Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan válasszunk tapétát és fotótapétát a hálószobába?

Hogyan tegye hálószobáját hangulatossá és ideális helyre a pihenéshez? Díszítse a falait tapétával, amely hangulatosabbá és kellemesebbé teszi a szobát. Tanácsokat adunk, hogyan válasszon tapétát a hálószobába, milyen típust válasszon és mit ne felejtsen el, mielőtt nekikezdene a tapétázásnak.

Miért tapétázzuk a hálószobát?

A megfelelően megválasztott tapéták és fotótapéták a leghétköznapibb szobát is relaxációs zónává varázsolhatják. Eredetiséget és eleganciát visznek a belső térbe. Ugyanakkor tökéletesen kombinálhatók a hálószoba berendezésével, valamint a helyesen megválasztott színek és minták optikailag megnövelhetik, vagy éppen ellenkezőleg, hangulatosabbá varázsolhatják az egész szobát.

A hálószobában a tapéta kiválóan alkalmas az ágy fejtámlája mögötti fal díszítésére vagy a szoba optikai felosztására. Ha a hálószobát dolgozószobaként is használja, akkor a két területet láthatóan elkülönítheti a tapétával.

Nem hagyhatjuk ki a tapéták egyéb, tisztán praktikus tulajdonságait. A hálószobában értékelni fogja a részleges hő- és hangszigetelést. Ezen felül könnyedén elrejtheti velük az egyenetlenségeket és az esetleges repedéseket a falon.

A tapéta kiválasztása

Hogyan válasszunk tapétát? Ha már tudja, melyik szobát szeretné tapétázni, akkor azt is érdemes tisztázni, hogy pontosan mit vár el a tapétától. Csak dekoratív faldekorációt keres, vagy fontos a tapéta többi tulajdonsága is, például a karc- és kopásállóság, a lemoshatóság vagy a hő- és hangszigetelés képessége?

Ajánlott cikkek:

Mi a különbség a tapéta és a fotótapéta között?

A tapéta a klasszikusok dekorációk közé tartozik – Szebbé teszi a falakat vagy a mennyezetet, ugyanakkor elfedi az esetleges egyenetlenségeket és repedéseket. A legkézenfekvőbb az egyszínű mintázat nélküli tapéta. Ugyanakkor kimeríthetetlen számú minta közül is választhat, amelyek természetes anyagokat utánoznak, lehetnek geometriai alakzatok vagy kastélybelsőt utánzók.

A fotótapéták valamivel konkrétabbak - nagy formátumú képmotívummal vannak díszítve, amely nagyon reális megjelenést kölcsönöz nekik. Kilátást nyújtanak az óceánra, a havas hegycsúcsokra vagy az Eiffel-toronyra.

A tapéta és a fotótapéta közötti különbség van a felhasznált anyagokban is. Míg a tapéták lehetnek vlies, vinil-, papír- vagy textilanyagok, a fotótapéták papírra vagy vlies hordozóra vannak nyomtatva.

További lehetőség a belső tér díszítésére az ajtóra való fotótapéta, amelyet szabványosított 211 × 91 cm méretben gyártanak.

   

Hogyan válasszunk tapétát a hálóba?

A hálószoba az a hely, ahol pihenhet és energiát meríthet a következő napra. A szoba berendezése nagyban befolyásolja, hogy kellemesen érzi-e majd magát benne. Ezért a tapéta kiválasztásakor, ne csak a színeket vegye figyelembe, hanem a tapéta anyagát is - például a textil tapéta melegnek, puhának és fényűzőnek tűnik.

Az esztétikai szempontok mellett fontos az adott tapéta típusa is - a vlies, vinil, papír és textil tapétáknak közül mindnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

És hogyan válasszunk fotótapétát a hálószobába? Mivel a kép motívum nagyon erős dekorációs elem, érdemes alaposan átgondolni, hogyan illeszkedik majd a tapéta a szoba meglévő berendezéséhez, hogyan fog kinézni a falon, és nem fog-e hamarosan ráunni a képre?

Mire figyeljünk a tapéta kiválasztásakor?

  • A tapéta és a fotótapéta típusa
  • A tapéta tulajdonságai
  • A szoba mérete
  • A meglévő berendezés
  • A tapétázás nehézségi foka
  • A felület típusa

Milyen típusú tapétát válasszon?

