Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan rendezzünk be egy szobát a tanuláshoz? Merítsen ihletet tippjeinkből!

A nyár végén a diákok visszatérnek az iskolapadba, és az idejük nagy részét tanulással töltik. Az ön gyermekei is iskolaköteles korban vannak? Rendezzen be nekik egy diákszobát, ahol könnyebben a tanulásra koncentrálhatnak. A legfontosabb a helyesen megválasztott asztal és szék, de nem szabad megfeledkezni az olyan kiegészítőkről, mint a tapéta vagy a faliképek.

A tanuláshoz ideális környezet 

A környezet nagymértékben hozzájárul a tanulás eredményességéhez. Először is fontos egy olyan részt kialakítani a gyermek számára, amelyet kizárólag a tanulásnak szentelnek. Nem kell azonban megijednie - elég egy tágas íróasztalt és széket elhelyezni a gyerekszoba sarkában. Ugyanilyen fontos a szoba általános berendezése, különösen a választott színek és motívumok - ezek zavaróak lehetnek a gyermek számára, vagy éppen ellenkezőleg, ösztönözhetik gondolkodását, emlékezőképességét és koncentrációját.

Íróasztal, ahol minden elfér

A tanulósarok legalább egy íróasztalból és székből álljon. Az asztalnak elég nagyméretűnek kell lennie, ideális esetben fiókokal, a tankönyvek, füzetek és egyéb segédanyagok tárolására. Ügyeljen arra is, hogy az asztal felülete jól meg legyen világítva - napközben, lehetőleg balról jövő természetes fény esetén (ha gyermeke jobbkezes), és alkonyatkor lámpával.

Az ergonomikus szék biztosítja a helyes testtartást

Érdemes drágább ergonomikus széket vásárolni, amikor a gyermek felső tagozatossá válik, mert a tananyagra fordított idő ilyenkor jelentősen meghosszabbodik. A diákok számára alkalmas szék elsősorban ergonomikus, ami azt jelenti, hogy támogatja a megfelelő testtartást. Ezenkívül kartámasszal, állítható hát- és ülésmagassággal is rendelkezik. Ennek köszönhetően gyakorlatilag együtt fog nőni a gyerekkel és évekig használható lesz.

A szoba többi része is fontos

A szoba általános berendezése, például a választott bútorok, dekoráció, de a színek is jelentős hatást gyakorolnak az emberre, pozitívat és negatívat egyaránt. A diákszobában ezért elsősorban arra kell törekednie, hogy az rendezett és friss benyomást keltsen. Fontos a megfelelő mennyiségű hely a dolgok tárolására, valamint, hogy mindennek fix helye legyen és könnyen lehessen takarítani, tisztítani.

A színek hatása

Milyen színűre kell festeni egy diákszobát? Ne feledje, hogy a tanuló gyerek idejének jelentős részét a szobájában tölti. Ostobaság lenne azt gondolni, hogy nem hatnak rá a színek melyek naponta körülveszik. Mely színek nem passzolnak a tanulószobába, és melyiket tudjuk ajánlani?

Nem megfelelő színek:

  • Piros - energikus szín, amely az arra érzékenyekben fölösleges feszültséget vált ki, különösen igaz az alapvetően ingerült egyénekre.
  • Szürke - csökkenti a szellemi aktivitást és lustaságra ösztönöz, mivel pihenési vágyat vált ki.

Megfelelő színek a tanuláshoz:

  • Sárga - támogatja a tanulást és a koncentrációt. Inspiráló, javítja a memóriát és az agytevékenységet.
  • Narancs - a siker, az önbizalom és a kreativitás színe. Energiát ad, ösztönzi a gondolkodást és fokozza a tanulás képességét.
  • Zöld - főleg regeneráló és nyugtató hatású. Nyugtatja és stimulálja a túlhajszolt elmét, és erősíti a kimerült idegeket. Ezért jó választás a vizsgafelkészülés során.
  • Kék - megnyugtat, türelmet ad és koncentrálásra ösztönöz. Művészi kreativitást és inspirációt ébreszt.
  • Lila - támogatja a kreativitást és új gondolatokra késztet. Különösen alkalmas művészek számára.

Leheljünk életet a szobai falaiba tapéták és nagyméretű faliképek segítségével

A festés mellett a legelterjedtebb módszer a diákszoba falainak szépítésére, a tapéta és a nagyméretű faliképek. Ezek kiválasztásakor is érdemes több szabályt betartani:

  • A tapéta színét az elérni kívánt hatásnak megfelelően válassza ki!
  • A tapéta színét és motívumait igazítsa a szoba általános berendezéséhez!
  • Elég, ha csak a szoba egy vagy két falát tapétázza!
  • A mintákkal optikailag is átalakíthatja a helyiséget - a függőleges csíkok megemelik a mennyezetet, míg a vízszintes csíkok vagy a nagy minták hangulatosabbá teszik a szobát.
     

Dekoráció, a hab a tortán

Ahogy a dekorációk túlzásba vitele elvonja a figyelmet és a szoba kaotikusnak tűnik, nem elegendő alkalmazásuk, vagy akár teljes hiányuk miatt a gyermekszoba kényelmetlennek és túl hidegnek tűnhet. Egyik esetben sem ideális környezet a tanuláshoz. Megfelelő dekorációk közé tartoznak a faliképek. A fotótapéta különösen alkalmasak a tanulószoba díszítésére, de a vászonképpel sem fog hibázni. Milyen szabályokat érdemes követni a kép kiválasztásakor?

  • A kép kiválasztásakor kérdezze meg közvetlenül a gyermeket - ő tudja a legjobban, melyik a számára kedves kép.
  • Az ön feladata annak eldöntése, hogy a kép megfelel-e a gyermekszoba színének. Győződjön meg arról, hogy nem túl élénkek a színei, mert zavaróak lehetnek, és hogy egyébként illik-e a szoba bútoraihoz!
  • Kövesse azt a szabályt, hogy a kevesebb néha több - kevésbé színes színek, kevésbé merész motívumok és nem utolsó sorban kevesebb kép! Ne kombinálja túl!
  • Keressen megfelelő helyet a kép vagy fotótapéta számára! Ez általában nem az ágytámla fölötti fal.
     

 


A terméket sikeresen a kosárba tettük