Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan kell megfelelően elhelyezni és felakasztani a képeket az enteriőrben

A képek minden enteriőrhöz illenek. Kitöltik a csupasz falakat, jellegzetes légkört kölcsönöznek a helyiségnek, és mindig, mikor rájuk néz, feldobják a hangulatot. De hogyan válasszuk ki és helyezzük el őket helyesen a falon, hogy valóban kitűnjenek? 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő képet az enteriőrbe

A kép kiválasztásánál figyelembe kell vennie annak méretét, színvilágát és témáját. Végül szükséges helyesen kiválasztani a konkrét helyet a kép felakasztásához, és el kell döntenie, hogy kerettel vagy anélkül preferálja. 

A képméret hozzáigazítása a falhoz

Általánosságban elmondható, a nagyméretű és több darabból álló képeka nagy falakra illenek, így hozva ki a lehető legtöbbet belőlük. Ha azonban korlátozott a hely a műalkotás számára, válasszon kisebb festményt, így a fal kevésbé lesz zsúfolt. Ne feledje azt sem, hogy minél hangsúlyosabb a kép témája, annál több helyre van körülötte szüksége ahhoz, hogy kellően kitűnjön. 

Hangolja össze a képet az enteriőrrel

A képnek mindig harmonizálnia kell a szoba egyéb berendezési tárgyaival. Ez nem azt jelenti, hogy szigorúan tartalmaznia kell az enteriőrben található összes színt. Feltétel azonban, hogy a kép ízlésesen kapcsolódjon a szoba többi részéhez – például úgy. hogy olyan színelemek köszönnek benne vissza, amik harmonizálnak a szőnyeggel, a függönyökkel vagy akár a heverő vagy az ágynemű árnyalataival. 

Válasszon megfelelő témát 

Míg a hálószobába romantikus motívumú vagy akár intim témájú képek illenek, a nappaliba szánt képeknek reprezentatívan kell hatniuk. Választhat absztrakt és művészi képek vagy olajfestmények közül. Az előszoba és a lépcsőház ideális a fontos családi eseményekről készült bekeretezett fotóképek felakasztására, amelyekre szívesen emlékszik vissza. 

És milyen képeket helyezzünk el a konyhában és az étkezőben? Ideálisak a fali fotóképek étel- és italmotívumokkal vagy a virágos képek. Szintén jól mutatnak egy retró konyhában a cseh mondásokkal ellátott fémtáblák, poszterek vagy fából készült faliórák. 

 

Válassza ki az ideális helyet

A nagyméretű vagy több részből álló képek bútorok nélkül is elhelyezhetők a csupasz falon. A jobb vizuális hatás érdekében a képet egy kanapé, szék, asztal, ágytámla vagy egyéb olyan bútordarab fölé akassza, amely vizuálisan rögzíti őket. 

Kerettel vagy anélkül?

Az, hogy berámázott képet választ vagy nem, teljes mértékben az ön preferenciáitól függ. Általában a vászonfestményeket valamivel könnyebb elhelyezni az enteriőrben, mivel nem kell amiatt aggódnia, hogy a keret illik-e a szoba többi részéhez. Másrészt bizonyos festmények keret után kiáltanak – például a klasszikus portrék. Ezenkívül egy megfelelően kiválasztott keret lehetővé teszi, hogy több kisebb festményt csoportosítson egy falon, vagy hogy a gyerekszoba díszítésekor játsszon a színekkel. Ahogy mondjuk, a gyerek képek a falon egyszerűen nagyszerűen mutatnak színes keretekkel.  

A festmények enteriőrökben való elhelyezésének szabályai

A képek elhelyezésének alapvető szabálya, hogy egy színű falra kell őket felakasztani, és a keretüknek kontrasztban kell állniuk a fal színével. Csakis így fog az enteriőrben a mű valóban kiemelkedni. Mit kell még szem előtt tartani? 

  • Megfelelő magasság – Ha csak egy képet akaszt a falra, a kép közepének a szemmagasságban kell lennie, ami körülbelül 145 cm-es magasságot jelent. Ellenkező esetben a kép nem lesz a látómezejében, és nem fogja azt teljesen érzékelni. Persze más a helyzet, ha a falra több kisebb képet akaszt egymás fölé.
 
  • Megfelelő méret – Egy jól elhelyezett, de túl kicsi kép nem fog kitűnni a falon. Csoportosítsa ezért más kisebb képekkel egy képkollázsba A problémával azonban fordított esetben is szembesülhet, amikor egy nagyméretű képet akaszt a falra. Annál meg kell tartani a megfelelő távolságot, hogy teljes pompájában élvezhesse.
  • Optikai trükkök – A jól megválasztott és elhelyezett képek lehetővé teszik, hogy játsszon a mennyezet magasságával. Ha túl magasnak találja őket, használjon tájképeket az adott falon, míg az alacsony mennyezetet magas képek használatával vizuálisan fel lehet emelni.
  • Több kép egy helyen – Amennyiben a hely engedi, tömörítsen több képet. Két lehetősége van, hogyan járjon el. Vagy szimmetrikus képkollázst készít, vagy aszimmetrikusat, amely lehetővé teszi, hogy szabadjára engedje a fantáziáját. Ennek ellenére is gondoljon arra, hogy a nagy formátumokat felfelé és a sarkokba akassza, mivel azok mindig könnyebben láthatóak, mint a kisebbek. Ami a képek közötti távolságokat illeti, azok soha nem lehetnek akkorák vagy nagyobbak, mint maguk a művek.
  • Képmegvilágítás – A köp végleges benyomását mindig a fokozhatja a megfelelő megvilágítással. Nem kell azonnal a galériákban látott speciális megvilágítást beszereznie. Bőven elegendőek a megfelelően elhelyezett, közönséges belső világítótestek is. Figyeljen oda a beüvegezett képek vagy olajfestmények megvilágítására, amelyeknél kellemetlen fényvisszaverődésekkel találkozhat. 
   