Vlies vagy vinil? Papír vagy textil? Milyen tapétatípust érdemes a hálószoba falaira ragasztani? Nézzük, mi a különbség az egyes tapéták típusai között és melyik helyiségbe melyik illik?

Vlies tapéta 

A vlies tapéta a lakás legtöbb helyiségében kitűnően alkalmazható. Préselt cellulózból és szintetikus, szabálytalanul elrendezett szálakból készült, nem szövött rostokból áll. Szerkezetéből adódik több hasznos tulajdonsága, például a lemoshatóság, a méretstabilitás és a kopásnak és karcolásoknak való ellenállás.

Vlies tapéták a hálóba:

   

Vinil tapéta

A vinil tapéta különösen a magasabb páratartalmú helyiségekben használható, például a konyhában vagy a fürdőszobában. A felső műanyag réteg ellenáll a víznek, a gőznek és a zsírnak, és mosószeres vízbe mártott törlőkendővel könnyen lemosható. A hálószobába is ajánlható a vinil tapéta - megfelelően szigeteli a hőt és a hangot, és tökéletesen elfedi a nagyobb egyenetlenségeket és repedéseket is.

Vinil tapéták a hálóba:

     

Papír tapéta 

A hagyományos papír tapéta főként alacsony ára miatt népszerű, ami lehetővé teszi, hogy a falak megjelenését megváltoztassa anélkül, hogy az anyagilag jelentős megterhelést jelentene. Másrészt számos hátránya van, például könnyebben kopik, a nedvességnek nem áll ellen, a ragasztási folyamat bonyolultabb és a tapéta mérete változhat a ragasztás során, valamint nehezebb eltávolítani. Nem szabad olyan falakra ragasztani, amelyek nedvesek vagy repedések vannak rajta.

Textil tapéta

Valami egyedire és fényűzőre vágyik? Próbálja ki a dekoratív textil tapétákat, amelyek papírból vagy vlies alapból és egy felső textilrétegből állnak, mely cérnából, zsinórból, háncsból vagy filcből készül.

A fényűző megjelenés mellett jó hő- és hangszigetelő képességekkel rendelkeznek. Méretük stabil nem kell attól félnie, hogy idővel összezsugorodik vagy a kinyúlik. A tapéta karbantartása könnyen elvégezhető porszívózással vagy kissé nedves törlőruhával áttörölve.

A hálószobai tapéta tulajdonságai

  • A karc- és kopásálló tapéta még évek múlva is ugyanúgy fog kinézni, ellenáll a mechanikai behatásoknak.
  • A mosható tapéta nedves ruhával könnyen letörölhető, ha piszkos lesz.
  • A légáteresztő tapéta megakadályozza a penészedést még olyan helyiségekben is, ahol sok nedvesség halmozódik fel.
  • A felülfesthető tapétát a saját fantáziája szerint, színes festékkel egészítheti ki. Jól szigeteli a hőt és a hangot, és részben mosható is.
  • A fényálló tapéta különösen értékes a napfényes helyiségekben, ahol a szokásos tapéták idővel kifakulnak.
  • Az öntapadó tapétát könnyen és néhány perc alatt a felragaszthatja. 

A tapéta színe és mintája

A hálószobába az enyhébb pasztellszínek ajánlottak, amelyek kellemes, megnyugtató benyomást keltenek. A tapéta kiválasztásakor érdemes előnyben részesíteni a jól bevált színárnyalatokat, például bézst, világoszöldet, világoslilát vagy rózsaszínt, kerülje a sötét és túl feltűnő színeket, amelyek zavaróan hatnak!

Ugyanez vonatkozik a minták és motívumok kiválasztására is - ügyeljen arra, hogy azok ne legyenek túl harsányak és ne vonják el a figyelmét. Az ágytámla mögötti falon jól mutatnak a kastélybelső vagy virágmotívummal ellátott tapéták. Az ággyal szembeni falon az erdő, tengerpart vagy virágzó levendulamező motívumával ellátott tapéta kitűnő hangulatot teremt.

A tapéta és a fotótapéta stílusa 

Új lakásba költözik, és a hálószobában egyelőre még csak a csupasz falak fogadják? Használja ki, hogy a megfelelően kiválasztott tapétákkal és fotótapétákkal jellegzetes egyéni stílust teremthet, ne féljen az Ön személyiségét, ízlését legjobban kifejező tapéták kiválasztásától.

