Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Inspiráció: 6 TOP tipp, hogyan díszítse fel otthonát karácsonyra

Kifogyott az inspirációból a lakása vagy a háza karácsonyi dekorációjához? Akkor olvasson tovább! Számtalan ötlettel és tippel szolgálunk hagyományos és eredeti dekorációkhoz, amelyek igazi karácsonyi a hangulatot teremtenek. 

Nem csupán adventi koszorú

A legtöbben az adventi koszorúval kezdik (és gyakran be is fejezik) a karácsonyi díszítést. Nemcsak az étkezőasztalra való, de az ablakot, a kandallót, az előszobai komódot is díszítheti, vagy akár fel is akaszthatja az ajtóra.

Ön is el tudja készíteni Virágüzletben vagy kertészetben vásárolhat kész szettet is, amely polisztirol vagy szalma alapot, gallyakat, drótot vagy zsinórt, gyertyákat és díszeket tartalmaz. Rakja össze az egészet, és kész is a koszorú.  

Tipp: A minimalisták befőttesüvegekből vagy cserepekből is készíthetnek koszorút. Egyszerűen helyezze bele a kedvenc színű gyertyáit, egy kis mohát vagy madzagot, és máris kész az eredeti karácsonyi dekoráció.  

Azok, akik nem kedvelik a házi elkészítést, virágüzletekben vásárolhatnak kész adventi koszorút. Alternatívaként megkérheti a virágárust, hogy készítsen önnek személyre szabott koszorút. A takarékosabbak értékelni fogják az adventi gyertyatartót, amelybe minden évben csak új gyertyát kell helyezni.

A díszítés hangolja össze a karácsonyi színekkel 

A karácsony színei hagyományosan a zöld, a piros, a fehér és az arany.  

  • A zöld szín a hagyományos karácsonyi növényekre, például a magyalra, a fagyöngyre és természetesen a tűlevelű fákra emlékeztet. Nyugtató hatású, és jól kombinálható más színekkel. Kiemelkedik például egy karácsonyi terítőn, terítéken vagy a tapétán
  • A piros szín a karácsonyhoz tartozik, és az almához, ami magyalbogyókhoz, a mikulásvirághoz és gyakran a Mikuláshoz kötődik. Ez egy merész szín, amit olyan kiegészítőkhöz ajánlunk, mint a szalvéták, masnik, gyertyák vagy egyéb karácsonyi dekorációk. Azonban nem kell aggódnia a piros tapéta miatt sem – csak használja például a szoba egyik sarkában vagy az egyik ablakrésben.
  • A fehér nemcsak a hó színe, de a nyugalom és a béke szimbóluma is. A hagyományos fehér díszítések például a habcsókláncok, a papírhópelyhek vagy a horgolt díszek.
  • Az arany szín a betlehemi csillagot, a Napot és a fényt szimbolizálja. Az arany gyönyörűen kiegészíti és kiemeli a fent említett színeket. Próbáljon ki pl. arany gyertyákat és masnikat vagy gyöngydíszeket. Ha szeret alkotni, feldíszíthet arany spray-vel fenyőtobozokat, fagyöngyöt vagy szárított virágokat.

 A karácsonyi színeket tapéták és fotótapéták segítségével is az becsempészheti az enteriőrbe. Böngéssze át a tapétákat színek szerint, és díszítse a szobája egyik falát hagyományos karácsonyi árnyalatú tapétával.

Élénkítse fel otthonát karácsonyi hangulattal

A megfelelő világítás megidézi az valódi karácsonyi hangulatot. Helyezzen el a házban aromalámpákat, angyalcsengőket vagy fényláncokat. Felakaszthatja őket az ablakra, kihelyezheti őket a lépcsőre, vagy feldobhatja velük kedvenc vázáját. 

A varázslatos hangulatot a gyertyák teszik teljessé, amelyeket otthona vagy a karácsonyi dekorációja színeihez igazíthat. Számos lehetőség közül választhat – illatgyertyák üvegekben, környezetbarát szója gyertyák vagy mézgyertyák, amelyek beillatosítják otthonát.

Idézze meg a karácsony kényelmét a fahéj és a fenyő illatával. 

A karácsonyhoz mindenkinek más-más illat társul. Egyesek számára a vaníliatekercs illata az adventi időszak emlékeit idézi fel, míg mások a fahéj, a szegfűszeg és a fenyő illatáról álmodoznak. 

Számos módon illatosíthatja otthonát karácsonykor. Gyújtson illatgyertyát, használjon pár cseppet egy karácsonyi illóolaj keverékből az aromaterápiás üvegébe, vagy szerezzen be egy modern diffúzort, amely illatok széles választékát kínálja. 

Tipp: A hagyományos karácsonyi illatkeverékekről sem szabad megfeledkezni. Szándékosan – a füstölő szerelmese vagy éppen ellensége? Vagy másrészt, nem tudja elképzelni az ünnepet karácsonyi illatfelhő nélkül?

