Bejelentkezés

Fiókkezelés

Buvu.hu vásárlási kedvezmény az első vásárlásra 1000 Ft *

* A kedvezményt 9999 Ft feletti megrendelésre érvényesítheti
 
 

Hogyan válasszunk tapétát és fotótapétát a gyerekszobába?

Hogyan válasszunk tapétát a gyermek szobájához, hogy ne csak jól nézzen ki, hanem hosszú ideig ki is tartson? Tanácsot adunk, hogy a vlies, a vinil vagy a papír tapéta közül melyik a legjobb megoldás, és milyen egyéb szempontokat vegyen figyelembe, amikor tapétát választ, hogy Ön és gyermekei maradéktalanul elégedettek legyenek.

A tapéta kiválasztása

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a tapéta kiválasztásakor? Fontos, hogy melyik szobába választ tapétát, milyen hatást szeretne elérni és milyen konkrét tulajdonságokkal rendelkezzen a tapéta.

Ajánlott cikkek: 

Tapéta vagy fotótapéta?

A tapétákat és fotótapétákat általában a belső tér szépítésére és élénkítésére használják. Ezen túlmenően hatékonyan fedik az esetleges egyenetlenségeket, szigetelhetik a hőt és a hangot, és védik a falat a kopás vagy nedvesség ellen.

Mi a különbség a tapéta és a fotótapéta között? A fotótapéták nagy formátumú képmotívummal vannak díszítve, amely nagyon reális megjelenést kölcsönöz nekik. A tapéta és a fotótapéta közötti különbség van a felhasznált anyagokban is. Míg a tapéták lehetnek vlies, vinil-, papír- vagy textilanyagok, a fotótapéták papírra vagy vlies hordozóra vannak nyomtatva.

További lehetőség a belső tér díszítésére az ajtóra való fotótapéta, amelyet szabványosított 211 × 91 cm méretben gyártanak.

   

Hogyan válasszunk tapétát a gyerekszobába?

Milyen szempontok alapján válasszunk tapétát a gyerekszobába? Először is a tapéta a gyerekeknek kell, hogy tetszen, akik a nap nagy részét szobájukban töltik. A következő kérdések megválaszolása segít a tapéta kiválasztásában:

  • Hány éves gyereknek keres tapétát?
  • Melyek a gyerek kedvenc színei?
  • Mit érdekli és mivel játszik szívesen? Szereti a rajzfilmeket vagy a gyors autókat?
  • Összhangban lesz a tapéta a szoba meglévő berendezésével?

A színek, minták és motívumok mellett természetesen fontos tudni, hogy melyik tapéta típus a legmegfelelőbb, mekkora szobát fog tapétázni és milyen stílusban szeretné azt berendezni.

Egy már berendezett gyermekszobába keres tapétát? Vegye figyelembe a felhasznált színeket, mintákat és anyagokat, és alaposan gondolja át, hogy a tapéta illeni fog-e a helyiségbe.

Hogyan válasszunk fotótapétát tapétát a gyerekszobába? Az eljárás ugyanaz, mint a tapéta kiválasztásakor, az egyetlen különbség - a fotótapéta jellegzetes motívuma miatt valóban alaposan gondolja át, hogy összhangban lesz-e a szoba meglévő berendezésével, és hogyan fog kinézni a falon.

Tehát mi mindent kell figyelembe vennie, amikor tapétát választ a gyerekszobába?

  • A tapéta és a fotótapéta típusa
  • A tapéta tulajdonságai
  • A szoba mérete és berendezése
  • A gyermek életkora és ízlése
  • A tapétázás nehézségi foka
  • A felület típusa

Milyen típusú tapétát válasszon?

Vlies, vinil, vagy papír? Milyen tapétát válasszon a gyerekszobába? 

Vlies tapéta 

A legjobb gyerekszobai tapéták mechanikailag ellenállóak, moshatóak és légáteresztőek. A vlies tapéták mindegyik feltételt teljesítik, ellenállnak a gyerekkezek által okozott mechanikai károknak és a kiömlött italnak. Ezenkívül könnyen telepíthetőek, majd eltávolíthatóak, lehetővé téve a tapéta cseréjét, ahogy a gyerekek nőnek.

Ajánlott vlies tapétát a gyerekszobába:

     

Vinil tapéta

A vinil tapéta PVC alapú, vízálló, ezért különösen a magasabb páratartalmú helyiségekben használható, például a konyhában vagy a fürdőszobában. Még a gyermekszoba falán is hasznos a karcolásokkal szembeni ellenálló képessége, az egyszerű karbantartás és a részleges hőszigetelés képessége.

Papír tapéta

A hagyományos papír tapéta főként alacsony ára miatt népszerű, valamint végtelen szín- és mintaválaszték áll rendelkezésre. Másrészt számos hátránya van, például könnyebben kopik, a nedvességnek nem áll ellen. Nem ajánlott magas páratartalmú helyiségbe vagy olyan falakra ragasztani, amelyek nedvesek vagy repedések vannak rajta.

A gyerekszobába csak akkor ajánlott papír tapétát ragasztani, ha gyakori tapétacserét tervez, és nem szeretné, hogy ez jelentős anyagi terhet jelentsen.

A gyerekszobába ajánlott tapéta tulajdonságai

  • A karc- és kopásálló tapétát, a gyerekszobában igazán értékelni fogja. Nemcsak könnyebben ellenállnak a kíváncsi gyermekek kezének, hanem az alattuk lévő falat is megvédik a kopástól és a karcolásoktól.
  • A mosható tapéta tökéletesen illik a gyerekszobába. Gyermekek kéznyomai, kiömlött ital vagy zsíros ételfoltok - ha a tapéta bepiszkolódik, csak nedves ruhával törölje le és a tapéta újra tökéletes állapotban lesz.
  • A légáteresztő tapéta megakadályozza az egészségre veszélyes penész képződését.
  • A felülfesthető tapétát a saját fantáziája szerint a gyerekekkel együtt dolgozva, színes festékkel egészítheti ki. Jól szigeteli a hőt és a hangot, és részben mosható is.
  • A fényálló tapéta különösen értékes a napfényes helyiségekben, ahol a szokásos tapéták idővel kifakulnak.
  • Az öntapadó tapétát könnyen és néhány perc alatt a gyerekszoba falára ragaszthatja.