Hogyan akassza fel a képet

Elhozta a boltból a kiválasztott műalkotást, és most várja a legfontosabb rész – felakasztani a tökéletes helyre, ahol ki fog tűnni. Hogyan járjon el a kép felakasztásánál?

Az alapszabály az, hogy a képet 145 cm-rel a talaj fölé kell akasztani. Így a középpontja a szemed magasságában lesz, és nem fogsz lemaradni semmilyen részletről. Természetesen nem mindig kell követni ezt a szabályt – például a nagyon magas mennyezetű szobák vagy a szokatlanul alacsony háttámlájú kanapé kivételek. 

A kép felakasztásának folyamata

  1. Amikor kicsomagolja a képet, mindig a hátsó felével lefelé tegye le az egyes darabokat, hogy ne sérüljenek meg. Soha ne helyezze őket egymásra! 
  2. Ha több képet szeretne felakasztani, először rendezze el őket a padlón egy darab csomagolópapírra vagy kartonra a kívánt alakzatban, és ceruzával rajzolja körül a körvonalaikat. Mérje meg, hová fogja fúrni a dübeleket, majd ragassza a papírt a falra és használja sablonként. Így egyszerűbb, pontosabb, és addig kombinálhatja a padlón a darabokat, amíg elégedett nem lesz az eredménnyel. 
  3. Bizonyosodjon meg, hogy a fal, amelyre a képet szeretné felakasztani, tégla, beton vagy gipszkarton, és ennek megfelelően vásárolja meg a megfelelő dübeleket.
  4. A fúrás előtt győződjön meg arról, hogy a helyén nincsenek elektromos vezetékek vagy bármilyen vezetékek.
  5. Mérje le jól a távolságokat mérőszalag vagy sablon és vízmérték segítségével, hogy a dübelek furatait vízszintesen tartsa.

Hogyan kell felakasztani egy többrészes képet

Egy tágas fal, amelyen egy kisebb festmény önmagában kissé esetlenül mutatna, ízlésesen kitölthető többrészes festményekkel. Ezek több kisebb részből állnak, amelyek együttesen egyetlen motívumot alkotnak. 

Mielőtt a falra akasztaná őket, először a padlón rendezze el őket. Az egyes darabok között hagyjon körülbelül 1-2 cm-t, és ellenőrizze, hogyan illeszkednek egymáshoz. A következő lépés nem különbözik a közönséges képek felakasztásától.

     

Hogyan akassza fel a képet egy panellakásban?

Hogy dolgokat fúrás nélküli a falra rögzítsünk néhány évvel ezelőtt még lehetetlen vágy volt. Ma már azonban számos módja létezik annak, hogyan rögzítsük a képet anélkül, hogy fúrót vennénk a kezünkbe. Az egyik az erős ragasztószalag használata, amely több kilogrammot is képes megtartani. Ezenkívül a speciális Liquid Nails ragasztóhoz is nyúlhat, amelyet kisebb, könnyű képeknél kis pontok formájában, nehéz képek esetében pedig csíkok formájában applikálnak.

Hogyan alakítson ki egy fali galériát? 

Ha úgy dönt, hogy a fotóiból fali galériát állít össze, azt többféleképpen is kivitelezheti. Vagy azonos méretű alkotásokhoz nyúl, vagy különböző méretűekhez – azonban ebben az esetben használjon legalább három különböző méretet, egy nagyobbat, egy kisebbet és egy a kettő köztit. Így harmóniát teremt a falon, miközben hidat képez a legnagyobb és a legkisebb képkeret között.

A bekeretezett képeket ezután a kiválasztott vonal szerint kell elrendezni:

  • Középvonal – Akassza fel a képeket egy sorba úgy, hogy a középpontjuk egy síkban legyen.
 
  • Felső sor – Függessze fel a képeket egy vonalban, és használja a közös felső vonalat kiindulási pontként.
 
  • Alsó vonal – Akassza fel a képeket egy vonalban, és használja a közös alsó vonalat kiindulópontként.
 
  • Ferde vonal – Akassza fel a képeket úgy, hogy átlósan vezessék a tekintetet felfelé.
 
  • Merőleges vonal – Akassza fel a képeket egy merőleges vagy függőleges vonal mentén úgy, hogy a középpontjuk ismét ugyanabban a síkban legyen.
 
  • Hullámos vonalak – válasszon ki egy képet, amely a középpontként szolgál, és a többi képet hullámos vonalakban függeszti fel a középpont alapján.

 


A terméket sikeresen a kosárba tettük