Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan bővítsünk egy szűk folyosót - garantált tippek

Önnek is van szűk folyosója a lakásában vagy házában? Ne essen kétségbe. Még egy ilyen tér is optikailag növelhető és elrendezhető úgy, hogy minden, amire szüksége van, ízlésesen elférjen benne.

Hogyan kell elképzelni egy szűk folyosót?

Manapság a folyosón lévő helyet gyakran feláldozzák például a konyha vagy a fürdőszoba javára. Így csak egy keskeny "tészta" folyosó marad. Panel- és téglaépítésű lakások, kisebb házak, és különösen sorházak rendelkeznek szűk folyosókkal. A lehető legkisebb folyosószélesség 0,8-1 m. A folyosó minimális magassága 2,1 m kellene, hogy legyen. 

Hogyan lehet megbirkózni egy keskeny folyosóval vagy előszobával

Minden kis tér tökéletes szervezést és a felesleges tárgyak eltávolítását igényli. Ezért amire nincs szüksége a folyosón, azt tárolja máshol. Konkrétan a következőkre vonatkozik:

  • ruhák és cipők, amelyeket jelenleg nem hord, 
  • sportfelszerelés,
  • dekorációk (tegye őket nagyobb helyiségekbe, ahol jobban ki fognak tűnni).

Készítsen egy listát azokról a dolgokról, amelyek nem hiányozhatnak a folyosójáról. Készítsen egy egyszerű tervrajzot, és írja bele a pontos méreteket. Gondolja át, milyen bútorokat helyezhet el a folyosón. Elfér egy keskeny kihúzható cipőtartó vagy egy szekrény? Vagy be kell érnie egy ruhafogassal? 

Rajzolja be az egyes bútordarabokat a tervrajzba. És győződjön meg róla, hogy még mindig marad legalább 80 cm szabad hely, hogy a folyosó járható maradjon.

Hogyan lehet optikailag kibővíteni egy szűk folyosót? Használjon tükröket

Kétszeresen is értékelni fogja a tükröt a szűk folyosón. Amellett, hogy a külső megjelenés ellenőrzésére szolgál, optikailag megnöveli a kis teret, és légiessé teszi azt. Ezáltal a keskeny folyosó kevésbé fog szűkítettnek tűnni. Ezért ne habozzon, és szerelje fel előszobáját egy vagy akár két nagy tükörrel

jak zvětšit úzkou chodbu

Ne féljen a jellegzetes keretbe foglalt tükröktől sem, amelyekkel a festményeket is helyettesítheti, és az előszoba praktikus díszévé válnak. Ha nincs elég hely a tükörnek, akkor helyettesítheti azt egy akrilfóliával, amelyet az ajtóra ragaszt. 

Tipp: Próbáljon ki egy ovális vagy kerek tükröt, hogy finomítsa a teret.

Milyen színt válasszunk egy kis folyosóra?

A folyosóhoz a semleges, a belső tér többi részéhez passzoló színek a megfelelőek. Tehát hogyan fessünk ki egy keskeny folyosót úgy, hogy ne tűnjön szűkösnek? Tartsa be a kis terekre vonatkozó klasszikus ajánlásokat. Törekedjen világos színeket választani, amelyek optikailag nagyobbá teszik a szobát. Használja ezeket a színeket a falakon, a padlón és a bútorokon is.

jak zvětšit úzkou chodbu

Ellenkezőleg, kerülje az olyan extravagáns színeket, mint a piros vagy a narancssárga, valamint a sötét árnyalatokat, amelyek a folyosóját zord barlanggá változtatnák. Ha nem akar lemondani a sötét színekről, alkalmazza azokat a fogasok vagy tükör- és képkeretek esetében.

Tipp: A keskeny folyosó vizuális lerövidítése érdekében fesse sötét színűre a folyosó végén lévő falat.

Ne féljen a tapétától

Még egy keskeny folyosó is jól mutat tapétával. Válasszon egyszínű tapétát világos tónusokban és finom mintával. A tapéta stílusa és színe illeszkedjen a bútorokhoz és a padlóhoz. A függőleges csíkos tapéták is alkalmasak, mivel vizuálisan megemelik a mennyezetet, és nagyobb tér látszatát keltik. Ha praktikusan gondolkodik (különösen, ha gyermekei vagy háziállatai vannak), válasszon mosható tapétát, amely nedves ruhával könnyen tisztítható.

