy tükör nélkül, amelyben tetőtől talpig szemügyre veheti magát. Gazdaságos megoldás a szekrény vagy cipősszekrény ajtajára erősített tükör. Egy tükör egyszerre megvilágítja és vizuálisan megnöveli az előszobát, ezért ne habozzon legalább egy kisebbet elhelyezni a falon vagy esetleg az ajtón. 

Hozza ki a legtöbbet a folyosó falaiból

Ahogy fentebb már utaltunk rá, érdemes a folyosó falát a mennyezetig használni. Az alacsonyabb szekrények tetejére kartondobozok vagy faládák helyezhetők. Többféle színben kaphatók, vagy maga is lefestheti őket az Önnek tetsző színnel. Ne félj tehát feldobni velük az előszobádat.

Rögzítse a polcokat és a fogasokat a szabad falakra. Az ilyen falak szellősebbek, szórakoztatóbbak, és gyakorlati szempontból könnyebben tisztán tarthatók, mivel alatta fel lehet mosni. Ideális esetben kombinálja a fogasokat és a polcokat. Szintén modernek a fadobozok, amelyek polc formájában lógnak. De nem kell aggódnia a fán kívül más anyagok, például fém vagy műanyag miatt sem. 

Hogyan lehet vizuálisan bővíteni a folyosót

Díszítse az előszobát világos színekkel, amelyek vizuálisan megnövelik és feldobják a teret. Az előszoba ideális színei a fehér, a bézs, a szürke vagy a kék árnyalatai. Mindig olyan színt válasszon, amely az otthona kialakításához is illik. Ha az előszobába a fürdőszobából vagy a WC-ből lép be, kombinálja az előszoba színeit ezeknek a helyiségeknek a burkolatával.

Egy alacsony mennyezetű helyiséget is felemelhetnek függőleges csíkos tapéták segítségével. Nem kedveli a mintákat? Az előszobát hangulatossá teheti egyszerű monokróm tapétával is. A falak és a bútorok egyszínűvé tétele szintén segít vizuálisan megnövelni a helyiséget. 

Mik a folyosó minimális méretei Mik a folyosó minimális méretei

Hogyan rendezzünk be egy kis folyosót

Ahhoz, hogy a folyosó ne csak funkcionális, hanem hangulatos és a belső tér többi részével összhangban lévő legyen, egészítse ki megfelelő dekorációval.

  • Anyagok - meleg fa, fényűző márvány, modern üveg vagy minimalista fém. Válasszon lehetőleg egy vagy két anyagot, és kombinálja őket a kiválasztott színnel. Otthonának rusztikus vagy ipari stílusát fa-, tégla- és kőutánzatú tapétával támogathatja.
  • Képek – hangsúlyozzák az előszoba stílusát. Először is keressen egy olyan helyet, ahol a kép kiemelkedik. Az előszobai festményeket igazítsa a lakás stílusához. Szereted a friss tengeri árnyalatokat és a természetes anyagokat? Használjon  tenger témájú képeket. Vagy inkább a klasszikus darabokat kedveli? Válassza a művészi festészetet, hogy feldobja új előszobáját. Érdekes kiegészítő lesz egy retro tükör képpel vagy vicces felirattal a falon, amely üdvözli látogatóit. 
  • Családi fotók – az előszobai képek mellett saját fotókat is kitehet. A legkedvesebbeket képkeretekben is elhelyezheti.
  • Előszoba tapéta – ha exkluzivitást szeretne kölcsönözni előszobájának, használja az egyik luxus tapétát.
Mik a folyosó minimális méretei Mik a folyosó minimális méretei

Válassza ki a megfelelő világítást

A legtöbb esetben (különösen a lakásokban) az előszobát nem éri napfény. Ezért az előszobát a tárolóhely mellett elegendő világítással is érdemes felszerelni. Ennek legjobb módja, ha ezt már a tervében felvázolja.

Szereljen fel több lámpát minőségi izzókkal, hogy sok fényt biztosítson, és nagyobb szoba benyomását keltse. Szerelje fel a lámpákat a mennyezetre vagy a falra. Válasszon diszkrét és keskeny lámpatesteket, amelyek nem foglalnak túl sok helyet. Egyszerű megoldás a mennyezeti spotlámpa.

Ha nincs hely több lámpának, fektessen be egy erős izzós mennyezeti lámpába. Segíthetsz magadon egy beépített izzóval vagy képi világítással ellátott tükörrel is. A gipszkarton mennyezetbe is beépíthető mennyezeti lámpa, amelyet spotlámpákkal egészíthet ki.

Tanácsok és tippek

Végezetül íme még néhány tipp arra vonatkozóan, hogy hogyan alakítson ki egy funkcionális és tökéletesen rendezett előszobát, amely örömmel fogadja Önt, amikor hazatér.

  • Fektessen be többfunkciós bútorokba (2in1, 3in1,...). Cipőtartó és kabáttartó egyben, pad tárolóhelyekkel, tükör a szekrényen stb. Minél több tárolóhellyel rendelkezik egy bútor, annál jobb.
  • Használjon függőbútorokat, hogy helyet takarítson meg a padlón. Jól jönnek a különböző típusú kampók, akasztók és polcok, amelyek a falon mindenhol elhelyezhetők.
  • Helyezze az öltözőszekrényt a hálószobában vagy a szobában. Ezzel helyet takarít meg, és valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb dolog halmozódjon fel az előszobában.
  • Használja ki a folyosó sarkait , és akasszon oda sarokpolcokat.
  • Ne feledkezzen meg a szezonális válogatásról. Évente legalább kétszer válogassa át a szezonális ruhákat (hogy a meleg kabátok ne foglaljanak helyet nyáron, és fordítva). 
  • És egy arany tanács a végén: Csak azt tartsd az előszobában, amit valóban használsz! 

A terméket sikeresen a kosárba tettük