A gyerekszoba mérete és meglévő berendezése

A gyerekszoba tapétájának kiválasztásakor tegye fel magának a következő kérdéseket: mennyire tágas a szoba, milyen bútorokkal és kiegészítőkkel van felszerelve, milyen színekkel díszítették, és azt is, hogy mennyi nappali fény éri a szobát?

A kevesebb nappali fényhez jutó kisebb szobát világosabbá teszi és optikailag nagyobbnak láttatja a világos tapéta apró, nem feltűnő mintával. Tapétázáskor azt is javasoljuk, hogy hagyjon 5-10 cm-es hézagot a tapéta felső vége és a mennyezet között - a helyiség magasabbnak fog tűnni. Ellenben egy nagy és világos helyiségben nem kell félnie attól, hogy dekoratív tapétát használjon sötét színekben és erős motívumokkal.

Játszhat a mintákkal is. A vízszintes vonalak kitágítják a szobát és a mennyezet is optikailag alacsonyabbnak tűnik, míg a függőleges csíkok a mennyezetet optikailag megemelik, és az egész szoba szellősebbnek tűnik.

A tapéta színe és mintája

Álljunk meg egy pillanatra a színeknél és mintáknál. Kiválasztásukkor jó szem előtt tartani, hogy a meghatározott színek és minták befolyásolhatják a gyermekek pszichéjét és viselkedését. Általánosságban elmondható, hogy:

  • A meleg színek vidámak és biztatóak. A szobát a valós méreténél nagyobbnak tüntetik fel, így remek választás a gyerekszobába.
  • A hideg színek passzivitáshoz vezetnek. Különösen azok számára alkalmasak, akik szeretik a tiszta, tiszta és friss környezetet. Elsősorban konyhákban, fürdőszobákban és hálószobákban használják őket.
  • A sötét színárnyalatok megnyugtatóak. Elegánsnak és örökkévalónak tűnnek, de behatárolják és szűkítik a teret. Leginkább nagy szobákba ajánlottak, melyeket hangulatossá tehetnek.

És milyen konkrét színeket válasszon a gyerekszoba tapétájához? Az élénkvörös, sárga és zöld energiát ad a csendes és kevésbé aktív gyerekeknek, míg a hiperaktív gyerekeket a világoskék és a krémszínű tapéta megnyugtatja.

A tapéta és a fotótapéta stílusa 

A tapétát igazítsa a gyermek életkorához és érdeklődéséhez. Tippeket adunk, melyekből ihletet meríthet:

Mennyi időre lesz szüksége a tapétázáshoz

  • A vlies tapétát bárki könnyen felragaszthatja! A ragasztót közvetlenül a falra vigye fel, azután az egyes tapétacsíkokat is könnyen felhelyezheti! Amikor megunja a tapétát, egyszerűen szárazon letépi, és ha akarja, azonnal elkezdheti az új tapéta felhelyezését.
  • A papír tapéta ragasztása és eltávolítása is nehéz és időigényes is. Ebben az esetben a ragasztót nemcsak a falra, hanem magára a tapétára is fel kell vinnie
  • A vinil tapéták papír alappal rendelkeznek, ragasztásuk hasonló a papír tapétákéhoz. Velük ellentétben azonban sokkal könnyebben eltávolíthatók. Gyakran elegendő csak a legfelső rétegtől megszabadulni, és az alsó réteget alaprétegként használni az új tapéta felhelyezéséhez.

Ajánlott cikkek:

A felület típusa

Mielőtt elkezdené tapétázni, szánjon időt a felület előkészítésére! Ez lerövidíti a ragasztásra szánt időt, ráadásul a tapéta jobban fog tapadni és nem hámlik le.

Először is végezzen el egy egyszerű tesztet, hogy megtudja, hogyan kell megfelelően előkészíteni a falat a tapétázáshoz! Célja a fal nedvszívó képességének megállapítása.

Hogyan kell elvégezni a tesztet? Permetezzen vizet a falra ecsettel vagy spray-vel. Ha a felület nedvszívó képessége jó, akkor az alapfelület a víz hatására rövid idő múlva színt vált. Túl nagy abszorpciós képesség esetén a felület gyorsan elsötétül

  • Nem nedvszívó, az üveg vagy a különféle szilárd lemezekből készült felület. A tapétázás előtt ezeket csak tisztítsa meg és zsírtalanítsa!
  • Abszorbens felület például a gipszkarton vagy a gipsz. Tapétázás előtt vigyen fel egy mélyalapozó folyadékot, és hagyja száradni legalább 6 órán át.

Ajánlott cikk: Hogyan és miért kell alapozót használni tapétázás előtt?

Tapéták a gyerekszobába:

Ajánlott gyerekszobai tapéták.

     

Fotótapéták a gyerekszobába:

Ajánlott gyerekszobai fotótapéták.

     

 

Tudja már, hogyan válasszon tapétát a gyerekszobába, és milyen típust válasszon? Ha lakásának más szobáit tapétázza, olvassa el egyéb cikkeinket is tanácsokkal és tippekkel. Vagy írjon nekünk, és örömmel adunk tanácsot a kiválasztásban.

Ajánlott cikk:


A terméket sikeresen a kosárba tettük