 

Jól világítsa meg a folyosót

A keskeny hely megfelelő megvilágítást, különösen abban az esetben, ha napfény nem hatol be. Érdemes azonban elkerülni a terjedelmes csillárokat és a nagyméretű lámpákat, amelyek sok helyet foglalnak el, és inkább spot- vagy mennyezeti világítást választani. Hosszú, keskeny folyosókhoz a falba épített tájoló lámpák is ideálisak. Ne spóroljon az izzókon, válassza az erősebbeket. 

Tipp: Az utóbbi évek slágerei a mozgásérzékelős lámpák, amelyekkel megspórolhatja a kapcsoló keresését és az áramfogyasztást. 

Hagyja, hogy az ajtó egybeolvadjon a fallal

A fürdőszobából vagy egy másik szobából nyíló ajtó a folyosóra nyílik, és így optikailag megtöri a kis teret? Egy egyszerű trükkel eltüntetheti őket. Fesse őket a környező falak színére, vagy ragassza őket öntapadós fotótapétával az ajtóra. Ha azt szeretné, hogy az ajtó látható maradjon, de a lehető legkevésbé zavarja a belső tér többi részét, válasszon legalább hasonló színt, mint a falakon.

Tipp: Válasszon az ajtó színével megegyező színű vasalatokat.

Milyen bútorokat válasszon egy kis folyosóra a lakásban

Mindig vegye figyelembe a folyosó méreteit, és tartsa szem előtt a 80 cm széles szabad átjárhatóságot. Ha a folyosója atipikus méretekkel rendelkezik, ne habozzon a bútorokat méretre készíttetni. Látni fogja, hogy ez a befektetés a tárolóhely formájában megtérül. Kerülje a terjedelmes és feltűnő bútordarabokat, amelyek feleslegesen "összezsúfolnák" a szobát.

Csak falra akasztható fogas

Mindig olyan fali akasztót válasszon, amely a lehető legkisebb helyet foglalja el. Használja a falat egészen a mennyezetig. Választhat paddal egybekötött akasztót, polcos akasztót vagy egyszerű, a falon elhelyezhető fogasokat, fantáziája szerint. Mindig mérlegelje, hogy hány kabátot tud ráakasztani. 

Tipp: A gyermekeknek szánt akasztót kb. 1 m magasságban rögzítse, hogy a gyermekek maguk is elérhessék.

Hogyan válasszunk cipősszekrényt keskeny folyosóhoz

Szűk helyre praktikus darab lehet egy  buktatható cipőtartó rekeszekkel. Rengeteg cipőt tárolhat benne, és előnye, hogy több cipőt is elhelyezhet egymás mellé vagy egymásra. Egy másik lehetőség egy egyszerű függő cipőtartó használata, ahol a cipők egyben az előszoba dekorációjává is válnak. Ha az előszoba legalább 1 m széles, megengedhet magának egy keskeny padot cipőpolcokkal.

Milyen dekorációkat válasszunk egy kis előszobába? 

A kis helyiség nem sok helyet biztosít a dekorációnak. A dekorációnak ezért funkcionális kiegészítőknek, például tükröknek vagy fogasoknak kell lennie. Az ideális dekoráció, azaz olyan, amely nem foglal semmilyen helyet, a képek, a falmatricák vagy a fali plakátok. 

Ha hosszú, keskeny folyosója van, válasszon egymáshoz illő festményeket - ugyanabból a kollekcióból vagy hasonló motívummal. Ha szeretné, hogy a folyosó hangulatosabb és személyesebb legyen, nyomtassa ki kedvenc fotóit, és helyezze el őket a dizájnos képkeretbe. De ne vigye túlzásba a dekorációt a folyosón. Az igazi műkincseket tartsa meg a nappaliba vagy az étkezőbe, ahol jobban kitűnnek.

Hogyan nézhet ki az előszoba: Inspiráció

jak zvětšit úzkou chodbu jak zvětšit úzkou chodbu

A terméket sikeresen a kosárba tettük