Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan válasszunk tapétát és fotótapétát a nappaliba?

Kíváncsi arra, hogyan lehet élénkebbé tenni a nappali falát? Adjon esélyt a szobát díszítő és különlegessé tevő tapétáknak vagy fotótapétáknak! Tanácsot adunk, hogyan válasszon tapétát a nappaliba, milyen típust válasszon és mit ne felejtsen el, mielőtt nekilátna a tapétázásnak.

A falitapéta kiválasztása

Mit kell figyelembe vennie a tapéta kiválasztásakor? Először is döntse el, hogy melyik szobát szeretné tapétázni, milyen hatást szeretne elérni és pontosan mik az elvárásai - azaz a tapétának milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Ajánlott cikkek:

 Mi a különbség a tapéta és a fotótapéta között?

A tapéták és fotótapéták szebbé teszik a szobák falát, ugyanakkor hatékonyan elfedik az esetleges egyenetlenségeket. Az adott típustól függően hőt és hangot is szigetelhetnek, és védelemként szolgálnak a kopás vagy nedvesség ellen.

Tehát miben különböznek egymástól a tapéták és a fotótapéták? Elsősorban abban, hogy a fotótapétát mindig nagy formátumú fotórealista képmotívum díszíti. Jelentős különbség van az anyagban is - míg a tapéták lehetnek vlies, vinil-, papír- vagy textilanyagok, a fotótapéták papírra vagy vlies hordozóra vannak nyomtatva.

A tapéták és fotótapéták a szobák falát díszítik. Ugyanakkor nem rossz választás az ajtóra való fotótapéta sem, amelyet szabványosított 211 × 91 cm méretben gyártanak.

   

Hogyan válasszunk tapétát a nappaliba?

A nappali az a hely, ahol nemcsak családjával tölti az idejét, hanem barátaival és ismerőseivel is. Az itt elhelyezett tapétának ezért reprezentatívnak kell lennie, harmonizálnia kell a berendezési tárgyakkal, és ízlésesen hozzá kell járulnia a megfelelő atmoszféra kialakításához.

Az esztétikai szempontok mellett ne felejtsük el figyelembe venni az adott típusú tapéta tulajdonságait - a vlies, a vinil és a papír tapéták közül mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

És hogyan válasszunk fotótapétát a nappaliba? Az eljárás ugyanaz, mint a tapéta kiválasztásakor, azonban a fotótapéta jellegzetes motívuma miatt alaposan gondolja át, hogy illeszkedik-e a szoba meglévő berendezési tárgyaihoz és hogy is fog a végeredmény kinézni a falon.

Tehát mit kell figyelembe vennie a nappali tapétájának kiválasztásakor?

  • A tapéta és a fotótapéta típusát
  • A tapéta tulajdonságait
  • A szoba méretét
  • A meglévő berendezési tárgyakat
  • A tapétázás nehézségi fokát
  • A felület típusát

Milyen típusú tapétát válasszon?

Vlies, vinil vagy esetleg papír tapéta? Melyik lesz a legalkalmasabb a nappaliba? Egy részletes cikkben már megvitattuk az egyes tapéták összes előnyét és hátrányát, idézzük fel a legalapvetőbbet.

Vlies tapéta 

A vlies tapétát valóban érdemes a nappaliba helyezni. Noha drágább, mint a papír, de cserébe kopás- és karcálló tapétához jut, amelyet szennyeződés esetén egyszerűen nedves ruhával le tud törölni. Biztos lehet benne, hogy a nappali falai jóval a tapétázás után reprezentatívak lesznek.

Vlies tapéták a nappaliba:

     

Vinil tapéta

A vinil tapéták különösen hasznosak a magasabb páratartalmú helyiségekben - ezeket általában a konyhában vagy a fürdőszobában helyezik el. Felületük könnyen ellenáll a víznek, a gőznek, a zsírnak, és könnyen lemosható. Amerikai konyhás nappaliban, helyezzen vinil tapétát a konyhapult mögé, ahol a klasszikus csempéket helyettesítheti.

