Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Inspirálódjon tippjeinkből, hogyan teheti barátságosabbá a nyitott tereket

Olyan irodában, ahol nincsenek falak vagy zárt ajtók, az emberek sokkal közelebb vannak egymáshoz. Jó és rossz értelemben egyaránt. Ha ön olyan munkavállaló, akinek hiányzik a nyitott térben a magánélet, akár olyan munkáltató, aki szeretné, hogy alkalmazottai szeressék a munkahelyüket, van pár tippünk az ön számára. Merítsen belőlük ihletet, és alakítson ki egy mindenki számára hangulatos és kényelmes munkateret.

A nyitott tér előnyei

A nagy, nyitott terekben dolgozó alkalmazottak jobban ismerik egymást, és könnyebben alakítanak ki baráti kapcsolatokat. Ha kérdésük akad, meg kell oldaniuk vagy tisztázniuk valamit, nem kell emiatt megbeszéléseket szervezniük, mert a kollégáik pár asztallal arrébb ülnek. Így a kölcsönös együttműködést semmi sem akadályozza, amely jobb munkaeredményekhez vezet. Egy ilyen munkahelyen ráadásul törvényszerűen kialakul egy kellemesen informális környezet, amit a legtöbb munkavállaló díjaz.  

A nyitott tér hátrányai

A más kollégákkal való közös munkának azonban számos hátránya is van. Az egyik legfontosabb a magánélet elvesztése – a számítógép képernyőjét bárki láthatja, aki elsétál az íróasztala mellett, ahogyan az ügyféllel folytatott beszélgetés is minden fülhöz eljut a környezetében. 

A nyílt térben való munkát az állandó nyüzsgés is megnehezíti, amely megakadályozza a teljes koncentrációt. Akár akarja, akár nem, a telefoncsörgés, a szomszéd asztalnál ülő kollégái vagy a billentyűzet kopogása egyszerűen nem hallható. Ráadásul a nyitott munkatérben állandóan különböző illatok és szagok keveréke terjeng, a titkárnő új parfümjétől kezdve az egyik kolléga által fogyasztott kínai levesig. Bonyolult a hőmérséklet-szabályozás is – míg a nők számára általában az irodában hűvösebb van, a férfiak inkább bekapcsolják a légkondicionálót. 

Sőt, amint azt az elmúlt évben megtapasztalhattuk, a nyitott terek hozzájárulnak a fertőző betegségek könnyű terjedéséhez. Elegendő egy beteg kolléga, aki úgy érzi, hogy nélküle nem megy a munka, és hamarosan a fél iroda kiesik.  

Nyitott tér szindróma

Még az irodai kényelemben dolgozó alkalmazottak is számos egészségügyi problémától szenvedhetnek – jellemzően kéztőalagút-szindrómától vagy kiégéstől. De ha a munkanapjait több tucat kollégával tölti egy óriási helyiségben, a másik veszély a „nyitott tér szindróma“. 

A nyitott tér szindrómához több tényező is hozzájárul – a hőmérséklet okozta diszkomfort érzet, a gyenge koncentráció, az érzés, hogy állandóan felügyelik a kollégák és a felettesek. A szindróma eleinte finoman jelentkezik, gyakrabban fáj a feje, rosszul alszik, magas a vérnyomása vagy időnként emésztési problémák jelentkeznek. Annak érdekében, hogy a tünetek ne alakuljanak át súlyosabb betegséggé, szükségesek a bizonyos változtatások, vagy meg kell fontolni a munkakörnyezet megváltoztatását.

Hogyan érezzük jól magunkat munkavállalóként egy nyitott térben

Bár nem építhet irodai falakat és ajtókat, léteznek kicsi, de ugyanakkor fontos apróságok, amelyeket befolyásolhat. Koncentráljon rájuk, és meglátja, hogy végül örülni kezd majd a munkanapoknak.

Alakítson ki szép munkateret

Bár a bútorok elhelyezését, a fal színét vagy a fali dekorációkat nem tudja befolyásolni, a munkaterületét az ízléséhez igazíthatja. Az asztalán helyezzen el családi fotókat és emléktárgyakat, hozza el otthonról a saját kávésbögréjét, és szerezz be legalább egy élő növényt. Ráadásul az egyes elemek arra is használhatók, hogy bizonyos mértékig elhatárolja velük a munkaterületét, és így a magánélet érzetét keltsék.

Helyezzen be fülhallgatót

A nyitott tér nagy hátránya az állandó zaj, amely elvonja a gondolatait a munkáról, és lehetetlenné teszi az összpontosítást. Szerezzen be tehát zajszűrős fülhallgatót, vagy kérjen egyet a munkáltatójától. A fülhallgatók képesek elnémítani a környezeti zajokat, hogy ön csak a munkafeladataira koncentrálhasson.