Egy már berendezett hálószobát készül tapétázni? Próbálja meg ízlésesen összehangolni a tapétát vagy a fotótapétát a belső tér többi részével – hagyja, hogy a jelenleg felhasznált színek, minták és anyagok inspirációval szolgáljanak!

Mennyi időt szán a tapétázásra?

Minden egyes tapétatípus kissé más eljárást igényel tapétázáskor. A vlies tapéta, valamint a vinil és a papír tapéta ragasztását külön cikkben írtuk le részletesen.

Vlies tapéta ragasztása

Bárki könnyen felragaszthatja a vlies tapétát! A ragasztót közvetlenül a falra vigye fel, azután az egyes tapétacsíkokat is könnyen felhelyezheti! Amikor megunja a tapétát, egyszerűen szárazon letépi, és ha akarja, azonnal elkezdheti az új tapéta felhelyezését.

Papír tapéta ragasztása

Kicsit több időt fog tölteni papír tapéta ragasztásával, és könnyen elkelhet egy segítő is. Ebben az esetben a ragasztót nemcsak a falra, hanem magára a tapétára is fel kell vinnie, amelyet ezzel alaposan megnedvesít. Amikor megunja a tapéta mintáját, forró víz (melybe tapétaeltávolítót kevert) segítségével könnyebb eltávolítani, mintha csak megpróbálná szárazon lekaparni.

Vinil tapéta ragasztása

Mivel a vinil tapéták papír alappal rendelkeznek, ragasztásuk hasonló a papír tapétákéhoz. Velük ellentétben azonban sokkal könnyebben eltávolíthatók. Gyakran elegendő csak a legfelső rétegtől megszabadulni, és az alsó réteget alaprétegként használni az új tapéta felhelyezéséhez.

Ajánlott cikk: Hogyan távolítsuk el a régi tapétát?

Milyen felületre fog tapétát ragasztani?

Mielőtt elkezdené tapétázni, szánjon időt a felület előkészítésére! Ez lerövidíti a ragasztásra szánt időt, ráadásul a tapéta jobban fog tapadni és nem hámlik le.

Először is végezzen el egy egyszerű tesztet, hogy megtudja, hogyan kell megfelelően előkészíteni a falat a tapétázáshoz! Célja a fal nedvszívó képességének megállapítása.

Hogyan kell elvégezni a tesztet? Permetezzen vizet a falra ecsettel vagy spray-vel. Ha a felület nedvszívó képessége jó, akkor az alapfelület a víz hatására rövid idő múlva színt vált. Túl nagy abszorpciós képesség esetén a felület gyorsan elsötétül

  • Nem nedvszívó, az üveg vagy a különféle szilárd lemezekből készült felület. A tapétázás előtt ezeket csak tisztítsa meg és zsírtalanítsa!
  • Abszorbens felület például a gipszkarton vagy a gipsz. Tapétázás előtt vigyen fel egy mélyalapozó folyadékot, és hagyja száradni legalább 6 órán át.

Ajánlott cikk: Hogyan és miért kell alapozót használni tapétázás előtt?

Ajánlott tapéták a hálóba:

Még mindig bizonytalan, hogy milyen tapétát válasszon a hálószobába? Adunk néhány tippet:

A hálószobába ajánlott fotótapéták:

Néhány tanács a fotótapéta kiválasztásához:

  • A természetet ábrázoló fotótapéták megnyugtatnak és energiát adnak Önnek egy mozgalmas nap után. Élvezze az erdős dombokra, a gyepre vagy a hullámok által áztatott homokos strandra nyíló kilátást. A reális fotótapétának köszönhetően szó szerint kéznél lesz egy darab természet.
  • A nagyváros témájú fotótapéták Párizs központjába, Londonnak vagy New Yorknak a szívébe viszik anélkül, hogy fel kellene kelnie a kanapéról. Ki ne szeretne hálószobát közvetlen kilátással az Eiffel-toronyra?
  • A virág témájú fotótapéták romantikusak, a háló pedig jóval meghittebb lesz. Vegye körül magát vörös rózsákkal, lilában pompázó levendulákkal vagy virágzó cseresznyefákkal.
 

 

 

Tudja már, hogyan válasszon tapétát a hálóba, és milyen típust válasszon? Ha lakásának más szobáit tapétázza, olvassa el egyéb cikkeinket is tanácsokkal és tippekkel. Vagy írjon nekünk, és örömmel adunk tanácsot a kiválasztásban.

Ajánlott cikkek:


A terméket sikeresen a kosárba tettük