Vinil tapéták a nappaliba:

   


Papír tapéta 

Első pillantásra a papír tapéta legfeltűnőbb tulajdonsága az alacsony ára, amelyhez azonban sok hátrányos tulajdonság társul. Ide tartozik az alacsony kopás- és nedvességállóság, vagy a bonyolult ragasztás és később a nehéz eltávolítás a falról. A nappaliba csak akkor ajánlott papír tapétát ragasztani, ha gyakori tapétacserét tervez, és nem szeretné, hogy ez anyagilag tönkretegye.

A nappaliba ajánlott tapéta tulajdonságai

  • A karc- és kopásálló tapéta, mivel praktikusan védi a falat.
  • A mosható tapéta tökéletesen illeszkedik a nappaliba, mivel nedves ruhával könnyen letörölhető, ha piszkos lesz. Különösen a kisgyermekek szülei fogják értékelni, mivel a gyerekek szeretik piszkos kézzel megvizsgálni a tapétát.
  • A légáteresztő tapéta megakadályozza a penészedést még olyan helyiségekben is, ahol sok nedvesség halmozódik fel.
  • A felülfesthető tapétát a saját fantáziája szerint, színes festékkel egészítheti ki. Jól szigeteli a hőt és a hangot, és részben mosható is.
  • A fényálló tapéta különösen értékes a napfényes helyiségekben, ahol a szokásos tapéták idővel kifakulnak.
  • Az öntapadó tapétát könnyen és néhány perc alatt a nappali falára ragaszthatja.

 A tapéta színe és mintája

Tudta, hogy egy jól kiválasztott tapéta optikailag képes átalakítani az egész szobát? Ha a nappali túl szűknek és sötétnek tűnik, vagy éppen ellenkezőleg, túl nagy, ne essen kétségbe, és kövesse tippjeinket.

A kisebb nappali nagyobbnak tűnik a világos, élénk színű tapétának és a kis mintáknak köszönhetően. Ajánlott a bézs, sárga vagy világoszöld árnyalatú egyszínű tapéta. A nagy alapterületű szoba viszont hangulatosabbá, meghittebbé válik, ha merész mintázatú dekoratív tapétákkal és sötét színekkel, például bordóval, lilával vagy szürkével operál.

Játszhat a mintákkal is. A vízszintes vonalak kitágítják a szobát és a mennyezet is optikailag alacsonyabbnak tűnik, míg a függőleges csíkok a mennyezetet optikailag megemelik, és az egész szoba szellősebbnek tűnik.

Ne féljen kísérletezni a színekkel, mintákkal és a motívumokkal. De ne feledje, hogy minél több falat fed tapétával, annál markánsabb hatást ér el.

A tapéta és fotótapéta stílusa 

Egy már berendezett nappaliba vásárol tapétát? Próbálja meg a tapétát vagy a fotótapétát ízlésesen összehangolni a szoba általános stílusával, figyeljen a felhasznált színek, anyagok és minták összhangjára!

Általában nem kell tartania attól, hogy jellegzetes, absztrakt tapétát helyezzen el egy minimalista belső térben. A gazdagon berendezett nappalihoz azonban válasszon közepes színű és mintás tapétát!

Mennyi időt szán a tapétázásra?

Minden egyes tapétatípus kissé más eljárást igényel tapétázáskor. A vlies tapéta, valamint a vinil és a papír tapéta ragasztását külön cikkben írtuk le részletesen.

Vlies tapéta ragasztása

Bárki könnyen felragaszthatja a vlies tapétát a nappali falára. A ragasztót közvetlenül a falra vigye fel, azután az egyes tapétacsíkokat is könnyen felhelyezheti! Amikor megunja a tapétát, egyszerűen szárazon letépi, és ha akarja, azonnal elkezdheti az új tapéta felhelyezését.