Változtassa napközben a környezetét

Ha teheti, ne maradjon egész nap az íróasztalánál, és változtasson környezetet. Bújjon be a laptopjával egy üres tárgyalóba, a relaxációs helyiségbe vagy akár a szomszédos kávézóba, amennyiben a munkáltatója engedi. 

Találjon időt saját magára

Egy nyitott térben mindig kapcsolatban van valakivel, akár akarja, akár nem. Ezért találjon a nap folyamán legalább pár percet, amikor teljesen egyedül lehet. Menjen ebédre, igyon meg egy kávét, vagy sétáljon egyet a közeli parkban. Magaddal vihet egy könyvet, vagy hagyhatja a gondolatait szabadon áramlani. Fontos, hogy szánjon magára egy pillanatot, hogy magára hangolódjon, és feltöltődjön a munkanap hátralévő részére.

Hogyan lehet egy nyitott teret kényelmessé tenni az alkalmazottak számára, hogy jól menjen a munka

Munkáltatóként felelősséggel tartozik azért, hogy alkalmazottai hogyan érzik magukat a munkahelyükön. Ha azt szeretné, hogy minden nap szívesen jöjjenek be dolgozni, és kiválóan teljesítsenek, akkor a megfelelő munkakörnyezetet kell megteremtenie számukra.

A nyitott tereket kellemesebbét teszik a függönyök

Hogyan lehet egy nagy és nyitott teret hangulatosabbá tenni? Használjon textilanyagokat az üvegezett területek árnyékolására és az egyes szektorok és irodák elkülönítésére. A függönyök melegen hatnak, és ha a megfelelő színeket és motívumokat választja, javíthatják az alkalmazottak hangulatát.

Használja ki a színek pszichológiáját

A nyitott teret a megfelelő színekkel fesse ki. A sárga és a narancssárga árnyalatok például pozitívan hatnak a pszichére, a lila javítja a koncentrációt, a zöld pedig csökkenti a stressz-szintet. 

Azonban ne korlátozza magát csak a festésre. A falakon kitűnnek a tapéták és a nagyméretű fotótapéták. Nemcsak, hogy mélységet kölcsönöznek a helyiségnek, de részben hő- és hangszigetelőként is funkcionálnak. Az eredmény egy kellemes, nyitott tér lesz, ahol az alkalmazottak, illetve az üzleti partnerek vagy az ügyfelek jól érzik magukat. 

És mely tapéták illenek a közös munkaterületekbe?

  • Az absztrakt és 3D-s fotótapéták felébresztik a kreativitást, ezért helyezze őket a grafikusok és tervezők irodái falaira, akiknek folyamatosan új és innovatív ötletekkel kell előállniuk.
  • A relaxációs zónába ideálisak a természet motívumokkal ellátott fotótapéták. A homokos tengerpart, egy kristálytiszta tó vagy egy virágos rét látványa a béke és a harmónia érzését kelti.

 

Ne feledkezzen meg a dekorációról. 

A csupasz falakra helyezzen vicces táblákat, posztereket, képeket vagy motivációs feliratokat. Próbálja meg magukat az alkalmazottakat is bevonni a munkaterület díszítésébe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hétvégén festeniük vagy tapétázniuk kellene. Inkább adja meg nekik a lehetőséget, hogy saját ízlésük szerint díszítsék ki a nyitott teret. Erre nagyszerű megoldás lehet egy parafa vagy mágneses tábla, amelyre az alkalmazottak a vállalati eseményeken készült képeket, motivációs idézeteket vagy vicces üzeneteket helyezhetik el.

Alakítson ki egy relaxációs zónát

Engedje meg alkalmazottainak, hogy napközben elhagyják a nyitott teret, és elvonuljanak a relaxációs zónába. Rendezze be kényelmes fotelekkel, kanapékkal és babzsákokkal, dohányzóasztalokkal és falfestményekkel. A teret hangulatosabbá teszik az élő növények, egy könyvespolc vagy például egy bolyhos szőnyeg. Az alkalmazottak itt nyugodtan megihatnak egy délutáni kávét, elintézhetnek egy személyes hívást, vagy akár pihenhetnek és feltöltődhetnek a következő munkafeladathoz. 

Indítson vállalati kávézót

Ki ne szeretne kávézóban dolgozni? Ha az az érzése, hogy hosszú távon kifizetődő lenne, alakítson ki egy vállalati kávézót az alkalmazottai számára. Ennek nem csak a pihenést kell szolgálnia, hanem helyet adhat a munka, a találkozók vagy a vállalati rendezvények és partik számára. Ahhoz, hogy alkalmazottai valóban megszeressék a kávézót, hagyja, hogy ők válasszák ki a kávé fajtáját, és szerelje fel karos kávégéppel és professzionális kávédarálóval, amelyek használatát megtaníthatja nekik.

TIPP: A kávézó területét díszítse kávé motívumú falfestményekkel vagy retró fémtáblákkal.

 


A terméket sikeresen a kosárba tettük