További tippek a karácsonyi díszítéshez 

Ha még mindig nem tudja, hogyan díszítse fel lakását karácsonyra, inspirálódjon a következő tippekből:

  • A természet ihlette decens karácsonyi dekorációkat kedveli? Menjen ki az erdőbe, és díszítse házát vagy lakását fagyönggyel, fenyőágakkal, csipkebogyóval vagy mohával. 
  • Az aszalt alma vagy narancs elengedhetetlen része a karácsonynak, de eredeti hóláncot készíthet diófélékkel, egész fahéjjal vagy pattogatott kukoricával is. Pillantson be a konyhájába, és inspirálódjon dédanyái régimódi dekorációiból.
  • Ha a természetes dekorációkat kedveli, a fa- vagy szalmadíszek is kézenfekvő választásnak bizonyulnak majd. Ne féljen a behozott fenyőágakat vagy az ablakot feldíszíteni.

Ötletek és tippek DIY karácsonyi dekorációkhoz gyerekek számára 

A karácsonyt a gyerekek várják a legjobban, ezért vonja be őket is a lakás feldíszítésébe. Az interneten több ezer útmutatót találhat a karácsonyi dekorációk elkészítéséhez. 

A karácsonyi gyertyatartók gyártása nagy sikernek örvend a gyerekek körében. Akadnak otthon használaton kívüli befőttesüvegei vagy edényei? Díszítse fel! Befestheti őket, ragaszthat rájuk strassz- vagy természetes köveket. Ne féljen az otthon fellelhető anyagok felhasználásától.  

Vágjon ki különböző formákat narancshéjból, és szárítsa meg őket, így díszként használhatja őket vagy láncra fűzheti őket. Színezze be a tésztát, és díszítse fel a kartonfákat, vagy vágjon ki színes papírból füzéreket. Hálás karácsonyi dekorációnak számítanak a fenyőtobozok is, amelyeket befestheti vagy csillámporral díszítheti fel. 

Tipp: Ha nincs ideje karácsonyi díszeket készíteni, díszítse az ablakokat karácsonyi matricákkal

Karácsonyfa másképp

A karácsonyi előkészületek csúcspontja általában a fa megvásárlása és feldíszítése. Akár mesterséges, akár élő fenyőt választ, ne spóroljon a díszítéssel. Mi nem hiányozhat a fenyőfájáról? 

  • Üvegdíszek (vagy azok műanyag, törésálló változata)
  • Szalma, horgolt, kerámia vagy faragott díszek
  • Karácsonyi láncok papírból és gyümölcsből vagy habcsókból
  • Gyertyák vagy elektromos világítók
  • Csokoládéfigurák és mézeskalácsok
  • Szárított gyümölcsök és diók
  • Személyre szabott kívánságok
  • Saját készítésű díszek (az interneten számos tippet találhat a papírból, gyümölcsből vagy textilből való díszgyártáshoz).

Az utóbbi időben a klasszikus karácsonyfa egyre népszerűbb alternatívái jelennek meg a piacon. Valaki egy cserepes fikuszt díszít fel, mások díszeket akasztanak egy fa alakú fémállványra.

Karácsony egész évben

Szívesen élvezné a karácsonyi hangulatot évszaktól függetlenül is? Nem probléma. A tematikus fali tapéták gondoskodnak arról, hogy egész évben érezze a karácsonyi hangulatot. Ugyanakkor nem hatnak túl giccsesnek, így finom beltéri dekorációként szolgálnak. Milyen tapéták közül választhat?

  • A faburkolatot vagy téglafalat imitáló tapéták meleg hangulatot teremtenek, különösen egy fatüzelésű kályhával együtt.
  • A téli szezon emlékeit az erdei motívumokkal ellátott tapéták idézik elő.
  • A karácsonyi színekben pompázó egyszínű tapétával sem foghat mellé – mit szólna, ha zöld vagy piros tapétát ragasztana az egyik falra?
  • Biztonságos döntés a fehér, szürke és kék árnyalatú téli tapéta.

Ne becsülje alá a ház előtti karácsonyi dekorációt

Egyre gyakrabban látunk magunk körül kerteket, házakat vagy legalább bejárati ajtókat karácsonyi díszben. A ház külső díszítésének leggyorsabb módja a tető alá erősíthető, tűlevelű fák vagy kerítések köré tekerhető fénylánc. A gyerekek biztosan el lesznek ragadtatva a kertben vagy az udvaron felállított világító rénszarvasoktól és hóemberektől. Az Ön ízlésének nincsenek határai. 


Ha kevésbé feltűnő dekorációt szeretne, használjon fenyőágakat, almát, diót és masnikat. Akasszon az ajtóra egy egyszerű zöld koszorút csengettyűkkel, és gyújtson gyertyát a bejáratnál egy cserépben vagy lámpásban.

A karácsony már az ajtón kopogtat. Nem tudja kivárni? Van pár tippünk, hogyan teremtse meg a megfelelő karácsonyi hangulatot. Csatlakozzon hozzánk, hogy a karácsony eljöjjön otthonába.


A terméket sikeresen a kosárba tettük