Papír tapéta ragasztása

Kicsit több időt fog tölteni papír tapéta ragasztásával, és könnyen elkelhet egy segítő is. Ebben az esetben a ragasztót nemcsak a falra, hanem magára a tapétára is fel kell vinnie, amelyet ezzel alaposan megnedvesít. Készüljön fel arra, hogy a régi papír tapéta eltávolítása is elég megterhelő, mind időben, mind fizikailag.

Külön cikkben részletesen ismertettük a tapéta (nemcsak a papír) eltávolításának eljárását.

Vinil tapéta ragasztása

Mivel a vinil tapéták papír alappal rendelkeznek, ragasztásuk hasonló a papír tapétákéhoz. Velük ellentétben azonban sokkal könnyebben eltávolíthatók. Gyakran elegendő csak a legfelső rétegtől megszabadulni, és az alsó réteget alaprétegként használni az új tapéta felhelyezéséhez.

Milyen felületre fog tapétát ragasztani?

Mielőtt elkezdené tapétázni, szánjon időt a felület előkészítésére! Ez lerövidíti a ragasztásra szánt időt, ráadásul a tapéta jobban fog tapadni és nem hámlik le.

Először is végezzen el egy egyszerű tesztet, hogy megtudja, hogyan kell megfelelően előkészíteni a falat a tapétázáshoz! Célja a fal nedvszívó képességének megállapítása.

Hogyan kell elvégezni a tesztet? Permetezzen vizet a falra ecsettel vagy spray-vel. Ha a felület nedvszívó képessége jó, akkor az alapfelület a víz hatására rövid idő múlva színt vált. Túl nagy abszorpciós képesség esetén a felület gyorsan elsötétül

  • Nem nedvszívó, az üveg vagy a különféle szilárd lemezekből készült felület. A tapétázás előtt ezeket csak tisztítsa meg és zsírtalanítsa!
  • Abszorbens felület például a gipszkarton vagy a gipsz. Tapétázás előtt vigyen fel egy mélyalapozó folyadékot, és hagyja száradni legalább 6 órán át. Arról, hogy hogyan és miért kell alapozót használni tapétázás előtt, ezt a cikket írtuk.

Tapéták a nappaliba

Még mindig bizonytalan, hogy milyen tapétát válasszon a nappaliba? Adunk néhány tippet:

  • A 3D-s modern tapéták egy minimalista berendezésű nappalit azonnal élettel telivé és különlegessé tesznek.
  • Tégla, kő és fa utánzatú tapéták - a természet és a vidék hangulatát teremtik meg. Jól kombinálhatóak világos színekkel és természetes anyagokból készült díszekkel.
  • A kastélymotívummal díszített fényűző tapéták reprezentatívnak tűnnek, és a nappalinak egy egyediséget kölcsönöznek. Ha gyakran fogad látogatókat, a barokk díszekkel vagy finom virágokkal ellátott tapéták biztosan lenyűgöző hatást fognak gyakorolni rájuk.
     

Fotótapéták a nappaliba

Néhány tanács a fotótapéta kiválasztásához:

  • A természetet ábrázoló fotótapéták megnyugtatnak és energiát adnak Önnek egy mozgalmas nap után. Élvezze az erdős dombokra, a gyepre vagy a hullámok által áztatott homokos strandra nyíló kilátást. A reális fotótapétának köszönhetően szó szerint kéznél lesz egy darab természet.
  • A nagyváros témájú fotótapéták Párizs központjába, Londonnak vagy New Yorknak a szívébe viszik anélkül, hogy fel kellene kelnie a kanapéról. Ki ne szeretne egy nappalit közvetlen kilátással az Empire State Buildingre?
  • A virág témájú fotótapéták romantikusak, a nappali pedig meghittebb lesz. Vegye körül magát fehér rózsákkal, mélyvörös tulipánokkal vagy virágzó cseresznyefákkal.
     

 Tudja már, hogyan válasszon tapétát a nappaliba, és milyen típust válasszon? Ha lakásának más szobáit tapétázza, olvassa el egyéb cikkeinket is tanácsokkal és tippekkel. Vagy írjon nekünk, és örömmel adunk tanácsot a kiválasztásban.


A terméket sikeresen a kosárba tettük